Niet elk springdoek is gelijk

PermatronMateriaal. De springmatten van trampolines zijn in de meeste gevallen gemaakt van USA permatron, bestaande uit polypropyleen en koolstofvezel. Dit materiaal wordt al decennialang voor trampolines gebruikt. Polypropyleen is een plasticsoort dat ook wordt gebruikt in Tupperware. Koolstofvezel zit verwerkt in de buitenkant van boten.

USA Permatron kan goed tegen UV-straling, is niet gevoelig voor schimmels en staat bekend om zijn sterke en slijtvaste vezels. Tegelijkertijd is het materiaal zacht, waardoor het uitstekend geschikt is om op te springen en op te liggen. Permatron is niet elastisch, maar veert mee door de manier waarop het materiaal gewoven is.

Sommige springmatten zijn niet gemaakt van USA permatron. Vaak is dat zo bij goedkopere trampolines uit Taiwan of China. Daar maken ze vaak gebruik van 'namaak' permatron. Dit materiaal ziet er hetzelfde uit, maar voldoet niet altijd aan de kwaliteitseisen die vanuit de USA aan het materiaal gesteld worden.

plastic-oogOgen. Een springmat heeft aan de zijkanten ogen waar de veren door worden gestoken. Zo wordt de springmat aan het frame van de trampoline bevestigd. Deze ogen kunnen van metaal zijn of van kunststof. Beide soorten zijn even sterk. Het verschil zit in de duurzaamheid van het materiaal. Metalen ogen kunnen op den duur gaan roesten en trekken soms krom. Daarom zie je bij de duurdere trampolines meestal kunststof ogen.

stikselsStiksels. eJe zit er niet op te wachten dat de ogen loslaten van de springmat. Toch gebeurt dit vaak na een paar jaar bij goedkopere trampolines. Dit heeft meestal een van deze twee oorzaken: de kwaliteit van het garen is te laag (waardoor het garen snel verslijt). Of het band wat aan de ogen zit is simpelweg niet vaak genoeg vastgestikt. Bij sommige budgettrampolines zie maar 4 stiksels over het band van de ogen heen. Bij betere trampolines is dit meestal 6 tot 8 keer. Fabrikanten bezuinigen hier bijvoorbeeld op omdat minder vaak stikken de productie van de trampolines versnelt. 

Levensduur van een springmat

Een springmat kan jarenlang meegaan, net zo lang als het frame van de trampoline. Let er echter op dat er geen gaatjes in komen. Gaatjes kunnen ontstaan door:

  • scherpe objecten, bijvoorbeeld het springen met schoenen aan op de trampoline;
  • vonkjes (van de BBQ, sigaretten of van vuurwerk);
  • kattennagels.

Als er eenmaal een gaatje in de mat zit, dan is hij niet meer te vertrouwen. Als er een keer precies op het gat wordt gesprongen, dan kan de complete mat scheuren. Een doorgescheurde mat repareren heeft weinig zin. De mat zal nooit meer zo sterk worden als een nieuwe springmat. Een nieuwe springmat kost tussen de 80 en 150 euro. Daarom is het zinvol om de springmat te repareren als er nog maar een klein gaatje in zit. Vergelijk dit met een sterretje in uw autoruit. Een klein sterretje kunt u laten repareren. Maar als u blijft rijden met dit sterretje in uw voorruit, dan zal de ster gaan scheuren en moet uw volledige ruit vervangen worden.

tramp-gat

Hebt u een gaatje ontdekt in uw springmat? Laat hem dan zo spoedig mogelijk repareren. Dit kan vaak bij de verkoper waar u de trampoline hebt gekocht voor 40-60 euro. Hij zet (of laat dit doen) er dan een stukje nieuwe mat onder het gaatje en stikt dit vast. Hierdoor wordt de mat weer betrouwbaar en zal hij niet verder scheuren.

Lees verder over het repareren of vervangen van een springmat →
(en vraag ons gratis of de schade aan uw springmat te herstellen is)