Er is niets mis met zuinig zijn met het uitgeven van je zuurverdiende centen. Maar zuinig zijn betekent niet perse dat je altijd het goedkoopste moet kopen. Bijvoorbeeld een goedkope trampoline. In dit artikel leggen we uit waarom een goedkope trampoline kopen een minder goed idee is dan dat het lijkt.

We zijn misschien wel een beetje bevooroordeeld: Van Ee staat voor goede producten. Goede kwaliteit speelgoed wat we zelf ook zouden willen kopen. En het liefst buitenspeelgoed wat nog een generatie mee kan: bijvoorbeeld de jongere kinderen in het gezin. Of zelfs doordat je de trampoline verkoopt op Marktplaats en het speelgoed daarmee een tweede leven geeft. Zulk speelgoed is beter voor de wereld.

Goedkoop kopen en de opvoeding

Want wat vertel je aan je kinderen met het kopen van een goedkope trampoline? Wil je hen leren dat je alles maar kunt kopen. Of juist dat het belangrijk is om verstandig met je geld om te gaan, en dat dat betekent dat je soms even moet sparen. Of dat je er voor kiest om iets níet te kopen, terwijl je het wel kunt betalen. Want niet iedere behoefte hoeft bevrediging te krijgen.

Met het kopen van goede spullen geef je juist een andere boodschap af aan je kinderen: misschien moesten pa en ma er ff voor sparen, maar nu hebben we wel iets goeds kunnen kopen. Een product waar we langer plezier van hebben en wat met meer aandacht is gemaakt.

Een goede trampoline geeft je zekerheid

Verkrijgbaarheid van onderdelen

Van Ee levert bijvoorbeeld nog steeds reserveonderdelen voor Elfje trampolines. We krijgen soms klanten in de winkel die hun trampoline 20 jaar geleden hebben aangeschaft en nu een nieuwe Elfje springmat of Elfje trampolinerand zoeken. We kunnen hen nog steeds helpen met vervangende onderdelen omdat er een goede fabrikant achter dit product zit, wat dezelfde overtuiging heeft als Van Ee: goede producten verkopen en die lang ondersteunen.

Zekerheid met garantie

Als er wat stuk gaat, kun je aanspraak maken op de uitgebreide garantie die je krijgt als je een goede trampoline aanschaft.

Een veilige keuze voor je trampoline

Een Chinese fabrikant van goedkope trampolines doet het minimale om te voldoen aan de regelgeving. De fabrikant van budgettrampolines die je bijvoorbeeld bij de bouwmarkt of discountsupermarkt vindt heeft geen naam hoog te houden. Ze hebben geen bekend merk zoals een speelgoedfabrikant zoals BERG dat wel heeft.

Daarom kun je er bij de betere trampolinemerken juist wel op rekenen dat het goed zit met de veiligheid: als BERG een veiligheidsissue in een trampoline heeft, dan is dat een probleem voor BERG. Het is een risico voor hun reputatie als kwaliteitsmerk en hun goede naam en imago onder consumenten.

Lees meer over: wat is de beste trampoline?

Goedkoop kopen is 2 keer kopen

Als je iets van te lage kwaliteit koopt, betaal je uiteindelijk twee keer. Dat geld ook voor trampolines.

Een goedkope trampoline gaat niet zo lang mee als een goede trampoline. Niet alleen omdat het lastig is om vervangende onderdelen te vinden, maar ook gewoon omdat de kwaliteit an het product hoger is. Dikkere framebuizen die minder stel doorbuigen. Betere veren die niet na een jaar gaan roesten.

En een goedkope trampoline springt niet zo fijn als een goede trampoline. En dat kan een goedkope trampoline wel eens flink duurder maken dan een goede trampoline. Best leuk natuurlijk, een trampoline voor weinig geld. Maar wat heeft die koop voor zin als je kinderen hem toch niet zo fijn vinden springen? Dan wordt die goedkope trampoline een sta in de weg. Je kinderen springen er niet langer op. Per gespeeld uur heb je uiteindelijk veel meer geld uitgegeven dan wanneer je een kwaliteitsproduct had gekocht.

Daarbovenop: een goede trampoline is nog goed verkoopbaar op Marktplaats. Je geeft op die manier je trampoline een tweede leven.

Goedkoop is duur voor onze aarde

Voor een betere trampoline zijn niet zo gek veel meer grondstoffen nodig dan voor een goedkope trampoline. Voor een goedkope trampoline is inderdaad minder staal nodig (want: dunnere framebuizen, kortere veren) en minder kunststof (want: dunnere beschermrand).

Echter, het eindproduct bestaat niet alleen uit grondstoffen. Maar ook uit de bewerkingen van die grondstoffen. Van staal buizen maken kost veel energie. En of je met die energie nu dunne buisjes maakt of dikkere buizen: dat maakt voor het energieverbruik van de productie niet zo gek veel uit.

Verder: goedkope trampolines komen altijd uit China. Die moeten per schip onze kant op. Die schepen varen op zware stookolie, wat zeer vervuilend is. Misschien acceptabel voor producten die echt van waarde zijn in ons leven, maar is dit het ook waard voor goedkope producten van inferieure kwaliteit?

Als je meer budget vrij maakt voor je trampoline, dan kun je ook kiezen voor een in Europa geproduceerde trampoline van Akrobat of Etan. Dat levert een flinke besparing op in CO2 uitstoot dankzij het kortere transport!

Alternatieven voor een goedkope trampoline

Koop een tweedehands trampoline

Is niet in ons belang, maar wel goed voor de aarde. Er staan voldoende goede trampolines op Marktplaats. Let er op dat je een trampoline koopt van een goed merk zoals Etan, Akrobat, Elfje of BERG. Dan kun je voor een gunstige prijs een prima trampoline kopen.

Spaar nog even door voor een betere trampoline

Laat je kinderen er eventueel klusjes voor doen. Laat ze een deel zelf betalen. Dat leert een kind om het speelgoed op waarde te schatten.

Geen trampoline kopen is ook prima

Ga eens wat vaker springen bij een vriendje. Of bezoek een trampolinepark. Of koop een ander speeltoestel. Van een houten schommel hebben je kinderen ook jarenlang plezier.

Koop een voordelig showmodel trampoline

We vernieuwen regelmatig de trampolines op ons showterrein. Dat geeft jou de kans om goedkoop een bijna nieuwe trampoline te kopen. Deze trampolines zijn vaak immers maar enkele jaren oud.

Ook hebben we soms grote voorraad van specifieke modellen. Daar geven we dan korting op.

Je vindt deze trampolines onze OP=OP pagina.

Aanbiedingen en korting op trampolines

Zie ook onze pagina met trampolines met korting. Dat zijn trampolines die we op dit moment in de aanbieding hebben.