Zoek je losse veren voor je BERG trampoline? Ga dan direct naar de categoriepagina met BERG trampoline veren.

Wat is BERG Twinspring?

TwinSpring is een systeem met schuin gespannen trampolineveren van BERG. De veren staan in een V tussen het trampolineframe en springdoek. Je vindt TwinSpring niet bij andere trampolinemerken maar alleen bij de Champion en Elite trampolines van BERG.

BERG TwinSpring Pro is een in 2022 geïntroduceerde verbetering die je momenteel alleen vindt bij de BERG Ultim Pro Bouncer. De TwinSpring Pro veren zijn langer & conisch.

Wat zorgt ervoor dat TwinSpring lekker springt?

Dat is vast de vraag waar je het antwoord voor zoekt op deze pagina. Maar voordat je de gedachte achter TwinSpring goed kunt doorgronden, is het belangrijk dat je eerst weet wat er in de basis voor zorgt dat een trampoline lekker veert.

Wat zorgt ervoor dat een trampoline lekker springt?

In de basis zijn dat deze dingen:

Goede veren. De veren zijn de basis van jouw sprong. Veren mogen niet te kort en te dun zijn (zulke ondingen zie je op goedkope trampolines zitten). En liefst hebben ze een conisch uiteinde, waardoor ze niet volledig gelijkmatig uitrekken, maar juist wat stijver worden naarmate je ze verder uitrekt.

Weinig luchtweerstand. Daar komt AirFlow (Pro) om de hoek kijken. Je wilt dat het springdoek jou op en neer beweegt en niet de lucht in beweging zet. Daarom wil je een springdoek wat zo luchtdoorlatend mogelijk is.

Geen dempende factoren. Veren zijn optimaal geschikt om jouw springenergie snel terug te geven. Je wilt daarom dat alleen de veren in beweging komen. En niet het frame of de springmat. Daarom wil je dat het trampolineframe zo stijf mogelijk is. En je wilt dat de springmat niet-elastisch is. Deze onderdelen kunnen namelijk wel meeveren, maar doen dat trager dan de trampolineveren. En dat haalt de energie uit jouw sprong.

Voor meer info; lees ons uitgebreide artikel over alle factoren die ervoor zorgen dat je trampoline lekker veert.

Wat doet Twinspring anders?

BERG introduceerde Twinspring in 2016 voor de BERG Champion en Elite trampolines. Dit zijn de betere trampolines van BERG. Tot dan hadden deze trampolines de dikke conische Goldspring+ veren van 17,4 cm lang.

Met TwinSpring zijn de veren in een V-vorm verbonden tussen het trampolineframe en het springdoek. BERG beweert dat TwinSpring de volgende voordelen heeft:

  • meer veren = beter springen
  • groter optimaal springoppervlakte

En ze noemen ook "veilig springen dankzij dubbele veren". Dat verband tussen veiligheid & Twinspring veren zit hem vooral in dat de opstelling van de veren de springer minder naar het midden van de mat 'duwt' tijdens het springen. Als je met meerdere personen op de trampoline springt (wat niet mag, maar wat in de praktijk wel vaak gebeurd), dan is de kans op een botsing kleiner. BERG heeft hiermee dus zelfs gedacht aan scenario's waarbij de gebruiker de veiligheidsinstructies niet opvolgt.

Trampolines met Twinspring hebben meer veren in vergelijking met trampolines (van hetzelfde formaat) van andere merken. Bijvoorbeeld:

  • Alle ronde BERG Champion 330 trampolines hebben 96 veren.
  • De BERG Favorit 330 trampolines hebben 72 veren
  • De Etan Premium 11 trampolines (ook 330 cm) hebben ook 72 veren

Het is niet per se een voordeel om meer of minder veren te hebben. Het is wél zo dat trampolines met té weinig veren of té veel veren niet lekker springen. Je ziet vooral bij goedkope trampolines dat de fabrikant bezuinigd op het veersysteem: de trampoline wordt goedkoper gemaakt door veren weg te laten. Maar de resterende veren moeten daardoor stugger gemaakt worden.

Ook kwam het vroeger nog wel eens voor dat grote ronde trampolines niet lekker sprongen, vooral bij de diameter van 430 cm. Oorzaak was dan soms dat je simpelweg te veel veren uit moest rekken als springer. Dat maakt de trampoline 'traag'.

Groter optimaal springoppervlakte

Wat betreft het optimale springpunt: dit klopt wel degelijk bij ronde trampolines. Ronde trampolines zijn populair: als fabrikant kun je met een ronde vorm voor weinig geld een superstijf frame maken. Het nadeel is echter dat een ronde trampoline in het midden het beste veert & richting de rand steeds minder goed. Tevens rek je bij een ronde trampoline altijd alle veren uit, waardoor dit relatief meer kracht kost dan op een rechthoekig alternatief.

De bevestiging van de Twinspring veren zorgt er in theorie voor dat het optimale springoppervlakte niet langer 1 punt is in het midden van het doek, maar een groter oppervlakte in het midden van de trampoline.

Hoe verschilt Twinspring van Twinspring Pro?

TwinSpring veren zijn niet-conisch. Ze lopen niet taps toe naar het uiteinde. De TwinSpring Pro veren doen dat wel. Ook is de Pro variant dikker dan de reguliere Twinspring veer.

TwinSpring Pro is een doorontwikkeling van BERG. Je vindt deze veren momenteel alleen op de BERG Ultim Pro Bouncer trampoline. De doelgroep voor de Pro Bouncer zijn semi-professionele springers, sporters die het maximale uit hun trampoline willen halen.

Voor de gemiddelde springer is TwinSpring voldoende. Sterker nog: voor jonge kinderen wil je niet de gigantische veerkracht van de meer professionele trampolines. Het is onveilig om jonge kinderen een fitnessapparaat te geven waarmee ze té hoog kunnen springen.

Hoe spring een trampoline met dit verensysteem?

Welke trampolines hebben Twinspring veren?

Alle BERG Champion en Elite trampolines sinds ongeveer 2016.

Welke trampolines hebben Twinspring Pro veren?

Je vindt de Twinspring Pro veren momenteel alleen op de BERG Pro Bouncer trampolines. Die zijn beschikbaar als flatground, flatground met veiligheidsnet of als regular BERG trampoline met een net.

Hoe is Twinspring te vergelijken met wat andere trampolinemerken doen?

Lees verder:

BERG en Akrobat vergelijking: wat zijn de verschillen?

BERG Airflow: hoe zorgt deze springmat er voor dat je trampoline beter springt?