Last van natte sokken tijdens het springen? Dan blijft er vast water op jouw trampoline staan.

Vooral oudere trampolines blijven lang vochtig na een regenbui. Deze trampolines hebben een springmat van dicht geweven permatron. Tussen de draden zitten wel gaatjes, maar die zijn zo klein dat het water er niet goed doorheen loopt.

Verschillen tussen springmatten

Op een traditioneel permatron blijft veel water staan

Bij de oude dichtgeweven permatron springmatten is het probleem het grootst. Deze moet je echt ff droog maken met een handdoek voordat je kunt springen. Want water op je trampoline zorgt niet alleen voor natte sokken; het maakt de springmat ook glad. Helemaal als je ook wat groene aanslag op je doek hebt zitten. Springen op een gladde springmat is niet veilig!

Op een nieuwe trampoline blijft het water soms nog wat beter staan omdat de mat het water een beetje afstoot. Dit slijt er na verloop van tijd af.

Zo ziet zo'n traditioneel permatron springmat eruit na een buitje regen:

Water op nieuwe springmatten: BERG Airflow, Optiflow en Akrovent

De afgelopen jaren zie je steeds meer trampolines met een meer open permatron springdoek. De trampolinemerken noemen dit "tot wel 50% meer luchtdoorlatend". Maar een traditioneel permatron springdoek laat maximaal 5% lucht door via de mat. Zo'n nieuw type Airflow, Optiflow of Akrovent springdoek zal dus ongeveer 7,5% lucht doorlaten. Dat is nog steeds niet erg veel.

Geen wonder dus dat ook bij de nieuwe trampolines er nog steeds water op de springmat blijft staan. Hieronder bijvoorbeeld een BERG Champion trampoline met een Airflow springmat. Ook op de Airflow mat blijft het water staan, echter je ziet wel dat niet alle gaatjes in de mat dicht zitten door het vocht:

Nieuwe springmattechnieken: o.a. Akroventsport

De Akrobat Primus trampolines springen niet voor niets zo goed. Dat heeft voor een groot deel te maken met hun springmat. Deze Akroventsport matten laten circa 50% lucht door. En dat is ook positief nieuws voor jouw sokken. Kijk maar eens naar de foto's. Bijna al het water loopt direct door de springmat heen na een regenbui!

Overigens: al deze foto's zijn direct na elkaar genomen op het showterrein bij onze trampoline winkel op een regenachtige dag in januari.

Een natte springmat springt minder goed

Bij het trampolinespringen wil je dat de trampoline zo veel mogelijk energie van jouw sprong aan je terug geeft in je opwaartse beweging. Maar dat is niet zo vanzelfsprekend als wat je misschien denkt: Heb je een flexibel trampolineframe? Dan dempt het frame de sprong. Staat je trampoline op dikke rubberen tegels? Dan dempen die tegels ook een deel van jouw energie.

Idem dito bij de springmat. Bij het springen breng je met het verplaatsen van de springmat veel lucht in beweging. Dat gaat niet vanzelf: die lucht beweegt door jouw springenergie. Dus: hoe meer lucht je verplaatst, hoe minder hoog je kunt springen.

Daarom wil je het liefst dat de springmat lucht doorlaat. En is je springmat nat? Dan zit er water in de gaatjes tussen de draden. En met elk gevulde gaatje neemt de luchtverplaatsing toe en jouw springkracht af.

Daarom springt een natte trampoline veel minder goed dan een trampoline met een droge springmat.

En dat is ook weer een voordeel voor trampolines met een zeer open matstructuur zoals Akrobat met hun Akroventsport springdoeken in de Primus trampolinelijn.

Water uit je trampolinerand

Soms lijkt je trampoline droog, maar heb je na je eerste sprong toch natte sokken. Herkenbaar? De regenbui is weg en de zon heeft je trampoline doek opgedroogd met haar warmte. Maar je rand kan de pret bederven. Soms blijft er water op de rand staan. Maar het water zit ook wel eens onder de rand: tussen de springmat en de beschermrand die over de veren heen ligt. Ga je springen? Bij permatron matten rolt dat water dan direct omlaag naar de plek waar jij op de trampoline staat.

Ook hier is het doek van de Akrobat Primus trampolines weer het best opgewassen tegen het vocht: de waterdruppels rollen door het doek heen en bereiken je sokken amper tot niet. Daardoor kun je met zo'n Akroventsport springdoek bijna direct gaan springen na een fikse regenbui.

Als het goed is blijft er trouwens zo goed als geen water IN je trampolinerand zitten. De vulling van die randen is namelijk meestal van closed cell foam. Dat is dus foam van gesloten cellen. Zegmaar een soort luchtbelletjes die vastzitten in een dun laagje plastic. Dat foam mag niet werken als een spons en het water opzuigen. Daarom is het closed cell foam zo'n mooie uitvinding als vulmateriaal voor trampolineranden.

Wat kun je verder nog doen tegen water op je trampoline?

De oplossing voor de meeste mensen is toch echt gewoon de ouderwetse handdoek. Dit is misschien niet wat je wilde horen, maar we denken niet dat je je trampoline wilt vervangen, puur vanwege dat de springmat soms nat is?

Alleen de springmat vervangen zou in theorie een mooie oplossing zijn. Maar door de unieke pasmaten is dit nagenoeg nooit een oplossing. Een trampolinemat moet qua formaat namelijk precies passen bij jouw trampoline afmetingen en je veren. Een springmat die slechts 1-2 cm kleiner is staat te strak. En een doek wat juist 1-2 cm groter is hangt slap in de veren. Ook dat springt niet goed.

Maar helpt een trampoline afdekhoes dan misschien?

Ja en nee. Met een trampolinehoes blijft je trampoline inderdaad beter droog tijdens een regenbui.

Maar een hoes helpt niet voor 100%. Want in het midden van de hoes zitten afwateringsgaten. Dat is om te voorkomen dat al het regenwater zich verzamelt bovenop de hoes. Dan zakt je springdoek steeds verder in onder het gewicht van het water, totdat je trampoline inzakt, of op z'n minst je trampolineveren volledig zijn uitgerekt.

Een hoes helpt je dus wel om de trampoline grotendeels droog te houden. Als je vervolgens nog ff met een handdoek het laatste beetje vocht op dept, dan kun je daarna toch vrij snel springen na een fikse regenbui.

Kan het kwaad als er water in de trampolinerand blijft zitten?

Nee, water in je trampolinerand kan geen kwaad. De vulling is gemaakt van gesloten schuim. Dit zou geen water op moeten zuigen. Hierdoor blijft de kans op schimmel in je trampolinerand ook erg klein.

Hoe kan ik de trampoline het beste droog maken?

Gewoon, met een handdoek het water opdeppen van de trampolinemat. En ga voor de zekerheid ook even met je handdoek onder de trampolinerand door om daar de springmat droog te maken.