Sinds de introductie van de BERG Flatground trampoline krijgen we in onze trampolineshowroom vaak de vraag: moet ik een inground of een Flatground trampoline kopen?

We gebruiken hier 'Flatground' als benaming voor alle vlak ingegraven trampolines. Dit is echter een merknaam van BERG. Andere namen zijn 'Flat to the ground', 'Groundlevel', 'Flatlevel' en 'Ultraflat'.

Dit zijn de verschillen en voor- en nadelen

Inground: trampoline voor de massa

Met een gewone inground trampoline krijg je het meest waar voor je geld.

Belangrijkste voordelen:

 • Minder snel problemen met grondwater. De inground trampoline staat namelijk zo'n 20 cm boven de grond waardoor de kuil max 70 cm diep hoeft te zijn bij de grootste modellen trampolines.
 • Goedkoper dan flatground. Een inground trampoline vraagt minder grondstoffen om te maken en is daardoor goedkoper dan een vlak ingegraven trampoline.
 • Lucht kan beter weg. Dankzij de ventilatie aan de zijkanten kan de lucht onder een inground trampoline goed in en uit de kuil tijdens het springen.

Nadelen:

 • Niet vlak, steekt minimaal 20 cm boven de grond uit.
 • Sinds enkele jaren verplicht geleverd met een veiligheidsnet. Wilt u een inground trampoline zonder een veiligheidsnet? Dan koopt u een 'Sport' trampoline. Deze hebben geen certificering voor gebruik als kinderspeelgoed.

Bekijk alle Inground trampolines.

Flatground: als u geen hoog grondwater hebt & meer wilt betalen

Belangrijkste voordelen:

 • Vlak ingegraven, springt niet in het oog.
 • Mag geleverd worden zonder veiligheidsnet. Mits er een fatsoenlijke valzone rondom de trampoline is (circa 1,5 meter ruimte rondom). Veiligheidsnet is overigens vaak wel mogelijk.
 • Eenvoudiger te betreden
 • Veiliger? De trampoline ligt nog iets lager dan een inground trampoline, dus je kunt van minder hoog vallen.

Nadelen:

 • Sneller problemen met grondwater. Een flatground installeer je zo'n 20-30 cm dieper dan een inground trampoline. Dat betekent dat de kuil ook dieper wordt (je wilt immers de bodem niet raken als je springt). Diepte van de kuil moet daarom bij de grotere modellen wel 90 cm zijn in het midden.
 • Kans op beschadiging door grasmaaier. De beschermrand ligt gelijk met de grasmat. Dus goed opletten dat je met de messen van je grasmaaier de rand niet raakt als je je grasmat maait.
 • Dieper graven: meer werk, meer grond afvoeren
 • Duurder dan inground modellen.
 • Kinderen kunnen met (loop)fietsen en skelters eenvoudig op de trampoline rijden.
 • Plaatsing komt erg nauw. Als je de kuil te groot maakt is het lastig om een flatground trampoline nog goed ge├»nstalleerd te krijgen.
 • Luchtverplaatsing is een ding. Als de lucht onvoldoende door de springmat kan 'ademen', dan springt de trampoline niet zo fijn. Verschillende merken hebben dit (gedeeltelijk) opgelost met een ander permatron springdoek wat 50-70% meer lucht doorlaat. Akrobat heeft met hun Akrovent springdoek momenteel de beste papieren in handen. Dit doek laat zo'n 70% van de lucht door (veel andere merken hebben een doek wat hoogstens 15-20% van de lucht doorlaat).

Bekijk BERG Flatground trampolines of Akrobat Primus Flat to the Ground trampolines.

 

 

Ontwikkeling van trampolines door de jaren heen

Om het concept van een Flatground trampoline te begrijpen moet je deze trampoline zien in de historie van hoe trampolines zich hebben ontwikkeld.

De eerste trampolines in Nederland waren de trampolines op poten & zonder een veiligheidsnet. Omdat we de trampolines zo massaal ingraven in de zachte aarde in Nederland, gingen fabrikanten als BERG en Etan speciale ingraafvarianten ontwikkelen. Hiermee hoefde je de poten niet langer geheel in te graven: een inground trampoline heeft immers korte pootjes die je op de rand van de kuil plaatst.

 

 

--> redelijk uniek voor NL, wij hebben zachte grond! Let er maar eens op als je in het buitenland bent. Er staan minder trampolines + veel modellen staan er op poten. Komt o.a. door rotsachtige grond. Hebben wij mooi geen last van!

fabrikanten kwamen met inground trampolines

klanten vroegen regelmatig of de trampoline volledig ingegraven kon worden. Sommige klanten deden dit ook, maar dat had een minder goed springende trampoline als gevolg.

meerdere leveranciers zijn toen een vlak ingraafbare trampoline gaan ontwikkelen. Zo ook BERG. Zij hebben het merkrecht op de term 'Flatground'.

Waarom het ontwikkelen van een Flatground trampoline zo uitdagend was

Lucht moet onder de trampoline vandaan kunnen.

Trampoline ligt dieper, daardoor diepere kuil. Diepere kuil = meer risico op instorten van de wanden. Maar een trampoline standaard gaan leveren met een compleet damwandensysteem maakt de trampoline erg duur.