Eén van de eerste vragen die klanten vaak stellen als ze een tafeltennistafel willen aanschaffen is of ze beter een indoor of outdoor tafeltennistafel kunnen kopen. In dit artikel zetten we de verschillen voor je op een rij.

Bij het kopen van een tafeltennistafel is het blad een van de belangrijkste onderdelen. Je wilt dat de bal maximaal stuitert. Doordat een dik blad minder meetrilt, stuitert de bal veel beter op een blad van dik spaanplaat.

Wanneer koop je een outdoor tafeltennistafel?

Een outdoor tafeltennistafel kun je, in tegenstelling tot een indoor tafel, ook buiten gebruiken. De tafel trekt niet krom van vocht. Daarvoor hebben tafeltennistafels voor buiten meestal een speelblad van melamine. Dit materiaal neemt geen vocht op. Bij de goedkopere pingpongtafels is dit dun melamine van slechts 4 mm dik. Dit speelt anders dan het dikkere blad bij de betere tafeltennistafel modellen. Ga voor een goede speelervaring voor een melamineblad van minimaal 5-6 mm dikte. Bij een vast model outdoor tafeltennistafel (zoals de S6-66E  en S6-67E) is het blad zelfs 10 mm dik.

Overigens worden wedstrijden altijd gespeeld op een blad van spaanplaat. De professionals spelen het liefst alleen op een dik speelblad van meer dan 25 mm dik hout vanwege de betere balbeleving. Voor amateurspelers maakt dit echter weinig uit.

Een ander verschil is de UV-behandeling. Een outdoor tafeltennistafel is beter bestand tegen UV-straling uit zonlicht dankzij een UV-coating. Deze laag garandeert dat de tennistafel langer zijn originele kleur behoudt.

Een nadeel van de outdoor tafeltennistafel is de hogere prijs. De tafels die geschikt zijn voor buiten zijn altijd duurder dan de indoor varianten.

Als je de tafel ook buiten wil laten staan wanneer u hem niet gebruikt, kun je er het beste wel een afdekhoes bij kopen. De hoes past over de tafel als hij is opgeklapt. Met de beschermhoes houd je de speeltafel mooi schoon, maar het biedt ook bescherming tegen verkleuring door UV-straling van de zon. We hebben overigens ook een hoes voor een opengeklapte tafel, zoals de vaste S6 modellen van Sponeta.

Bij een tafeltennistafel die je buiten gebruikt, wil je de speeltafel mogelijk regelmatig verrijden. Kijk daarom goed naar een pingpongtafel met een degelijk onderstel. Bij de goedkopere producten is dit weinig soeps. Je koopt wel een tafeltennistafel, maar het onderstel is veel fragieler dan bij de betere tafels zoals de de Sponeta S4, S5, S6 en hogere lijnen. Kwetsbaar punt is bijvoorbeeld de ophanging van het blad. Dit is van kunststof bij de goedkopere S1 en S3 tafels. Onze ervaring leert dat die kunnen breken als je de tafel veel verrijd over een ongelijke ondergrond en in en uit klapt.

Verder zijn ook grote stevige wielen prettig bij een outdoor tafeltennistafel, als je van plan bent de tafel regelmatig te verrijden. Hoe groter de wielen, hoe makkelijker de tafel over een ietwat oneffen ondergrond rolt.

Kortom: een outdoortafel koop je als je de tafel buiten of in een vochtige ruimte wilt gebruiken. Of als je de tafeltennistafel op wilt kunnen slaan in bijvoorbeeld een schuur.

Wanneer koop je een indoor tafeltennistafel?

Een indoor tafeltennistafel is, zoals de naam al zegt, alleen geschikt voor gebruik binnen. Maar een indoortafel is niet geschikt voor elke binnenruimte. Uit ervaring is ons gebleken dat een plaat van een indoor tafeltennistafel ook in een vochtige ruimte al snel kromtrekt. Ook is het belangrijk dat kinderen op zo’n tafel niet knoeien met bijvoorbeeld drinken. Doordat het speelblad is gemaakt van spaanplaat, heeft het blad een aanzuigende werking op vocht. De coating op het blad biedt hier slechts beperkte bescherming tegen.

Voor professionele sporters is de indoor tafeltennistafel overigens de standaard keuze. Tafeltenniswedstrijden speelt men altijd binnen. Dat heeft o.a. te maken met de andere balbeleving die je hebt op een pingpongtafel met een blad van dik spaanplaat vs. een speelblad van melamine.

Kortom: een indoortafel koopt u alleen als u de tafel echt in een droge ruimte neer kunt zetten. Bekijk alle tafeltennistafels van Sponeta.