Ben aan het kijken naar een trampoline & denk je er over na om een BERG trampoline te kopen? Dan ben je ook al meermaals de term 'Airflow' tegengekomen. En je vraagt je vast af wat BERG Airflow is & hoe Airflow de springeigenschappen van BERG trampolines verbeteren.

Wat is BERG Airflow?

Een trampoline springmat is vrijwel altijd van het materiaal Permatron. Permatron is een zeer sterk geweven doek van kunststof vezels.

AirFlow is niets meer dan een marketingnaam voor het type springmat van BERG met een iets losser geweven structuur dan traditioneel permatron. AirFlow Pro is de naam die BERG gebruikt voor Permatron springmatten die nóg losser zijn geweven.

BERG introduceerde AirFlow tegelijk met de introductie van hun flatground trampolines in 2017. Tot dan toe waren er geen vlak ingegraven trampolines, simpelweg omdat er geen goede oplossingen waren om de lucht onder een vlak ingegraven trampoline vandaan te krijgen tijdens het springen.

Wat is AirFlow Pro?

AirFlow Pro is een nieuw type springmat wat BERG in 2022 introduceerde. Dit doek laat 150% meer lucht door dan traditionele permatron springmatten en circa 65% meer lucht door dan de BERG AirFlow springmatten.

BERG heeft het AirFlow Pro materiaal ontworpen samen met TenCate. De manier waarop het Permatron is geweven in het AirFlow Pro springdoekmateriaal is dus een techniek die speciaal voor BERG is ontwikkeld.

De Airflow Pro springmatten zijn ook iets groter: ze hebben een extra flap rondom die over de triangels en de TwinSpring veren heen valt. Daardoor geven ze iets meer bescherming/afdekking van de trampolineveren.

Wat is Permatron?

Permatron is een merknaam van TenCate, een Amerikaans bedrijf wat zich specialiseert in kunststof vezels. TenCate maakt daarmee o.a. orkaanbeschermingsdoeken voor ramen, verduisteringsdoeken, kunstgras (bijvoorbeeld voor PSV) en allerlei type zeildoeken voor de agrarische sector.

Rekt niet uit. Daardoor geven de veren de trampoline veerkracht. Een elastisch springdoek kan je sprong juist remmen doordat het trager reageert dan een trampolineveer.

Wat is het voordeel van Airflow Pro ten opzichte van het Airflow doek?

Voordeel is groter bij Flatground trampolines. Bij trampolines op poten kan de lucht al voldoende goed weg. En bij inground trampolines kan de lucht ook vrij goed weg tijdens het springen dankzij de ventilatieruimte aan de zijkant. Echter bij een flatground trampoline moet de lucht weg door het springdoek en door de veren/onder de rand door. Dus bij flatground trampolines is de winst het grootst.

Een ander voordeel is dat water makkelijker door het doek heen loopt. Bij traditionele permatron doeken blijft regenwater deels op het doek staan. Dat is minder bij Airflow springmatten, maar bij Airflow Pro loopt het water nog beter door de mat heen. Handig na een regenbui: je kunt nagenoeg direct weer gaan springen.

Nadelen van dunner geweven springmatten

Losser geweven springmatmateriaal heeft niet alleen voordelen. De lossere structuur zorgt er voor dat er meer licht doorheen valt. Daardoor krijg je meer last van onkruidgroei onder je ingegraven trampoline. Je ontkomt er daardoor niet aan om worteldoek onder de trampoline te leggen.

Ook is een losser geweven springdoek kwetsbaar. Een traditioneel permatron doek is enorm sterk en gaat vooral stuk door misbruik met scherpe voorwerpen. Bij een open geweven doek loop je echter veel meer risico op scheuren. Bijvoorbeeld scherpe nagels van een kat blijven veel makkelijker haken in het doek.

Het is bij een open geweven springmaat daarom ook nóg belangrijker om je schoenen uit te doen als je gaat springen.

Is je springmat tóch beschadigd? Dan loop je het risico dat de mat doorscheurt. Als dat gebeurt dan zul je hem moeten vervangen door een nieuwe.

Vervangen van zo'n springmat is vervolgens ook nog eens veel duurder. Ter vergelijking 3 vervangende springmatten voor ronde BERG trampolines van 430 cm:

  • Regulier Permatron springdoek van BERG (voor de BERG Favorit 430: kost momenteel 203 euro
  • Airflow springdoek (voor de BERG Champion/Elite 430): 241 euro
  • Airflow Pro springdoek (voor de BERG Champion/Elite 430): 315 euro

Dus niet echt grappig als je dat springdoek moet vervangen.

BERG geeft zelf aan dat een Airflow (Pro) springdoek niet kwetsbaarder is dan een regulier permatron springdoek. Om dit te bereiken gebruikt BERG speciale PP-draden en een unieke manier van weven, die een grote sterkte en hoge luchtdoorlatendheid combineert.

Welke trampolines hebben BERG AirFlow?

Alle BERG trampolines tot 2017 hebben een standaard Permatron springdoek. BERG introduceerde in 2017 de BERG Flatground Champion 430 met het Airflow doek. In de loop van 2018 kregen alle BERG Champion en Elite trampolines het vernieuwde Airflow doek.

En welke trampolines BERG AirFlow Pro?

BERG Airflow Pro trampolines zijn op 1 februari 2022 geïntroduceerd. Momenteel hebben alleen deze nieuwe trampolines Airflow Pro:

De BERG Ultim Pro Bouncer.

Alle (ronde) BERG Flatground trampolines in de Champion en Elite lijn (Flatground Favorit trampolines bestaan niet). Let op: dit geld alleen voor de modellen van 2022 en nieuwer. Deze trampolines komen pas in de loop van 2022 beschikbaar. De varianten met het AirFlow Pro doek zijn echter zo'n 100 euro duurder dan de vorige generatie BERG Flatground trampolines met het reguliere AirFlow doek.

Alle rechthoekige BERG trampolines in de Champion en Elite lijn: BERG Ultim Champion en BERG Ultim Elite. In tegenstelling tot bij de ronde BERG trampolines hebben ALLE Ultim trampolines dus het AirFlow Pro doek. We weten niet waarom, maar waarschijnlijk zijn de productieaantallen van de Ultim trampolines lager waardoor het qua kosten interessanter is om hetzelfde doek te gebruiken voor alle Ultim trampolines (dus ongeacht of het een inground, flatground of regular trampoline is).

Voorbeeld van trampoline met AirFlow Pro

Een voorbeeld van een trampoline met het AirFlow Pro doek is de BERG Flatground Champion 2x2 sport trampoline:

Lees verder:

Hoe TwinSpring (Pro) ervoor zorgt dat BERG trampolines goed veren.

BERG vs. Akrobat: wat zijn de verschillen?