Versleten trampoline rand vervangen: de redenen

Het is verstandig om een versleten trampoline rand te vervangen:

 • Veiligheid van uw kinderen
  Een randkussen is een verplicht onderdeel. Het voorkomt dat kinderen zich bezeren aan de harde stalen toprail van het trampolineframe. En het voorkomt dat kinderen met hun benen tussen de veren kunnen komen.
 • Veiligheid van andere kinderen
  Wat is er vervelender dan uw kinderen die zich bezeren? Dat de kinderen van de buren zich bezeren!
 • Esthetiek van uw tuin
  Een trampoline met een net randkussen, dat laat uw tuin er een stuk verzorgder uit zien.
 • Bescherming van de veren
  Een randkussen beschermt de veren en het frame tegen weer en wind. Uw springmat zal langer meegaan doordat de rand de stiksels aan de randen van de mat beschermt tegen de UV-straling van de zon.

Direct een nieuwe trampoline rand kopen?

Overzichtspagina's met per maat alle beschikbare trampolineranden:

 

Sommige trampolinebezitters kiezen ervoor om het randkussen niet te vervangen als hij versleten is. Hier valt iets voor te zeggen: een trampoline rand is duur om te vervangen. Of u het randkussen wel of niet vervangt: dat is een afweging die u zelf moet maken.

Stappenplan

Een nieuw randkussen kopen in 3 stappen:

 1. Bepaal de maat van uw trampoline.
 2. Bepaal uw eisen & budget
 3. Zoek en koop het geschikte randkussen

1. De maat van het randkussen: welke past op mijn trampoline?

Als u de buitenmaat van uw trampoline opmeet met een meetlint, dan valt u waarschijnlijk iets op: de maat komt niet exact overeen met de maten die de diverse webwinkels op het internet noemen. Dit heeft de volgende reden.

Maat van trampolines: feet, geen meters

Fabrikanten produceren nagenoeg alle modellen trampolines in gestandaardiseerde maten. Deze maten zijn in feet. Waarom? Dit heeft waarschijnlijk te maken met de invloed van de Amerikanen op de ontwikkeling van de trampoline: trampolines zijn uitgevonden in Nieuw Zeeland. In Amerika ontwikkelde de trampoline zich tot een speeltoestel in iedere tuin en werd volwassen. Waarschijnlijk hebben de Amerikanen deze standaardmaten in feet bedacht. Na de import van trampoline in Europa is deze maatvoering nooit aangepast naar afgeronde maten in meters.

Maar waarom de afgeronde maten?

Verkopers in Europa willen liever niet alleen de maat in feet communiceren bij de trampolines die ze in hun assortiment hebben. Dat is verwarrend, wij gebruiken deze maat immers niet (omdat we het metriek stelsel gebruiken). De maten exact omrekenen naar centimeters levert echter geen mooi getal op. Een trampoline van 14 feet is bijvoorbeeld exact 426.72 centimeter. Dat verkoopt niet lekker. Daarom ronden Europese verkopers deze maat vaak af naar 430 centimeter.

Hoe kom ik te weten welke maat trampoline ik heb?

Dat is eenvoudig. Meet de trampoline op (de buitenmaat van het frame). Komt de maat ongeveer overeen met het getal links in de tabel? Dan heb je een trampoline van een standaardmaat in feet. Aan de rechterzijde vind je de afmetingen die de (web)winkel noemt:

 

Exacte maat afgeronde maat maat in feet
487.68 cm 490 cm 16 feet
457.20 cm 460 cm 15 feet
426.72 cm 430 cm 14 feet
396.24 cm 400 cm 13 feet
365.76 cm 370 cm 12 feet
335.28 cm 330 cm 11 feet
304.80 cm 300 cm  10 feet
 274.32 cm  280 cm  9 feet
 243.84 cm  250 cm  8 feet
 213.36 cm  220 cm  7 feet
182.88 cm 180 cm 6 feet
152.40 cm 150 cm 5 feet

(de meest gebruikelijke maten zijn dikgedrukt)

Is alleen de buitenmaat opmeten voldoende?

Nee, meet voor de zekerheid ook even de lengte van de veren op. Dat zit zo:

Duurdere trampolines hebben over het algemeen langere veren. Goedkope trampolines hebben korte veren. Dit is de reden dat goedkope randkussens smaller zijn dan duurdere randkussens: de goedkope randen horen bij goedkopere trampolines en hoeven dus geen lange veren te bedekken.

Rekenvoorbeeld:

Een goedkoop randkussen is 28 centimeter breed.

Stel: u wilt dit randkussen bestellen voor uw trampoline. U hebt in het verleden een Etan Premium (dus een trampoline van hoge kwaliteit, met lange veren) trampoline gekocht. Deze heeft veren van 22,5 cm in de niet-uitgerekte toestand. U voelt hem al aankomen: als u de dikte van het frame plus de lengte van de haken aan de springmat hierbij optelt, dan hebt u aan een randkussen van 28 centimeter niet genoeg.

breedte randkussen trampoline

 

2. Randkussen kwaliteit

Welke trampolinerand voldoet aan uw eisen?

Let hierbij voornamelijk op twee aspecten:

 • mate van bescherming & afscherming van de veren
 • levensduur

Afscherming

Hoe belangrijk is het voor u dat:

 • de veren ruimschoots bedekt zijn?
 • u de toprail van het frame niet kunt voelen door het randkussen heen?

De mate van afscherming verschilt sterk per randkussen. Deze verschillen zitten hem in:

 • De breedte van het randkussen (zoals u hierboven las bij het rekenvoorbeeld)
 • en de dikte van het schuim.

Deze foto's illustreren goed hoe groot het verschil in dikte van het schuim kan zijn bij de verschillende kwaliteiten trampoline randen:

Etan Classic randkussen vs. een Etan Premium randkussen

etan classic trampoline randkussenEtan Premium trampoline randkussen

(klik op de afbeelding om te vergroten)

Conclusie: Betere randkussens zullen de veren en de toprail van het frame royaal bedekken.

Closed cell foam

Bij nagenoeg alle randkussens zal dit schuim zogenaamd 'clossed cell foam' zijn. Dit betekend dat de luchtbelletjes waaruit het schuim bestaat, allemaal gesloten zijn (dus in tegenstelling tot de open structuur van een spons).

Doordat de cellen van het schuim gesloten zijn:

 • zal het wel zacht aanvoelen
 • maar niet volledig meegeven.

Hierdoor is een harde aanvaring met het frame uitgesloten. Het randkussen geeft hiervoor niet voldoende mee. Tevens heeft 'closed cell foam' als voordeel dat er geen water in het schuim kan komen (waardoor er geen schimmels in het schuim kunnen komen) en dat het langdurig zijn vorm behoudt.

Levensduur

De belangrijkste oorzaken van slijtage aan de trampolinerand zijn:

 • zonlicht (UV-straling)
 • en in mindere mate het dagelijks gebruik.

De kwaliteit van elke soort plastic gaat door UV-straling (voornamelijk uit zonlicht) sterk achteruit. Om de kunststof beter bestand te maken tegen UV-straling, voegen fabrikanten zogenaamde 'UV-stabilisatoren' toe. Stabilisatoren blokkeren de straling waardoor het niet door kan dringen in de plastic en het materiaal niet aan kan tasten.

Deze stabilisatoren zijn echter duur en veel fabrikanten laten het na om hier in te investeren. Dit resulteert in hoge marges voor de fabrikant (want: weinig kosten!) en randkussens die na 2-3 jaar al slijtage laten zien.

Tussen goedkope en dure randkussens zijn de verschillen goed te zien:

Etan classic trampoline randEen goedkoop Etan Classic/Basic randkussen (prijs: 40-60 euro). Het zeil aan zowel boven- en onderzijde is vergelijkbaar met dun bouwzeil.

Verwachte levensduur
Na ongeveer een jaar wordt zichtbaar hoe de zon dit plastic verteert.

 

trampoline rand etan hi-flyerEen Etan Hi-flyer randkussen (prijs: 90-130 euro). Het zeil aan de onderkant van dit randkussen is vergelijkbaar met bouwzeil. Doordat de onderzijde van het randkussen zelden zonlicht ziet, is de belangrijkste oorzaak van slijtage het schuren over de veren.

Voor de bovenzijde van het randkussen heeft Etan sterkere kwaliteit zeil gebruikt.

Verwachte levensduur
Bij een rand van deze kwaliteit ziet u de eerste sporen van slijtage na een jaar of 2-3.

 

Etan Premium Silver, Gold en Platinum randkussen  zeildoek premium platinum, gold en silver randkussen

Bovenstaande foto's laten (van boven naar beneden) een Etan Premium
1) Platinum
2) Gold
3) en Silver randkussen zien

(prijs: vanaf 200 euro).

Het zeildoek aan beide zijden is vergelijkbaar met vrachtwagenzeil. Het verschil in kwaliteit tussen deze randkussens zit voornamelijk in de (dure) behandeling met UV-stabilisatoren (wat de weerbaarheid van het zeil tegen UV-straling aanzienlijk verbeterd en daarmee de levensduur van het randkussen verlengt).

Waar onze klanten het meest voor kiezen
In onze webwinkel merken we dat er voornamelijk interesse is in de Gold variant van het Etan Premium randkussen (dit was overigens tot 2013 het enige Etan Premium randkussen. Etan voegde in 2013 de duurdere Platinum-variant toe en de goedkopere Silver-variant). Bij het Etan Premium Gold randkussen mogen er na 5 jaar nog geen sporen van slijtage zijn (oké, hoogstens een geknapt bevestigingselastiek. Dit is een zwak punt bij veel randkussens).

Verwachte levensduur
Afhankelijk van de hoeveelheid UV-straling die dit randkussen te verduren krijgt en de intensiviteit van het gebruik, moet dit randkussen uw kinderen voor ten minste 10 jaar beschermen voor het harde frame van de trampoline

 

Kwaliteit van rommel onderscheiden

Met het blote oog is het lang niet altijd even gemakkelijk om te zien hoe duurzaam een randkussen zal zijn. Nog lastiger is het als u online een vervangend randkussen bestelt en af moet gaan op wat de webwinkel u vertelt. Daarom enkele tips die u kunnen helpen om een kwalitatief goed randkussen van een mindere te onderscheiden:

 • Fabrieksgarantie
  Een van de meest duidelijke aanwijzingen die u hebt. Een randkussen met meer dan 5 jaar garantie gaat gerust een jaar of 10 mee.
 • Dikte van het zeildoek
  Is het zeildoek vergelijkbaar met een (oranje) bouwzeil? Dan hoeft u hier weinig van te verwachten. Is de dikte vergelijkbaar met vrachtwagenzeil? Verwacht een langere levensduur.
 • Onderkant van het randkussen
  Dit deel schuurt over de veren. Bij goedkope randkussens is hier dun zeil gebruikt, dunner dan het zeil aan de bovenzijde van het randkussen. De betere randkussens gebruiken aan de onderzijde zeildoek vergelijkbaar met vrachtwagenzeil. Etan is recent (voorjaar 2015) zelfs begonnen met het testen van het zeer taaie en slijtvaste permatron (materiaal van de springmat) aan de onderkant van de rand.
 • Dikte van de rand
  Goedkope randkussens: erg dun, weinig vulling (1 cm). U kunt het frame goed voelen door het foam van de rand heen.
  Betere randkussens: stevige en dikke vulling (vaak 3 cm dik)
 • Breedte van de rand
  Goedkope randkussens: circa 28 cm breed, onafhankelijk van het model
  Betere randkussens: tot 40 cm breed, afhankelijk van voor welk model trampoline de fabrikant dit randkussen produceert.

 

3. Welke trampoline rand kiezen?

Dit adviseren wij:

Denk aan het milieu en aan uw portemonnee en koop niet elke 2-3 jaar een nieuwe rand van 100 euro. Investeer liever in een degelijk randkussen wat goede bescherming biedt en 5 tot 10 jaar mee gaat.

Vanuit die gedachte adviseren we de volgende randkussens:

 • Etan Premium Gold rand (of voor zware kwaliteit een Etan Premium Platinum rand)
 • Als u een Berg trampoline hebt, adviseren we u een Champion randkussen (of voor zware kwaliteit een Elite rand).

Bekijk alle trampoline randen.