Als je een trampoline wilt gaan kopen en je bent onderzoek aan het doen naar de merken, dan ben je vast het aanbod van het trampolinemerk Akrobat tegen gekomen. Dit relatief nieuwe merk produceert al decennia trampolines, maar pas sinds een jaar of vijf doen ze dat onder hun eigen naam. Voorheen produceerde Akrobat alleen whitelabel, voor andere trampolinemerken zoals Etan en Elfje.

Akrobat heeft twee lijnen met trampolines voor consumenten:

 • de Akrobat Orbit
 • en de Akrobat Primus

Voor openbaar gebruik hebben ze ook nog de Akrobat Gallus lijn.

Bekijk & koop de Akrobat trampolines in de webwinkel

Overeenkomsten tussen de Akrobat trampolines

Akrobat gebruikt voor al haar trampolines gedeeltelijk dezelfde onderdelen. Dat is efficiënt: het maakt het mogelijk om flink kosten te besparen. Veel verschillende componenten maken de producten duurder en je kunt dus besparen door onderdelen te hergebruiken binnen verschillende productseries.

Dezelfde uitstekende veren

De veren zijn gelijk bij de Orbit en de Primus. Beide series gebruiken de lange Akrobat AkroSpring Pro veren van 21,5 cm (17,5 cm bij de kleinste formaten) met conische veeruiteinden.

Zowel de Primus als de Orbit hebben hetzelfde degelijke frame

De frames zijn gelijk bij de Orbit en de Primus. Beide van dikke stalen buizen.

De frames zijn overigens ook nagenoeg gelijk tussen de Akrobat flat to the ground trampolines (die vlak met de grond liggen ingegraven) en de Akrobat inground trampolines (die een stukje boven de grond uit komen). Dat is ook weer een toffe kostenbesparing waardoor Akrobat de prijs van hun trampolines relatief laag weet te houden.

Bij de Flat to the ground versie zitten er grondwerende schotten in de doos die je aan de zijkant tegen het frame aan schroeft. Daarmee voorkom je dat je trampolinekuil instort als je de trampoline volledig verzinkt in de grond.

In principe zijn de netten voor beide trampolines gelijk

Bevestiging in houder die aan het frame is vastgelast. Deze zit onder de trampolinerand. Dankzij uitsparingen in de rand steek je de buis van het net zo dwars door de rand heen. Dat is eenvoudigere installatie dan bij andere trampolinemerken.

Zelfde installatiegemak

Installatie van alle Akrobat trampolines is eenvoudig en sterk vergelijkbaar. Een deel van de onderdelen is namelijk gelijk. Voordeel van de montage van Akrobat trampolines is dat je geen gereedschap nodig hebt. Praktisch alles werkt met kliksystemen. Bij andere merken heb je nog wel eens gereedschap nodig om bouten vast te draaien om bijvoorbeeld de veiligheidsnetpalen te bevestigen aan de poten van het frame.

En verder

Verder zijn zowel de Orbit als de Primus in Europa ontworpen & geproduceerde trampolines. Dat is een groot voordeel: je betaalt dus niet voor het zeetransport uit China (wat wel het geval is bij verschillende andere bekende trampolinemerken).

Vergelijking van de verschillen tussen de Orbit en Primus

Het springdoek: dit verschil merk je direct

Het springdoek is duidelijk anders. Hierbij is het goed om te weten dat:

 • De Primus als doelgroep (semi)professionele springers en sporters heeft en niet is gekeurd voor gebruik door jonge kinderen.
 • De Orbit is ontwikkeld met gezinnen met jonge kinderen in het achterhoofd. Dit is de familietrampoline voor het hele gezin.

Ouders van jonge kinderen hebben andere eisen voor hun trampoline dan professionele springers en freerunners. Als sporter wil je het maximale uit je trampoline halen en de Primus biedt precies dat. Met de Primus kun je erg hoog springen dankzij het zeer luchtdoorlatende AkroVentSport springdoek.

De Orbit daarentegen heeft juist het een stevig permatron springdoek. Dit springt uitstekend voor kinderen, maar voorkomt wel dat de trampoline je jonge kroost al te hoog in de lucht lanceert.

Leuk voordeel van het Primus AkroVentSport springdoek is dat je snel weer kunt springen na een regenbui: het water blijft niet op het doek staan maar valt er gewoon doorheen. Dus nooit meer natte sokken op je trampoline!

Primus: anti-worteldoek meegeleverd

Bij de Primus inground en flat to the ground trampolines zit er anti-worteldoek in de doos. Dit doek beperkt de groei van planten onder de trampoline. Vanwege de meer open structuur van het Primus AkroVentSport doek komt er meer licht in de kuil waardoor het slim is om de aarde af te dekken.

Primus: trampolinerand met zeer lange levensduur

Een goede trampolinerand bestaat uit:

 • een goed dempend kussen wat langdurig de dempende werking behoud
 • een PVC omhulsel wat het kussen beschermt tegen de weersinvloeden en UV-straling

Nagenoeg alle trampolinemerken gebruiken closed cell foam in hun randen. Zo ook Akrobat bij de Akrobat Orbit trampoline. Dit foam is hartstikke geschikt om een goed dempende rand te fabriceren. Closed cell = gesloten cellen. Daardoor blijft er geen water in het schuim achter, het werkt niet als een spons. En dankzij de gesloten celstructuur blijft het kussen zijn veerkracht langdurig behouden.

Voor de Primus heeft Akrobat er echter voor gekozen om ander foam te gebruiken.

Orbit: leverbaar met Pro veiligheidsnet

Alleen de ronde Orbit trampolines kun je ook kopen met het Akrobat Pro veiligheidsnet.

Primus: half veiligheidsnet is een optie

Bij de Orbit kun je alleen volledige veiligheidsnetten kopen. Immers: bij trampolines voor kinderen is een veiligheidsnet verplicht volgens de geldende normen voor speelgoed.

De Primus is echter geen kinderspeelgoed maar een fitnessproduct. Daardoor kun je bij de Primus niet alleen een volledig veiligheidsnet aanschaffen, maar ook een half net op de trampoline plaatsen.

Verschillen in formaten: wil je groot & rechthoekig dan ga je voor Primus

Doordat Akrobat dezelfde frames gebruikt, heeft een groot deel van de Orbit & Primus trampolines dezelfde formaten. Er zijn echter een paar uitzonderingen.

Alleen de Orbit is te koop als rechthoekige trampoline in het formaat van 380 bij 250 cm.

Alleen de Primus is te koop als rechthoekige trampoline in de formaten 430 x 305 cm en 520 x 305 cm.

Reserveonderdelen: duurder bij de Primus

De aanschafprijs van een Primus is hoger, logisch dus dat de reserveonderdelen ook duurder zijn. Je krijgt er immers hoogwaardigere componenten voor terug. Maar wel iets om rekening mee te houden. Zo heeft de Primus een springdoek wat kwetsbaarder is. Je loopt hiermee iets meer risico op beschadigingen dan bij de ouderwetse Permatron springmatten. Tegelijkertijd is het vervangen van een Primus springmat dus duurder dan als je een nieuwe mat nodig hebt voor hetzelfde formaat Orbit trampoline.

Pas op voor de Primus Premium!

Misschien ben je ook de Primus Premium trampoline tegengekomen. Logisch om te denken: "ah die heeft 'Premium' in de naam, dus die zal vast beter zijn dan de normale Primus". Dat is echter niet zo. Akrobat mikt met de Primus Premium op horeca, campings en andere gelegenheden die een trampoline op een openbaar toegankelijke plek neer willen leggen. Aan speeltoestellen voor openbaar gebruik hangen andere regels (de EN1176 norm) dan aan de toestellen in je achtertuin. Voor trampolines zit in die regelgeving o.a. een beperking in hoe goed een trampoline mag veren.

De Primus Premium is in de basis gewoon een Akrobat Primus trampoline, maar met een minder luchtdoorlatende springmat (AkroVentPublic), een logboek en documenten om aan te tonen dat hij geschikt is voor openbaar gebruik. Daarmee voldoet de Primus Premium dus aan die regels, maar heeft hij ook minder veerkracht. Zoek je een trampoline voor in je achtertuin en denk je na over de Primus, koop dan de reguliere Primus trampoline en niet de Premium variant.

Wat is er anders aan de Gallus trampoline?

De Gallus:

 • ontworpen voor openbaar gebruik.
 • Dus inclusief logboek en labels om hem op openbare plek te plaatsen volgens de EN1176 norm
 • frame & veren gelijk aan de Orbit en Primus
 • Beschermrand gelijk aan de Primus
 • Springmat voor openbaar gebruik van Permatron
 • Leverbaar met zwaardere kwaliteit veiligheidsnetten met een stalen toegangsdeur. Net is van ander netmateriaal. Veiligheidsnet is geschikt voor intensief en continu gebruik. De netten van de Orbit en Primus zijn echt ontworpen voor thuisgebruik.

Wat vinden we zelf van de Akrobat trampolines?

Wij zijn best enthousiast. De trampolines worden in Europa gemaakt, wat voor minder vervuiling zorgt dan spullen uit China.

We horen ook van hoveniers regelmatig positieve reacties over de Flat to the ground trampolines van Akrobat. Veel hoveniers zijn lovend over het installatiegemak en de eenvoud van het ingraven van deze trampolineframes.

Veelgestelde vragen

TL;DR: welke trampoline moet ik kopen?

Ben je een sporter? Koop de grootste Primus die binnen je budget & tuin past. Trampoline voor je kinderen? Koop een Orbit. Trampoline bij je restaurant of op de camping? Koop een Primus Premium, of investeer in een Gallus als de trampoline zeer intensief gebruikt gaat worden.

Kan ik de Orbit en primus trampolines uitproberen?

Ja, je kunt zowel de Akrobat Orbit als de Primus uitproberen op ons showterrein bij onze trampolinewinkel in Kootwijkerbroek. Van harte welkom!

Kunnen jullie deze Akrobat trampolines ook bij mij installeren?

Yes, zowel het opbouwen van hoge trampolines als het ingraven van inground en flat to the ground trampolines is mogelijk. Stuur even een mailtje of bel ons voor meer informatie.

Lees verder:

BERG vs Akrobat: trampolinemerken met elkaar vergeleken.

Goedkope trampoline? Zonde van je geld

BERG Favorit vs. Champion & Elite: wat zijn de verschillen?

Salta trampoline: waarom Van Ee geen Salta verkoopt