Het komt in Amerika wat vaker voor dan hier, maar ook in Nederland (en België) waaien wel eens trampolines weg. Toch een beetje jammer als je trampoline belandt in de hoogspanningskabels (hier na de storm Sandy in Amerika):

 

trampoline in hoogspanningskabels

Of in het moeras achter je tuin:

vijver-buren

Je moet er niet aan denken dat je trampoline in de vijver van de buren-van-de-buren waait, twee huizen verderop. Niet alleen sloopt je trampoline alles wat hij tegenkomt, hij zal er zelf ook niet al te goed vanaf komen. Een trampoline is vooral bedoeld om mensen te laten vliegen, niet om zelf te vliegen. Dus wat kan je doen om de trampoline te verankeren aan de grond?

1. Trampoline vastzetten met een verankeringsset

Zo'n verankeringsset bestaat uit banden en grondankers (soms zijn dit spiralen, soms zijn dit rechte ankers met een metalen schijf aan het einde: de werking is gelijk). De grondankers draai je goed stevig in de grond. De banden bevestig je aan het frame en vervolgens aan de grondankers die in de grond verankerd zitten. De trampoline zit op die manier stevig vast, kan niet meer wegwaaien. Je hebt zo'n verankeringsset al voor een paar tientjes in huis: bekijk de trampoline verankeringsset van Etan bijvoorbeeld eens.
verankeringsset trampoline

Uiteraard is een verankeringsset wat minder praktisch als de trampoline op tegels staat. Krijg die ankers dan maar eens de grond in. Je kan in dat geval ook je eigen ankerset fabriceren, zoals op de foto hieronder. We geven geen garantie dat het werkt.

trampoline verankerd met steen

Bij het vastzetten van de trampoline is het belangrijk dat je de toprail van het frame vastzet. Dus niet alleen de onderzijde van de W-poten! Het frame bestaat namelijk vrijwel altijd uit meerdere losse buizen. Deze kunnen uit elkaar schuiven. Als je alleen de onderkant van de poten verzwaard of vastzet, loop je het risico dat de hele trampoline wegwaait en de onderkant van de poten achterblijven.

Maak de verankering daarom altijd vast aan de toprail van het frame. De toprail is ronde (of rechthoekige) ring waar je de veren in haakt.

2. Trampoline ingraven

Als je de trampoline ingraaft, verhelp je het probleem van een trampoline die weg kan waaien tijdens een storm compleet. Het frame zit zo diep en stevig in de grond, dat de wind hem onmogelijk er uit kan trekken. Dit is een van de beste, zo niet dé beste manier om te voorkomen dat de trampoline wegwaait.

Als je echter voor een speciale 'inground trampoline' kiest, dan hebt u nog wel losse grondankers nodig. Bij een inground trampoline, ligt de trampoline op de kuil (de poten gaan niet de grond in). Daarom is extra verankering noodzakelijk als bescherming tegen storm. Bij een inground trampoline worden meestal enkele simpele pinnen geleverd. Deze pinnen steek je eenvoudig in de grond, maar ze bieden geen soelaas tegen een flinke herfststorm. Daarvoor kunt u beter een verankeringsset aanschaffen zoals we eerder aangaven.

ingegraven trampoline

Bij een stevige storm kan het alsnog geen kwaad om de inground trampoline iets te verzwaren. Bijvoorbeeld met een paar zakken zand op de springmat. Maar leg liever niet meer dan 100 kg direct op de springmat: je wilt niet dat je de veren blijvend uitrekt. 50 tot 100 kilogram moet een trampoline echter wel aankunnen. Voor een volledig vlak ingegraven (flatground) trampoline is dit niet nodig, het is vooral relevant bij inground trampolines die ongeveer 20-30 cm boven het maaiveld uitsteken.

3. Trampoline afbreken en opbergen

Heb je een trampoline op poten met een net en is verankeren niet goed mogelijk? Breek de trampoline dan gedeeltelijk af. Haal het veiligheidsnet van de trampoline, dit net is namelijk echt een windvanger. En verwijder ook het randkussen en eventueel zelfs de springmat. Het kale stalen frame kun je laten staan, die vangt niet veel wind meer als je de rand, het net en de springmat er uit hebt gehaald.

Opbergen is bij een stevige storm ook een goed idee vanwege het risico op schade door rondvliegende objecten. Je trampoline kan bijvoorbeeld beschadigen doordat er een dakpan op waait. Zowel het veiligheidsnet als de springmat zijn hier kwetsbaar voor.

4. Springmat en randkussen opbergen

Je hoeft niet bang te zijn dat het zware stalen frame wegwaait (behalve in een tornado, maar die komen hier niet voor). Als je de springmat uit het frame haalt, heeft de wind al een stuk minder vat op het geheel. Als je een veiligheidsnet hebt, dan is het ook handig om het net (niet de palen, alleen het net zelf) er even af te halen en hem op te bergen.