De veiligste trampoline heeft een CE keurmerk

Ok grapje, CE zegt bar weinig. Als fabrikant mag je je eigen producten keuren en er zelf het CE stempel op zetten. Met CE zeg je eigenlijk alleen: ik heb dit product gemaakt volgens de geldende normen. Maar dat blijft dus iets wat je zelf verklaart.

Verder is CE een soort minimumniveau aan eisen waar je aan moet voldoen. Zie het als de APK van je auto: Je kunt je auto prima APK gekeurd krijgen op zomerbanden met zeer beperkt profiel. Dat betekent vervolgens niet dat je daarmee een veilige auto hebt waarmee je gerust kunt gaan rijden in de winter, nadat het heeft geijzeld.

De veiligste trampoline is gemaakt van goede kwaliteit onderdelen

Bij een A-merk staat de reputatie van het merk op het spel als ze zooi leveren. Dat is een goede stimulans om serieus aandacht te geven aan de veiligheid van het product.

Die stimulans is minder aanwezig bij de fabrikanten van goedkope trampolines. Dit zijn anonieme fabrieken in China die gewoon partijen willen verkopen. Het zal hen een worst wezen als de trampoline stuk gaat.

Daarom:

De veiligste trampoline is van een goed merk

Een goed merk heeft een reputatie hoogt te houden. De beste trampolinemerken hebben iets te verliezen. Daarom zullen de betere trampolinemerken je niet bedriegen als het op veiligheid en de kwaliteit van hun producten aankomt.

Kies daarom een trampoline van een van de betere merken. Wij (Van Ee Buitenspeelgoed) verkopen al meer dan 20 jaar trampolines en zijn daarmee één van de oudste verkopers van trampolines in Europa. We hebben in al die jaren goede ervaringen opgedaan met BERG (ontwerp in Nederland, productie in China), Etan (ontwerp in NL, productie in Bosnië) en Akrobat (productie en ontwerp in Slovenië). Allemaal trampolinemerken uit Nederland en Europa die uitstekend op de hoogte zijn van de hoge Europese eisen rondom speelgoed voor kinderen & veiligheid.

De veiligste trampoline heeft een veiligheidsnet

Een veiligheidsnet voorkomt dat je van de trampoline af kunt vallen.

Tuintrampolines voor jonge kinderen hebben altijd een veiligheidsnet. Ook als het gaat om een inground trampoline (een ingraaftrampoline die nog 20-30 cm boven het maaiveld uitsteekt).

Alleen bij vlak ingegraven trampolines kun je een veiligheidsnet achterwege laten als je zorg draagt voor een ruime valzone rondom de trampoline, met daarbinnen valdempend materiaal. Bijvoorbeeld dikke rubberen tegels, een dikke laag houtschors, etc.

Kies altijd voor het veiligheidsnet wat hoort bij jouw merk en type trampoline.

Zorg ervoor dat het veiligheidsnet altijd in een goede staat blijft, controleer dit. Het netmateriaal van het veiligheidsnet heeft geen eeuwig leven. Dit vergaat/slijt door de weersinvloeden, o.a. door UV-straling uit het zonlicht. Vervang het net daarom tenminste iedere 5 jaar, of eerder als je beschadigingen ziet aan het net.

De veiligste trampoline is ingegraven

Van een trampoline af vallen heeft minder gevolgen bij een ingegraven trampoline. Een trampoline op poten staat al snel 70-90 cm boven de grond. Dat maakt een val van een trampoline op poten risicovoller dan een val vanaf een ingegraven trampoline.

Een goede valzone

Verder wil je ook dat de ruimte rondom de trampoline vergevingsgezind is voor fouten. Als je dan toch een keer van de trampoline af valt, zorg er dan voor de val geen grote consequenties heeft.

Dus liever geen hekjes, muren of bloembakken vlak bij de trampoline. Struiken en (zachte) planten zijn juist wel een goede omgeving: ja, het is niet leuk als je kind in de buxushaag valt en daarmee jouw zorgvuldig gekoesterde struik sloopt. Maar hij houdt er in ieder geval geen hersenschudding aan over, maar alleen wat schrammen en krassen.

De veiligste trampoline wordt gebruikt volgens de instructies

Dus maximaal 1 persoon tegelijk op de trampoline

Een belangrijke oorzaak van ongelukken met trampolines is verkeerd gebruik, en dan vooral dat meerdere personen er tegelijkertijd op springen.

Bij gebruikers met een gelijk gewicht is dit al gevaarlijk: je loopt het risico dat je tegen elkaar aan botst. Bij een ronde trampoline is dat botsrisico nog wat groter, doordat de ronde vorm iedereen naar het midden van de trampoline 'duwt'.

Bij springers met een groot verschil in lichaamsgewicht (bijvoorbeeld een ouder + een jong kind) is het gevaar nog groter: de ouder kan het kind 'lanceren'. Een zwaardere gebruiker zet het trampolinedoek namelijk veel meer in beweging.

In elkaar gezet volgens de instructies

Lees dus die handleiding door. Foutieve montage kan ertoe leiden dat het frame instabiel is, waardoor er bijvoorbeeld een poot weg kan klappen en de trampoline omvalt. Dit voorkom je door de tijd te nemen voor het monteren & simpelweg de montage-instructies te lezen.

Frame staat waterpas

Als je trampolineframe niet waterpas staat, loop je het risico op scheuren in de lasnaden. Dit is bij alle trampolines relevant, maar het is vooral een issue bij hoge trampolines (op poten) die op een schuine ondergrond staan. De lasnaden tussen de poten en de toprail zijn niet ontworpen op zijdelingse druk, maar alleen op druk van boven.

Als je je trampoline intensief gebruikt & het frame staat op een helling, dan loop je dus serieus het risico dat er een poot van de trampoline afbreekt. En in dat geval kan de trampoline omvallen.

Gebruik een tuintrampoline niet voor acrobatische toeren

In de gymzaal en op de sportvereniging hebben ze andere trampolines dan in de gemiddelde tuin. En op de turnvereniging zijn er professionals aanwezig die je begeleiden tijdens het sporten. En er staan bijvoorbeeld mensen klaar om je op te vangen bij oefeningen met meer risico's.

Die waarborgen heb je niet in je tuin. En jouw tuintrampoline is mogelijk niet geschikt voor serieuze oefeningen. Bijvoorbeeld omdat je trampoline te klein is.

De veiligste trampoline is niet perse de best verende trampoline

Op professionele trampolines kun je giga hoog springen. Dat wil je liever niet als je een trampoline zoekt voor kinderen. De trampoline mag lekker veren, maar je wilt niet dat je kinderen er gevaarlijk hoog mee kunnen springen. Daarom vind je in consumententrampolines altijd andere veren dan in de trampolines voor (semi-)professionele springers en atleten.

De veiligste trampoline krijgt onderhoud wanneer nodig

Op tijd nieuwe rand

De trampolinerand voorkomt dat je contact kunt maken met het stalen trampolineframe. Of dat je per ongeluk met een been tussen de veren kunt zakken. Controleer de rand daarom regelmatig op slijtage en vervang hem zodra de rand versleten raakt.

Randen hebben geen eeuwige levensduur. Je hebt wel groot verschil tussen de kwaliteit van trampolineranden, maar uiteindelijk begint bij elke beschermrand het PVC zeildoek te verweren. Door het zonlicht gaan de weekmakers uit het kunststof omhulsel waardoor het bros wordt.

Vervang je rand op tijd. Bekijk alle losse trampoline randen in onze webwinkel.

Springmat repareren of vervangen voordat het gevaarlijk wordt.

Controleer je doek regelmatig op gaatjes en scheurtjes. Een klein gaatje kan al gevaarlijk zijn. Als je precies op dit punt springt, dan kan het doek doorscheuren.

Kleine gaatjes kun je soms nog repareren door er een nieuw stukje permatron (trampoline springdoekmateriaal) onder vast te stikken. Grotere scheuren kun je niet repareren: vervang dan de hele springmat.

Vervang je springdoek voordat er iemand doorheen zakt. Bekijk losse trampoline springdoeken in onze webwinkel.

Veiligheid en normen door de jaren heen

Met de jaren zijn trampolines steeds veiliger geworden. In de beginjaren hadden tuintrampolines nog geen veiligheidsnetten. En ook ingraaftrampolines zijn iets van de laatste 5-10 jaar.

Met de komst van strengere NEN-EN normen is de veiligheids van consumententrampolines steeds beter geworden.

Wat zijn goede veiligheidsnetten?

Een goed net:

  • laat de springer fouten maken zonder dat dit serieuze consequenties heeft

Kinderen onder de trampoline voorkomen

Heb je een hoog model trampoline, op poten? Dan wil je niet dat iemand op de trampoline springt terwijl een broertje/zusje/buurkind/huisdier, etc. zich onder de trampoline bevindt. Voorkom dus dat een jong kind of een huisdier onder je trampoline kunnen komen. Dat doen ze misschien niet eens moedwillig, maar als je tijdens een spel de voetbal onder de trampoline schiet, dan wil je hem toch even snel pakken.

Met een framenet of trampolinerok voorkom je dit. Het framenet span je om de poten van de trampoline heen. Daarmee maak je het onmogelijk om onder de trampoline te kruipen. Een framenet is een accessoire wat je kunt kopen bij sommige modellen ronde trampolines.

Dit draagt weinig bij aan veiligheid

Veren weglaten

Er zijn trampolinemerken die trampolineveren weglaten en vervangen door glasvezel stokken. Met de gedachte dat veren pertinent onveilig zijn. Dat is niet zo zwart wit. Het is belangrijk dat je de veren goed afdekt met een beschermrand, dan zijn ze niet onveilig.

Meer of minder veren

Meer veren of minder veren maken een trampoline niet veiliger of onveiliger.

Een trampoline met minder (lees: weinig) veren is wel oncomfortabeler en niet erg goed voor je lichaam. Met weinig veren moeten de resterende veren het volledige gewicht van de springer opvangen. In dat geval moet je als fabrikant de veren nogal stug maken, waardoor het springen een grotere belasting geeft op het lichaam van de gebruiker.