Niet elk springdoek is gelijk

PermatronMateriaal. De springmatten van trampolines zijn in de meeste gevallen gemaakt van USA permatron, bestaande uit polypropyleen en koolstofvezel. Dit materiaal wordt al decennialang voor trampolines gebruikt. Polypropyleen is een plasticsoort dat ook wordt gebruikt in Tupperware. Koolstofvezel zit verwerkt in de buitenkant van boten.

USA Permatron kan goed tegen UV-straling, is niet gevoelig voor schimmels en staat bekend om zijn sterke en slijtvaste vezels. Tegelijkertijd is het materiaal zacht, waardoor het uitstekend geschikt is om op te springen en op te liggen. Permatron is niet elastisch, maar veert mee door de manier waarop het materiaal gewoven is.

Sommige springmatten zijn niet gemaakt van USA permatron. Vaak is dat zo bij goedkopere trampolines uit Taiwan of China. Daar maken ze vaak gebruik van 'namaak' permatron. Dit materiaal ziet er hetzelfde uit, maar voldoet niet altijd aan de kwaliteitseisen die vanuit de USA aan het materiaal gesteld worden.

plastic-oogOgen. Een springmat heeft aan de zijkanten ogen waar de veren door worden gestoken. Zo wordt de springmat aan het frame van de trampoline bevestigd. Deze ogen kunnen van metaal zijn of van kunststof. Beide soorten zijn even sterk. Het verschil zit in de duurzaamheid van het materiaal. Metalen ogen kunnen op den duur gaan roesten en trekken soms krom. Daarom zie je bij de duurdere trampolines van bijv. Etan kunststof ogen.

 

stikselsStiksels. Je zit er niet op te wachten dat de ogen loslaten van de springmat. Toch gebeurt dit vaak na een paar jaar bij goedkopere trampolines. Dit heeft meestal een van deze twee oorzaken: de kwaliteit van het garen is te laag (waardoor het garen snel verslijt). Of het band wat aan de ogen zit is simpelweg niet vaak genoeg vastgestikt. Bij sommige budgettrampolines zie maar 4 stiksels over het band van de ogen heen. Bij betere trampolines is dit meestal 6 tot 8 keer. Fabrikanten bezuinigen hier bijvoorbeeld op omdat minder vaak stikken de productie van de trampolines versnelt. 

Levensduur van een springmat

Een springmat kan jarenlang meegaan, net zo lang als het frame van de trampoline. Let er echter op dat er geen gaatjes in komen. Gaatjes kunnen ontstaan door:

  • scherpe objecten, bijvoorbeeld het springen met schoenen aan op de trampoline;
  • vonkjes (van de BBQ, sigaretten of van vuurwerk);
  • kattennagels.

Als er eenmaal een gaatje in de mat zit, dan is hij niet meer te vertrouwen. Als er een keer precies op het gat wordt gesprongen, dan kan de complete mat scheuren. Een doorgescheurde mat repareren heeft weinig zin. De mat zal nooit meer zo sterk worden als een nieuwe springmat. Een nieuwe springmat kost tussen de 80 en 150 euro. Daarom is het zinvol om de springmat te repareren als er nog maar een klein gaatje in zit. Vergelijk dit met een sterretje in de autoruit. Een klein sterretje kun je laten repareren. Maar als je blijft rijden met dit sterretje in uw voorruit, dan zal de ster gaan scheuren en moet de volledige ruit vervangen worden.

tramp-gat

Heb je een gaatje ontdekt in uw springmat? Laat hem dan zo spoedig mogelijk repareren. Dit kan vaak bij de verkoper waar u de trampoline hebt gekocht. Hij zet (of laat dit doen) er dan een stukje nieuwe mat onder het gaatje en stikt dit vast. Hierdoor wordt de mat weer betrouwbaar en zal hij niet verder scheuren.

Levensduur van je trampolinemat verlengen

Om er voor te zorgen dat je springmat langer mee gaat, is het vooral belangrijk om niet met schoenen aan op de trampoline te gaan. En ga ook liever niet springen met ander speelgoed op de trampoline, met uitzondering van zachte voorwerpen zoals ballen en knuffels.

Verder kun je de trampoline afdekken met een trampoline afdekhoes of afdekzeil. Elk trampolinemerk verkoopt dergelijke hoezen die passen bij de door hen verkochte trampolines. Bij ronde trampolines kun je ook gerust een hoes kopen van een ander merk, mits de hoes bedoelt is voor jouw maat trampoline (bijvoorbeeld: een BERG 430 hoes past ook gerust op andere ronde trampolines van 430 cm). Elk trampolinemerk heeft echter net andere formaten voor hun aanbod met rechthoekige trampolines. Koop daar dus liever een rechthoekige trampolinehoes van het merk wat ook de trampoline heeft geproduceerd.

Het afdekken met een hoes geeft goede bescherming tegen schade door vonken van vuurwerk en vuurkorven. Maar ook tegen de kat van de buren die haar nagels ergens aan wil scherpen.

Nieuwe ontwikkelingen op het gebied van trampoline doeken

Op professionele trampolines van o.a. Eurotramp zitten al langer zeer luchtdoorlatende springdoeken. Deze zijn echter bedoeld voor professionele springers, zoals olympisch sporters. Akrobat heeft aan de Akrobat Primus trampoline echter ook een zeer luchtdoorlatend springdoek toegevoegd. Daardoor springt de Primus sport trampoline veel soepeler dan traditionele trampolines met een permatron springdoek. Let echter op: de Primus is een sporttrampoline: geschikt voor gebruikers vanaf 14 jaar. De trampoline is niet gekeurd als kinderspeelgoed. Dat heeft o.a. te maken met de grote veerkracht en het ontbreken van een veiligheidsnet op deze trampolines. Je kunt de Primus kopen als vlak ingegraven Primus Flat to the ground trampoline, als inground Primus en als Primus Challenger (op poten met een net).

Binnen het segment van kindertrampolines staan de ontwikkelingen echter ook niet stil. BERG introduceerde in 2017 de BERG Flatground trampoline en daarmee ook hun nieuwe BERG Airflow springdoek. Dit doek laat 50% meer lucht door dan de traditionele permatron springmatten. Sindsdien heeft BERG het Airflow doek de standaard gemaakt voor hun BERG Champion en Elite lijn. De goedkopere Favorit trampoline heeft nog wel het dichter geweven springdoek.

Akrobat heeft voor kinderen iets vergelijkbaars met hun Akrobat Orbit trampoline. Deze hebben een meer open permatron gaasdoek wat ongeveer evenveel lucht doorlaat als het BERG Airflow doek.

Eén groot nadeel van een open springmat

Een springmat die meer lucht doorlaat heeft echter één groot nadeel: de mat laat niet alleen meer lucht door, maar ook meer licht. Daardoor komt er meer daglicht in de kuil van je in de grond ingegraven trampoline. Hierdoor zien we bij deze nieuwere trampolines dat er meer onkruid in de kuil groeit. Om dit tegen te gaan is een anti-worteldoek belangrijk. Dit kun je kopen bij je lokale tuincentrum of bouwmarkt. Bij de Akrobat Primus trampolines zit zo'n worteldoek in de doos.

Een tweede nadeel van deze doeken met een meer open structuur is hun kwetsbaarheid. Zo'n doek gaat sneller stuk als je er met je schoenen op gaat springen. Dus dat doe je liever niet.

 

Lees verder over het repareren of vervangen van een springmat →