Springen op de trampoline kun je op twee manieren veiliger te maken:

  • Door een veiligheidsnet monteren;
  • Of door de trampoline in te graven.

Het ingraven van de trampoline is de meest nette optie. Dit heeft diverse voordelen:

  • Fraaier voor het oog;
  • Meer ruimte in uw tuin;
  • Uw kinderen kunnen de trampoline eenvoudiger gebruiken (en zullen hem daardoor ook meer gebruiken!);
  • Veiliger door het kleinere hoogteverschil.

Ingraven, hoe doe ik dat?

Uw trampoline ingraven kan op drie manieren:

  1. met een zogenaamde inground/inbouw trampoline;
  2. met een inbouwkit (in combinatie met een 'normaal' model trampoline).
  3. zonder inbouwkit (een 'normaal' model trampoline)

U kunt dus elke trampoline ingraven, ongeacht of dit een speciaal 'inground' model betreft of niet. Ook de vorm van de trampoline (rond, rechthoekig of ovaal) maakt hiervoor geen verschil.

De meeste mensen kiezen echter wel voor een inground trampoline, vanwege het gemak om deze in te graven. De laatste jaren worden ook de Flatground trampolines steeds meer populair. Deze modellen liggen gelijk met het maaiveld.

Een ingegraven trampoline staat continu in contact met de vochtige grond. Roest kan de levensduur van het speelgoed daardoor ernstig beperken. Koop daarom een trampoline van een van de betere merken zoals Akrobat, Etan of BERG: bij hen zijn het frame & de veren goed roestwerend gemaakt (o.a. met een zinkbehandeling).

Een inground trampoline ingraven

inground etan premium gold trampolineEen inground trampoline is een model trampoline wat speciaal is ontwikkeld voor consumenten die hun trampoline in willen graven in de tuin.

Verschillen

Hierin verschilt een inground trampoline van een 'normaal' model trampoline:

  • poot-inground-etan-premium-gold-trampolineeen lager frame. Een inground trampoline zet je 'op' de kuil (in tegenstelling tot een 'normaal' model trampoline: hierbij graaf je de poten deels in).
  • een aangepast randkussen met luchtgaten of gaas. Het randkussen van een inground trampoline reikt tot aan de grond. De meeste trampolinemerken hebben een aangepast randkussen ontwikkeld voor de inground trampoline met gaas waar door de lucht kan ontsnappen tijdens het springen.

Zo graaft u een inground trampoline in

Het ingraven van een inground trampoline lijkt sterk op het ingraven van een 'normaal' model trampoline. Dit zijn de verschillen:

  • Graaf een komvormige kuil (maar graaf geen extra sleuven voor de poten van de trampoline);
  • Plaats de trampoline op (de randen van) de kuil ;
  • Veranker de trampoline met de bijgeleverde haringen. Doordat u de poten niet vastzet in de grond, is dit noodzakelijk om te voorkomen dat de trampoline verschuift of wegwaait tijdens een storm.

In onze webwinkel verkopen we inground trampolines van o.a. BERG en Etan:

Bekijk & bestel een inground trampoline >

Traditionele trampoline ingraven met inbouwkit

inbouwkitEr zijn speciale inbouwkits te koop om trampolines in te graven. Deze inbouwkits bestaan uit gegolfde kunststof platen die rondom en aan de trampoline vastgemaakt worden. De platen worden over elkaar heen geschoven en dienen als damwanden: u graaft een kuil en de damwanden zorgen ervoor dat de grond niet inzakt. In de platen zitten gaten waardoor de lucht onder de trampoline makkelijk kan ontsnappen.

Zo'n kit is alleen handig als je een reguliere trampoline (op poten) ingraaft; bij een inground of flatground trampoline is de inbouwkit overbodig.

Lees hier meer over het ingraven van een trampoline met een inbouwkit.

 

 

Traditionele trampoline ingraven zonder inbouwkit

Hoewel een inbouwkit diverse voordelen heeft, is het niet altijd nodig om een inbouwkit te gebruiken. Zo graaf u uw trampoline in zonder inbouwkit:

Tramp-ingraven

1. Graaf een kuil in de vorm van de kom (dus in het midden diep, aan de randen ondiep). De kuil recht afgraven is niet nodig en kan zelfs voor problemen zorgen: de grond rondom de trampoline zal de kuil in zakken. Op de plek van de poten van de trampoline, graaft u sleuven (deze sleuven kunt u weer dichtgooien met grond nadat u het frame hebt geplaatst.

 

stenen onder poten trampoline

2. Leg onder de poten van de trampoline een aantal bakstenen of een stoeprand. Hierdoor staan de poten steviger en zal de trampoline bij het springen niet kan verzakken in de grond.

 

 

lucht-rand3. Monteer het springdoek en maak het randkussen vast op de toprail van het frame. Let op: Laat de grond niet direct op de trampolinerand aansluiten. Tijdens het springen moet de lucht onder de trampoline vandaan kunnen blazen. Wij raden aan om tenminste tien centimeter open te laten tussen het frame van de trampoline en het maaiveld.

 

Of gebruik ons handig stappenplan met duidelijke foto's:

Aandachtspunten

  • Houd rekening met waterafvoer. Ga na hoe hoog het grondwaterpijl in uw regio staat. U heeft kans dat er bij het graven van een kuil een plas water in blijft staan of dat regenwater langzaam wegloopt. In dat geval is het raadzaam een drainagesysteem aan te leggen.
  • Weet in wat voor grond u gaat graven. Heeft u zandgrond of eerder meer een zwaardere, klei-achtige grond? De soort grond bepaalt de zwaarte van het werk. Gaat u de kuil handmatig graven of kunt u beter een graafmachine gebruiken? Daarnaast houden sommige grondsoorten veel water vast, waardoor er vaak een plas in de kuil zal staan en de poten van de trampoline aangetast kunnen worden door het vocht. Het is dan verstandiger om de trampoline niet in te graven.
  • De manier van graven. Gaat u de kuil handmatig uitgraven of maakt u gebruik van een graafmachine? Let erop dat de kuil aan de zijkanten tenminste 20 centimeter en in het midden minstens 60 centimeter moet zijn.

Benodigdheden

Uitgraven van een trampoline kan een behoorlijke klus zijn. Er komt veel graafwerk bij kijken. De meeste trampolines hebben deelbare poten. Deze trampolines zijn korter te maken en hoeven daarom minder diep ingegraven te worden. Benodigdheden:

  • Schep (of graafmachine);
  • Kruiwagen (voor vervoer van de grond);
  • Aanhanger (voor afvoer van de grond) of huur een container;
  • Mankracht (alleen graven is mogelijk , maar zwaar werk);
  • Aantal stenen of stoepranden om onder de poten van de trampoline te leggen (voorkomt verzakking).

Uitbesteden kan ook. U kunt een hoveniersbedrijf inschakelen om het werk voor u te doen. Reken er op dat u dan ongeveer 700 tot 900 euro kwijt bent.

Meer informatie?

Meer informatie over ingraven vindt u op de informatiepagina's over trampoline ingraven. Op deze pagina's vindt u onder andere een stappenplan voor het ingraven van uw trampoline.