Wanneer u zich oriënteert op trampolines, zult u vermoedelijk 3 typen trampolines tegenkomen: rechthoekige, ronde en ovale trampolines. De trampoline waar u uiteindelijk voor kiest, hangt onder andere af van uw smaak, maar ook van de grootte en vorm van uw tuin. Welke kiest u?

rechthoekige trampolineRechthoekige of vierkante trampolines

Sprongen zijn beter controleerbaar op een rechthoekige trampoline. Men springt minder snel op de rand of tegen elkaar aan. Dit maakt een rechthoekige trampoline veiliger dan een ronde trampoline. Professionele trampolines zijn ook altijd rechthoekig. Als uw kind graag de trampolinesport zou beoefenen, dan is het verstandig om het eerst uit te proberen op een recreatieve, rechthoekige trampoline.

Rechthoekige trampolines zijn meestal wat duurder dan ronde trampolines. Dit komt doordat er meer staal in het frame verwerkt is. Bij het springen komt er vooral druk op het middendeel van het frame. Daarom is er in die delen meer staal gebruikt. Bij ronde trampolines is de kracht die op het frame wordt uitgeoefend vrijwel overal hetzelfde en is extra staal dus niet nodig.

Meest populaire rechthoek trampolines

De meest verkochte rechthoekige trampolines in ons assortiment zijn de modellen van circa 2 tot 2,5 bij 3 tot 3,3 meter:

De BERG Ultim Champion 330 en de Etan Premium 1075 verschillen weinig qua maat en prijs. De BERG Eazyfit heeft een goed verensysteem waardoor hij erg prettig springt. De Etan 1075 heeft een wat sterker randkussen.

Verder hebben we regelmatig klanten die voor de Etan Premium (Gold) 0965 trampoline (circa 280 bij 200 cm) kiezen vanwege beperkte ruimte in de tuin. Verkrijgbaar op poten met veiligheidsnet (Etan Premium 0965 combi met net) of als inground trampoline (Etan Premium 0965 inground). De BERG Favorit 280 is ook een goed alternatief.

Fervent springer of turner?

Kies dan liever een rechthoekige trampoline. Deze geven je meer controle over je sprong. We raden absoluut de rechthoekige modellen aan als je salto's wil maken en meer wilt doen op de trampoline dan alleen simpelweg springen.

Bekijk alle modellen in de webwinkel op de categoriepagina met rechthoekige trampolines.

ronde trampolineRonde trampolines; meestverkochte vorm

Anders dan bij rechthoekige trampolines is de spanning op de veren en het frame bij rond trampolines evenredig verdeeld. Dit zorgt er voor dat men op een ronde trampoline automatisch naar het midden springt. Dit zorgt er voor dat een kind minder snel per ongeluk van de trampoline af springt.

Ronde trampolines zijn vaak goedkoper dan rechthoekige trampolines. Er hoeft namelijk minder staal gebruikt te worden voor het frame. De krachten zijn namelijk over de gehele toprail (waar de veren aan bevestigd worden) gelijk. Dit in tegenstelling tot een rechthoekige trampoline, waar de krachten in het midden van de toprail veel groter zijn tijdens het springen dan in de hoeken.

Een kwalitatief goede ronde trampoline heeft daarom meestal een frame met buizen van 1,8 mm tot 2,1 mm staal. Bij een (kwalitatief goede) rechthoekige trampoline kan dit wel 2 tot 3 (!) mm dik staal zijn.

Zijn ronde trampolines veiliger?

Online lees je her en der dat ronde trampolines veiliger zouden zijn. Dat valt te betwisten. Als je in je eentje op een ronde trampoline springt, duwt de ronde vorm je naar het midden. Dat zou veiliger moeten zijn omdat je bij de rand wegblijft. Maar tegelijkertijd zorgt dat 'duwen' voor minder controle bij de gebruiker: je kunt minder goed bepalen waar je neerkomt na je sprong.

Als er meerdere kinderen tegelijk springen is de kans op botsen echter wel groter dan op een rechthoekige trampoline. We raden gelijktijdig springen af, maar in de praktijk gebeurt dit vaak.

Dat

Bekijk alle ronde trampolines hier in de webwinkel.

ovale trampolineOvale trampolines

Een ovale trampoline heeft een combinatie van eigenschappen van een ronde en een rechthoekige trampoline. Zo wordt uw kind, net als bij een ronde trampoline, bij het springen naar het midden geleid, maar het eindigt nooit precies in het midden. In het midden zijn de sprongen beter controleerbaar, net als bij de rechthoekige variant, waardoor de kans op botsingen afneemt. Een ovale trampoline is duurder dan een ronde trampoline, omdat er meer staal nodig is ter versteviging. Door de vorm past deze trampoline goed in een smalle tuin.

Een voorbeeld van een grote ovale trampoline is de BERG Grand Champion trampoline. Verkrijgbaar als trampoline op poten en als inground trampoline.

Bekijk alle modellen in de webwinkel op de categoriepagina met ovale trampolines.