Is de springmat van uw trampoline beschadigd? Dan hebt u grofweg twee opties. In dit artikel leest u wat de beste keuze is in uw situatie: repareren of vervangen.

Op deze pagina leest u:

 • Wanneer uw springmat nog repareerbaar is
 • Wanneer u uw trampoline springmat beter kunt vervangen
 • Hoe u voorkomt dat u de verkeerde maat mat koopt

Zitten er gaatjes, gaten of zelfs scheuren in uw springmat? Stop dan met het gebruiken van de trampoline. Voorkom letsel en blijf niet langer springen op een kapotte springmat. De mat zal scheuren als er druk op het zwakke punt komt. De springer kan zich hierbij ernstig bezeren.

Springmat repareren: bij kleine schade

We krijgen in onze webwinkel regelmatig vragen van trampoline-eigenaren die hun springmat willen vervangen. Bij navraag blijkt de schade dan slechts beperkt te zijn tot schroeiplekken of kleine gaten.

 

Dan is reparatie goed mogelijk (informeer voor de zekerheid altijd bij de winkel!).

Met een zwaar model naaimachine zal de winkel de mat op deze manier repareren. Aan de onderzijde van de mat stikt de naai(st)er een stuk permatron (nieuw springdoek) van circa 7 bij 7 centimeter vast.

 

reparatie springmat trampoline

Op de afbeelding: een extra stuk permatron, vastgestikt aan de onderzijde van de springmat.

Voor een zo stevig mogelijk resultaat, stikken ze in de winkel meerdere malen kruislings over het doek heen.  Op de schadeplek zijn meestal meerdere draden gebroken: een degelijke reparatie voorkomt dat dit gaat rafelen.

reparatie van een trampoline springmat, de bovenkant

De bovenzijde van de springmat: kruislings gestikt voor een zo duurzaam mogelijk resultaat.

 

Wat kost de reparatie van een springmat?

De kosten van reparatie zijn afhankelijk van de tijd die het de naai(st)erkost om de mat te repareren. U kunt reken op een bedrag tussen de 60 en 80 euro. Ter vergelijking: een nieuwe mat kost tussen de 120 en 160 euro.

springmat met meerdere repataties

Het is bijvoorbeeld ook prima mogelijk om meerdere gaten in de mat te repareren. Op de afbeelding hiernaast ziet u meerdere reparaties aan een springmat van het Australische trampolinemerk Hills. Dit merk produceert al diverse jaren geen trampolines meer. Zowel trampolines als reserve-onderdelen (zoals springmatten) zijn in Europa niet meer verkrijgbaar. Reparatie van de mat was voor deze klant een prettige optie om toch nog een aantal jaar te kunnen genieten van hun trampoline.

Kosten van deze reparatie: 60 euro

 

Kan ik de springmat niet zelf repareren?

Zelf repareren is in theorie mogelijk: als u de juiste machines, materialen en ervaring hebt. In de praktijk is het repareren van een springmat echter een zwaarder karwei dan het repareren van een gat in een kledingstuk. Voor het naaien van het stugge permatron hebt u een zwaar model naaimachine nodig. En om te voorkomen dat de stiksels snel breken, moet u zeer sterke draad kopen.

Springmat vervangen: bij scheuren of ernstige slijtage

Hebt u scheuren in uw springmat die groter zijn dan 7 centimeter? Of lijkt uw springmat op de mat op onderstaande foto? Overweeg dan om de mat te vervangen. Reparatie is in deze situatie bijzonder moeilijk.

trampoline springmat met grote scheur

Vervangen is hier de enige mogelijke optie. Bron: http://www.bokt.nl/forums/viewtopic.php?f=139&t=1851351

 

Hoe oud is uw springmat?

Is de springmat van uw trampoline ouder dan 5-10 jaar? Ga dan bij uzelf na of het niet verstandiger is om de springmat te vervangen. Hoe groot is de kans dat er over enkele jaren nieuwe reparaties nodig zijn?

 

Een nieuwe springmat kopen: een miskoop is snel gemaakt

Wij bellen regelmatig klanten die zojuist een springmat hebben besteld. Waarom? We willen graag zeker weten dat u de juiste maat hebt besteld. Een veelgemaakte fout: het te snel bestellen van een vervangende springmat. Lees aandachtig verder; bespaar u de tijd, moeite en frustratie van het retourneren van een niet-passende springmat.

Waarom komt de maat zo nauw?

Omdat de spanning op de veren precies goed moet zijn. Niet ongeveer goed. Echt precies goed!

Rekenvoorbeeld:
Een Etan Premium veer
Lengte: 22,5 cm
Lengte wanneer bevestigd in trampoline: 23,5 cm.

U koopt een springmat die 2 centimeter groter is dan uw oude mat (dus aan alle zijden 1 cm extra). Resultaat: geen spanning van op de springmat. De springmat zal slap in de trampoline hangen. Als u op de trampoline springt, krijgt u het gevoel dat u op een kussen staat te springen: u komt niet omhoog.

En wat als u een springmat koopt die aan alle zijden 1 cm kleiner is? Allereerst: het bevestigen van de springmat gaat bijzonder zwaar (want: u moet de veren verder oprekken). De trampoline levert echter ook in op veerkracht. De veren rekken 1 cm verder uit, nog voordat u op de trampoline springt. Veren kunnen niet oneindig opgerekt worden. De veren bereiken hun uiterste punt van oprekken veel eerder als u springt.
Resultaat: u krijgt het gevoel dat u op een plank staat te springen.

Maar vanwaar deze verschillen?

Omdat fabrikanten bijzonder veel verschillende modellen trampolines op de markt brengen. De lengte van veren varieert van 15 tot 25 centimeter. Het staal waar fabrikanten de veren mee draaien, is kostbaar. Fabrikanten van budgettrampolines bezuinigen op dit staal en geven hun trampolines kortere veren mee (dit is overigens een goede vuistregel: hoe korter de veer, hoe goedkoper de trampoline. Goede trampolines hebben altijd langere veren).

Help, hoe bestel ik nu de juiste mat?

In theorie is dit eenvoudig: benader de winkel waar u uw trampoline hebt gekocht. Of zoek op wat het merk (bijvoorbeeld Etan of Berg) en de serie (bijvoorbeeld Classic, Hi-flyer of Premium) is van uw trampoline. Zoek vervolgens naar een springmat van dit merk & deze serie in de maat die overeenkomt met de maat van uw trampoline.

En wat nu als ik niet weet wat het merk is?

Zoek dan nog eens goed. Dit is echt de makkelijkste weg:

 • kijk op de trampoline rand. Het merk staat nagenoeg hier altijd op.
 • Kijk op de oude springmat. Bij de betere merken staat de merknaam a) op het witte labeltje wat vastgestikt zit aan de zijkant of b) groot afgedrukt in het midden van de springmat. Bij de Etan Premium trampolines staat het merk op de kunststof haken. Avyna gebruikt haken van metaal met een kunststof omhulsel.
 • Ga na waar u de trampoline hebt gekocht. Staat de bestelbevestiging van de webwinkel nog in uw mail? Of hebt u de factuur nog in uw administratie? Of vindt u de transactie op het rekeningafschrift van uw bankrekening?

Sorry, ik weet het merk echt niet

Als u het merk met geen mogelijkheid kunt achterhalen, ga dan als volgt te werk:

 • Meet & noteer de diameter (buitenmaat) van uw trampoline (rond af tot een halve centimeter).
 • Haal één van de veren los en meet en noteer de lengte van de veer (op millimeters nauwkeurig) in niet-uitgerekte toestand. Dit is inclusief de haken aan de uiteinden van de veer. Let op dat u geen veer pakt die beschadigd is (bijvoorbeeld extra uitgerekt aan de uiteinden).

Mail deze informatie naar een trampolinewinkel.

Een leverancier met ervaring kan het merk van uw trampoline mogelijk ook afleiden aan:

 • de haken aan de springmat (de meeste fabrikanten gebruiken standaard driehoekige stalen ogen, maar sommige fabrikanten gebruiken andere modellen/materialen).
 • De constructie van het frame (Bijvoorbeeld: zijn de tussenstukken gelast of vastgemaakt met bouten?).
 • Het uiterlijk van de veren.

Enkele foto's van uw trampoline meesturen in uw e-mail is daarom nooit verkeerd.