De beschermrand van de trampoline moet de gebruiker beschermen tegen het harde stalen trampolineframe. Het de rand voorkomt dat je met je voeten tussen de veren komt. De rand overlapt daarom de veren altijd ruimschoots.

Leuk weetje: Vaak zie je dat de fabrikant een maximaal gewicht opgeeft bij de trampoline: dit heeft o.a. te maken met regelgeving. De veren mogen niet zichtbaar zijn (wat wel kan gebeuren als er een zware persoon op de trampoline springt). Daarom hanteert het trampolinemerk soms een relatief laag springgewicht van slechts 50 of 70 kilogram. In werkelijkheid kan de trampoline waarschijnlijk prima meer gewicht aan, maar voldoet het toestel in dat geval niet meer aan de geldende NEN speelgoednorm voor CE certificering.

De trampolinerand heeft deze onderdelen

De vulling van schuim

Een trampoline rand bestaat uit een kunststof omhulsel gevuld met een zacht materiaal. Meestal is de vulling een schuimsoort. Dit materiaal dempt de val. De dikte van het materiaal verschilt. Over het algemeen is de zachte vulling dunner bij budgettrampolines dan bij duurdere varianten.

Verschillende randen

Omhulsel van zeildoek

Hetzelfde geldt voor het omhulsel van het randkussen. Duurdere randkussens hebben een dikker en steviger omhulsel en slijten daardoor minder snel. De duurzaamheid is ook afhankelijk van de beschermlaag op het randkussen.

Omhulsels

Elastieken om de rand aan het frame vast te maken

Met elastieken zit de rand vast aan het trampolineframe.

Tip: heb je last van een trampolinerand die klappert? Dikke kans dat je deze elastieken moet vervangen. Dergelijke elastieken gaan een jaar of 3-5 mee.

Bij inground trampolines: gaasnet + ankers

Bij ingraaftrampolines zie je een gaasnet onder de rand. En ankers om het netje stevig vast te zetten in de grond. Die ankers voorkomen tevens dat de trampoline van de kuil af schuift.

Snelst slijtende trampoline onderdeel

De trampolinerand is het onderdeel van de trampoline dat het snelste verslijt. Niet alleen door intensief gebruik, maar vooral door UV-straling van de zon. Het UV-licht maakt het kunststof van het randkussen na verloop van tijd hard waardoor het kunststof gaat verbrokkelen.

Onze ervaring is dat de stiksels van een trampolinerand vaak de zwakste plek zijn. Ons advies daarom: loop zo min mogelijk om de beschermrand. En ga er zeker niet actief op springen. Dan gaan de stiksels langer mee.

Als het PVC zeildoek van de rand nog goed is, dan kun je de stiksels soms nog laten repareren bij een stoffeerderij. Belangrijk is dan wel dat het PVC niet is uitgescheurd op de plek waar de rand delen aan elkaar zijn genaaid.

Verschillen in kwaliteit tussen randen

De verschillen in kwaliteit tussen de randkussens zit grofweg in twee zaken:

  • hoe goed ze de stalen rand en de veren afschermen, en;
  • de kwaliteit van het gebruikte materiaal.

Let bij het kopen van een trampoline (of van een vervangend randkussen) op de volgende zaken:

Bescherming tegen frame en veren. Kijk goed of de rand de veren en het frame volledig afdekt en of deze goed vastzit. Zo kunnen je kinderen zich bij het springen niet bezeren. De breedte van het randkussen ligt aan de lengte van de veren.

Bescherming

Materiaal van omhulsel. Hoe dikker en steviger het materiaal, hoe beter. Het grootste verschil in kwaliteit ligt echter aan de UV-werende beschermlaag. Bij budgettrampolines hebben een padding met een slechte UV-wering. Hoe duurder de trampoline, hoe beter bestand tegen UV-straling. Er zijn duurzame trampolines waarbij de trampolinerand optimaal beschermd is tegen UV-licht en het materiaal dus niet verhardt door de zon.

Andere oorzaken van slijtage:

  • Weersomstandigheden: randkussens kunnen niet goed tegen extreme kou. Wij raden daarom aan om de trampolinerand in de winter binnen te leggen.
  • Aan de bovenkant. Kinderen klimmen op de beschermrand of vallen er op. Pas op met scherpe voorwerpen, zoals schoenen of een grasmaaier.
  • Aan de onderkant: door het springen komt het randkussen tegen de veren en het frame aan, waardoor slijtageplekken kunnen ontstaan.

Afdekhoes. Er zijn afdekhoezen te koop die u om de trampoline kunt vastmaken als uw kinderen er geen gebruik van maken. Een afdekhoes vertraagt de slijtage van de rand en houdt daarnaast de trampoline schoon.

Afdekzeil

Wat kost een losse trampoline rand?

De prijzen voor een los randkussen en de kwaliteit van het kussen zijn ongeveer als volgt opgebouwd (bij een trampoline van 370 cm):

  • Voor 80-120 euro heb je een rand die 1-2 jaar meegaat;
  • Voor 200-300 euro een beschermrand die ongeveer 3-4 jaar meegaat;
  • Voor 250-450 euro een trampolinerand die het circa 7 jaar volhoudt;
  • Voor 500 euro zou je een randkussen moeten krijgen wat een jaar of 15 meegaat.

Let er op dat de duurdere randen niet alleen langer meegaan, maar dat ze ook een betere bescherming bieden. Het is dus niet zo dat het beter is om wat vaker een goedkope trampoline beschermrand te kopen dan eenmalig een dure.  Deze vergelijking gaat niet op.

Bent u op zoek naar een vervangend randkussen? Lees dan verder over waar u op moet letten bij de vervanging van uw oude rand. Of bekijk alle trampoline randen in de webwinkel.