Ja, hoe kunnen we deze trampolinemerken goed met elkaar vergelijken? Beide merken zijn op dit moment erg populair. Akrobat en BERG zijn beide grote trampolinemerken met een jarenlange historie. In dit artikel doen we ons best om deze bedrijven met elkaar te vergelijken en te kijken welke overeenkomsten en verschillen ze hebben.

Lees ook:

Akrobat Primus vs Orbit: wat zijn de verschillen?

Waar komt de naam vandaan?

BERG is de achternaam van de oprichter van het merk: Henk van den Berg. BERG heette vroeger Berg Toys.

Akrobat is een bedrijf uit Slovenië. Akrobat is het Sloveense woord voor 'acrobaat'. Acrobaat als naam is niet gek voor een bedrijf wat trampolines maakt. Daarom schrijf je de merknaam niet als 'Acrobat' (met een C) maar met een K.

Historie van de merken

Zowel BERG als Akrobat is al jarenlang actief in de trampolinemarkt. Akrobat (opgericht in 2003 in Slovenië) is van oudsher een echte producent: Akrobat maakt niet alleen tuintrampolines voor consumenten, maar produceert ook trampolineparken. Hoewel het bedrijf al 20 jaar bestaat, is hun naam niet zo bekend in Nederland als BERG. En dat heeft niet alleen te maken met dat BERG (voorheen BERG Toys) een Nederlands bedrijf is, gevestigd in Ede.

BERG is opgericht door Henk van den Berg. Hij is 15 als hij in 1985 op het erf van zijn ouders in Wekerom start met het lassen en verkopen van skelters. Dit is ongeveer gelijktijdig met de start van zijn concurrent: Mammoet skelters uit Barneveld. Vanaf 2002 gaat BERG ook trampolines verkopen. Eerst alleen de Champion trampolines (toen nog allemaal op poten en zonder een veiligheidsnet). Later komen daar ook de Favorit en Elite+ lijnen bij.

BERG heeft geen eigen fabrieken, maar werk in China intensief samen met fabrikanten die de producten voor hen produceren. Vroeger deed BERG de productie overigens wel zelf: ze produceerden o.a. zelf de skelters in een fabriek in Wekerom.

Elfje trampolines; voorloper van Akrobat?

In die jaren is het bedrijf Elphymed van Dick Vink een grote speler in de opkomende markt voor trampolines. Elphymed heeft in de jaren 90 het merk Elfje® trampolines op de markt gezet en dat blijkt een goede zet: de Elfje® producten worden zeer goed verkocht. Ook Van Ee Buitenspeelgoed was destijds wederverkoper van Elfje® en een van de grootste verkooppunten van Elfje® trampolines op de Veluwe.

BERG Toys heeft in die jaren echter grotere ambities en wil harder groeien in de trampolinemarkt. Daarom neemt BERG in 2006 het merk Elfje® over van Elphymed B.V. uit Rhenen (op de grens met Veenendaal) en halen ze daarmee een concurrent uit de markt. BERG blijft vervolgens enkele jaren de Elfje® trampolines verkopen maar stopt hier uiteindelijk mee. BERG stelt dat ze de sterke punten van de Elfje® trampolines hebben verwerkt in hun eigen toplijn: de BERG Elite+ trampoline.

Jerry brengt Akrobat naar Nederland

Elphymed is in de jaren na de overname vooral actief als verkooppunt van buitenspeelgoed en trampolines van o.a. BERG. Als eigenaar Dick Vink wil stoppen met zijn bedrijf, neemt zijn zoon Jerry het bedrijf in 2016 over. Hij introduceert in 2017 eigen modellen trampolines en verandert de naam van het bedrijf naar 12SRPRINGS.

Het is ook rond die tijd dat Akrobat besluit om niet langer alleen trampolines te produceren voor andere merken, maar ook zelf direct de consument te benaderen met een eigen merk trampolines. Doordat Elphymed al zo lang actief is in de trampolinemarkt, is Akrobat geen onbekende voor ze. Beide bedrijven raken met elkaar in gesprek en besluiten uiteindelijk om samen te gaan werken: in 2017 start Jerry met het verkopen en distribueren van Akrobat trampolines in Nederland.

Verschillen tussen Akrobat en BERG

Akrobat is een een productiebedrijf en doet alles zelf. Ze ontwerpen de producten, zorgen ervoor dat hun assortiment gecertificeerd is en produceren

BERG heeft ook zelf productie gedaan (vooral van skelters, in een eigen fabriek in Wekerom). Tegenwoordig ontwerpt BERG hun producten nog steeds zelf in Ede. De productie heeft BERG echter uitbesteed aan verschillende fabrieken in China.

Vergelijking van het assortiment

Als je een vergelijking maakt op kwaliteit, dan vind je in het assortiment van BERG vooral verschillen tussen de BERG Favorit en de Champion. De BERG Elite is gelijk aan de Champion en heeft als enige voordeel een beschermrand die beter UV-resistent is en daardoor langer mee gaat.

Voor de Favorit vind je bij Akrobat geen vergelijkbare budget-trampoline. De Champion van BERG is echter vrij goed vergelijkbaar met de Orbit van Akrobat:

  • Zowel de Orbit als de Champion hebben een degelijk stalen frame, veelal uitgevoerd met buizen met een wanddikte van 2 mm staal.
  • De springmat van de Orbit en Champion is vergelijkbaar: beide gemaakt van Permatron en beide laten zo'n 50% meer lucht door dan de standaard Permatron matten. BERG noemt dit 'Airflow' en Akrobat geeft het de naam 'AkroAir'. Wij zien naast het naampje echter geen verschillen.
  • De beschermrand lijkt van vergelijkbare kwaliteit. Bij beide modellen zit er Closed Cell Foam in de rand van 3 cm dik. De kwaliteit van het PVC-omhulsel komt op ons over als van vergelijkbare kwaliteit (maar misschien dat de ene rand 1 jaar langer mee zal gaan dan de ander).

De verschillen tussen de Orbit en de Champion zitten vooral in:

  • Installatiegemak. Bij de Akrobat trampolines kun je alles klikken en heb je geen gereedschap nodig
  • Verensysteem. De Champion heeft TwinSpring, de Orbit de AkroSpring Pro veren. Wij zien echter geen grote voordelen in TwinSpring vs. AkroSpring Pro. Beide zijn gewoon prima en geen reden om voor de trampoline van de concurrent te kiezen.

Verder zijn de maten iets verschillend: Zo vind je geen ronde Champion van 244 cm bij BERG. En bij Akrobat hebben ze geen grote Orbit van 5 bij 3 meter. En Akrobat heeft geen ovale trampolines. BERG heeft die wel, namelijk drie formaten Grand Champion trampolines.

Akrobat heeft verder veel aanbod in hun Primus lijn. Op de Primus heeft BERG geen goed tegenaanbod. Sinds 2022 heeft BERG wel de BERG Ultim Pro Bouncer als trampoline voor veeleisende springers. Maar de Primus onderscheid zich duidelijk met het zeer luchtdoorlatende AkroVent Sport springdoek.

Voor openbaar gebruik: Elite of Gallus

Beide merken hebben trampolines die geschikt zijn voor openbaar gebruik (in speeltuinen, op campings, bij horeca, etc.

BERG heeft diverse BERG Elite trampolines die verkrijgbaar zijn met een logboek en bijbehorende certificaten.

Akrobat heeft de Primus Premium trampolines en voor intensief openbaar gebruik de Akrobat Gallus trampolines. De Gallus is echt een degelijk model met een zware kwaliteit veiligheidsnet en stalen toegangsdeur. Hoewel trampolines altijd kwetsbaarder zijn dan andere speeltoestellen, heeft de Gallus de meest vandalisme bestendige constructie.

Verder lezen

Wat zijn de verschillen tussen Akrobat Orbit en Primus trampolines?

Wat zijn de verschillen tussen EXIT en BERG trampolines?

Wat is het voordeel van een Airflow springdoek?

Hoe werkt Twinspring bij BERG trampolines?

Wat zijn goede trampolinemerken?