Je hebt het getroffen met een grote tuin. Dus daar kan een hele grote trampoline in. Maar wat zijn je opties? En is zo groot mogelijk altijd de beste keuze? Lees het hier:

Is best wel groot, fors genoeg voor je?

Groot formaat trampolines die ook nog in je tuin passen als je geen landgoed als tuin hebt:

Maar misschien wil je écht een monsterformaat trampoline. Lees dan verder.

Ik wil simpelweg de grootste trampoline kopen. Welke opties heb ik?

De BERG Ultim Elite 500: een joekel van een grote rechthoekige trampoline. Deze meet 5 bij 3 meter en kun je in verschillende varianten kopen: flatground, flatground met Aerowall en flatground met net. En de Ultim Elite 500 is er ook als regular trampoline (op poten met een veiligheidsnet). Wat dat kost? De actuele prijs zie je als je op de linkjes klikt. (niet schrikken, deze is echt duur!).

Ovaal: de Grand 520 van BERG

Van BERG is er nog een andere groot formaat trampoline: de ovale Grand 520 trampolines. Deze grote ovale trampoline van 520 bij 365 cm is er:

  • in de (goedkopere) Grand Favorit 520 uitvoering (inground / inground met net / op poten met net),
  • als middensegment Grand Champion 520 (ook weer als inground / inground met net / op poten met net)
  • of als dure Grand Elite 520 (idem dito: inground / inground met net / op poten met net).

Hierbij springt de Champion significant beter dan de Favorit 520. Het verschil tussen de Champion 520 en Elite 520 is kleiner: alleen de beschermrand van de Elite is van beter PVC waardoor de Elite beschermrand langer meegaat.

Grote professionele trampoline van Akrobat: de Primus

Akrobat heeft de rechthoekige Primus 520. Deze kun je als vlak ingegraven variant kopen (de Primus Flat to the ground), of op poten met een net (als Primus Challenger). Deze Primus is een extra grote professionele trampoline: niet gecertificeerd als speelgoed voor kinderen, maar als fitnesstoestel voor ervaren gebruikers vanaf 14 jaar. De grootste Akrobat Primus is wel 520 bij 305 cm groot!

Ronde trampolines: max 4,3 meter in doorsnee

Wil je liever een grote ronde trampoline? Bij BERG, Akrobat en Etan is 430 cm dan de grootste beschikbare diameter. Een ronde trampoline met een grotere doorsnee springt simpelweg niet meer lekker.

Waarom zijn er amper trampolines groter dan 5 bij 3 meter?

Dat heeft natuurlijk deels te maken met de vraag: er zijn weinig mensen met zoveel ruimte in hun tuin.

Maar nog belangrijker: een trampoline wordt steeds duurder naarmate je hem groter maakt. Bij een goed springende trampoline geven de veren je de springkracht & niet het meebewegen van het frame. Het frame moet stijf zijn. Hoe groter je een trampoline maakt, hoe moeilijker het is om het frame stijf te maken.

Je hebt dan simpelweg steeds meer staal nodig, en dat maakt nóg grotere trampolines gewoon oninteressant duur. Bijna niemand wil zo'n hoge prijs betalen.

En zijn er ook nadelen?

Ja, grote trampolines bieden niet alleen maar voordelen:

  • Groter = duurder.
  • Ingraven is echt een klus
  • Je geeft een lap tuin op. Is dat het echt waard? Bedenk dat je niet alleen de trampoline zelf plaatst, maar ook minimaal 1,5 meter vrije ruimte wilt hebben rondom als valzone.
  • Niet alle grote trampolines springen ook fijn. Test daarom liefst voordat je koopt.

Grote trampoline ingraven: waar moet ik rekening mee houden?

Er komt veel grond uit de kuil

Onderschat dit niet. Bij de Grand Elite 520 heb je het over XX kuub grond die je uitgraaft. En bij de Ultim Elite 500 zelfs XX kuub grond. Dat is een fikse partij om uit te graven. Maar ook om af te voeren.

Als je iemand inhuurt om zo'n grote trampoline in te graven, dan ben je meer geld kwijt. En ook de grond afvoeren kost je meer vanwege het hoge volume.

De kuil moet dieper

Doordat een grote trampoline in het midden veel verder inveert, zul je een diepere kuil moeten graven. Dat is niet overal mogelijk, bijvoorbeeld vanwege een hoge grondwaterstand. Bij veel andere trampolines hoeft de kuil maar 70 cm diep te zijn, maar bij een echt fikse trampoline kom je zo aan minimaal 1 meter diepte!

Zorg voor een veiligheidsnet of een valzone

Een grote trampoline is veiliger dan een kleine. Maar ook bij een grote trampoline in de grond kun je naast het springgedeelte terecht komen. Zorg daarom altijd voor een veilige valzone rondom de trampoline van 1,5 meter. Deze ruimte moet een eventuele val voldoende dempen.

Heb je geen ruimte voor de valzone? Installeer dan een veiligheidsnet.

Turntrampolines zijn niet voor niets rechthoekig en langwerpig

Tuintrampolines zijn er in allerlei vormen: rond, rechthoekig, ovaal en vierkant. Maar turntrampolines van bijv Janssen Fritsen niet: dat zijn altijd grote rechthoekige trampolines. De rechthoekige vormt zorgt voor een gecontroleerde sprong. Dat is onmogelijk met een ovale of ronde tuintrampoline, die duwen je naar het midden. Vandaar dat dat je voor turnen grote trampolines nodig hebt.

En salto's doe je liefst op een trampoline waar je lekker veel ruimte hebt in de lengte. Daarom zijn rechthoekige trampolines zo geschikt voor de serieuze springers.

 

Deze vragen stellen onze klanten vaak over groot formaat trampolines

Heb je voor een grote trampoline ook een veiligheidsnet nodig?

Ja, het formaat van de trampoline maakt niet uit voor de eis van een veiligheidsnet.

Met hoeveel kinderen kun je tegelijk op zo'n grote trampoline?

Het advies van de fabrikant & het advies van ons: 1 kind. Met meerdere personen gelijktijdig springen is vragen om ongelukken.

Mijn kind zit op turnen, welke maat heb ik nodig?

Als je de trampoline professioneel wilt gebruiken, dan heb je vooral veel ruimte nodig in de lengte. Ga voor een trampoline van minimaal 4 meter lang.

Leuk om te weten: dit zijn de grootste trampolines ter wereld.

Supernova 12 x 12 meter trampoline. O.a. te zien in deze video van de DD squad op youtube. Pas op, niet voor mensen met hoogtevrees!

Deze video van Mark Rober is ook leuk: een zelfgebouwde grote stalen trampoline die zelfs een auto kan laten stuiteren! Misschien wel 's werelds sterkste trampoline.

Lees verder:

De beste trampolinemerken

Goedkope trampolines: duurder dan je denkt

Kwaliteit: wat is de beste trampoline?