Heb je geen grote tuin, maar wil je wél een trampoline? Lees dan eerst dit.

We focussen in dit artikel voornamelijk op consumententrampolines voor kinderen, kleine fitnesstrampolines zijn een verhaal apart.

Direct kleine trampolines zien? Bekijk kleine rechthoek trampolines of kleine ronde trampolines.

Wil je echt een trampoline?

Dat je compacte tuintrampolines kunt kopen, betekent niet dat je daarmee ook een fijne springervaring krijgt. Onze ervaring is dat kinderen het meeste halen uit een trampoline van 330 cm en groter. Maten als 270 cm rond, 281 x 201 (Etan), 305x183 (Akrobat) en 280 x 190 (BERG) zijn twijfelgevallen. Als je lang met de trampoline wilt doen dan raden we een kleinere maat af.

Als je de ruimte er niet voor hebt, kies dan liever geen te kleine trampoline. En beknibbel ook niet op de valzone rondom de trampoline. Denk breder: misschien kun je af en toe eens naar een trampolinepark als je kinderen zo graag willen springen.

Een te kleine trampoline heeft nadelen

Het formaat is niet het springoppervlakte.

Kleine trampolines blijken nog kleiner als je je beseft dat het springoppervlakte kleiner is dan de diamter/afmetingen van de trampoline. Immers: rondom ligt een beschermrand die ruimte wegsnoept.

  • Voorbeeld: de BERG Favorit 270. Deze heeft een doorsnee van 270 cm. Maar de beschermrand is 38 cm breed. Dus je houdt slechts 194 cm springruimte over om te springen.
  • Of een model van Akrobat: de Akrobat Primus flat to the ground van 305 bij 183 cm. Rand: 38 cm breed. Springruimte: slechts 229 bij 107 cm.
  • Nog een laatste dan: De Etan Premium 0965. Deze is 281 bij 201 cm. De beschermrand is 41 cm breed (34 cm foam en nog 7cm flap). Daarmee houd je maar 199 bij 119 cm over als springoppervlakte. Dat is slechts net zo groot als een breed 1-persoonsbed!

Alleen bij de veerloze trampolines van Springfree hoef je geen rekening te houden met de beschermrand die ruimte wegsnoept, dankzij de constructie met buigzame glasvezel sta. Maar die trampolines hebben helaas niet de reputatie dat ze erg lekker veren...

Je kinderen groeien sneller dan je denkt

Grote kinderen hebben meer ruimte nodig. Een te krappe trampoline raakt in onbruik. Zonde van je geld om een trampoline te kopen voor slechts een paar jaar plezier.

Klein springt minder fijn

Het is lastig om een kleine trampoline te maken die ook lekker springt. De optimale afstand tussen de veren is ongeveer 3 meter. Hoe kleiner je de trampoline, hoe stugger hij wordt.

3 tips voor een trampoline in een kleine tuin:

Bespaar op de valzone met een veiligheidsnet

Bij een ingegraven trampoline (zonder net) heb je een grote valzone nodig, minimaal 1,5 meter rondom de trampoline. Daarmee vreet een trampoline met een doorsnee van 270 cm opeens ruimte in een diameter van 570 cm!

Dat is niet het geval bij een kleine trampoline met veiligheidsnet. Als je een trampoline met een net koopt dan is het alleen van belang dat je de trampoline ver genoeg van harde objecten (muren, je droogmolen, etc.) plaatst dat de springer die niet kan raken als hij/zij in het net valt.

Kies een kleine rechthoekige trampoline

Bij ronde trampolines heb je meer verlies. Je tuin heeft waarschijnlijk hoeken en rechte lijnen, waardoor je met een rechthoekige trampoline altijd efficiënter gebruik maakt van de beschikbare ruimte.

Graaf de trampoline vlak met de grond in

Wil je vooral optisch ruimte besparen, dus dat de trampoline niet te veel zichtruimte inneemt? Dan is een veiligheidsnet juist geen goed idee. Kies dan liever een trampoline die je vlak met de grond ingraaft.

Alle compacte trampolines in ons assortiment

Een overzicht van de kleinste trampolines die wij verkopen. Achter elk model vind je linkjes naar de beschikbare varianten:

Alternatieven voor een trampoline

Willen je kinderen perse springen? Trampolinespringen bij de buren of bij vriendjes. Er zijn zat andere mensen met een trampoline in hun tuin.

Kijk eens naar een ander type speeltoestel, bijvoorbeeld een schommel.

Uiteindelijk moet jij beslissen. Maar wat is nu de echte reden dat je naar een kleine trampoline zoekt? Misschien is een trampoline niet eens de beste oplossing.

Lees verder: