Veert je trampoline niet goed? Lees hier meer over hoe het komt dat trampolines beter of slechter veren en wat jij er aan kunt doen. Een slecht verende trampoline hoeft namelijk helemaal niet aan de trampoline veren te liggen. Daarom is het belangrijk dat we eerst goed begrijpen wat er voor zorgt dat de trampoline zijn veerkracht krijgt.

Wat maakt dat de trampoline veert?

  • goede veren
  • het springdoek

Maar eigenlijk vooral de veren. Deze rekken uit en geven de trampoline daarmee veerkracht. Sommige trampolines hebben een springdoek wat ietwat elastisch is, maar bij de meeste trampolines met een permatron springmat speelt het doek geen rol.

Waar het springdoek wel een rol bij speelt; is luchtverplaatsing. Stel dat je geen luchtdoorlatende springmat hebt maar een dicht zeil. Elke keer dat jij springt, moet dit zeil een gigantische hoeveelheid lucht op en neer verplaatsen. Dat kost energie en dempt daardoor de veerkracht van je trampoline.

Traditionele permatron springmatten laten een beetje lucht door en zijn daarmee weer net wat beter dan zo'n dicht zeildoek. Sinds een paar jaar kun je BERG trampolines kopen met een Airflow springmat. Die zijn weer wat beter omdat ze tot 50% meer lucht doorlatend dan een traditioneel springdoek. Maar 50% meer is niet zoveel als het uitgangspunt laag is. De Airflow doeken laten in de praktijk slechts zo'n 15% van de lucht door. Je merkt het verschil wel t.o.v. een regulier permatron doek, maar je verplaatst nog steeds erg veel lucht.

Dit maakt trouwens ook dat erg grote trampolines minder goed veren dan gemiddeld grote modellen (van ongeveer 3,3 meter. De luchtverplaatsing is bij een ronde trampoline van 430 cm simpelweg een stuk groter.

Als laatste heb je bij professionele sport trampolines zoals de Akrobat Primus Flat to the ground springdoeken die tot wel 50% van de lucht doorlaten. Nou, dat verschil merk je echt.

Wat veren betreft hebben de meeste duurdere trampolines uitstekende veren. BERG heeft het Twinspringsysteem. En de betere andere merken zoals Akrobat en Etan hebben simpelweg hele goede conische veren van Europese kwaliteit staal.

Wat zorgt ervoor dat de trampoline slecht veert?

  • ondergrond die meebeweegt, dempt
  • een frame wat onvoldoende stijf is en daarmee dempt
  • uitgerekte veren en slijtagefactoren

Het springdoek moet veren ten opzichte van het frame. Dus dat betekent dat het frame precies op zijn plek moet blijven staan. Staat jouw trampoline op een erg zachte ondergrond, bijvoorbeeld veengrond? Dan kan het zijn dat deze dempende ondergrond een deel van de veerkracht opvangt bij elke sprong.

Het kan natuurlijk zo zijn dat je de trampoline juist op het gras zet om geluid tegen te gaan. Of dat je de trampoline met zijn poten op rubberen tegels hebt geplaatst tegen het geluid. Maar dat dempt dus ook enigszins de springkracht van de trampoline. Idealiter is de ondergrond zo hard/stijf mogelijk. Een betegelde ondergrond is daarom wel erg geschikt. Wil je toch het geluid tegengaan? Dan raden we aan om zo dun mogelijk materiaal te gebruiken tussen de poten van de trampoline en de tegels waar hij op staat.

Heb je een goedkope trampoline met een dun stalen frame? Best kans dat het frame dan meebeweegt tijdens het springen. Dat wil je niet: een frame wat meebeweegt, dempt de veerkracht. Vergelijk het met het afschieten van een kanon. Je wilt niet dat het kanon naar achteren schiet en het projecttiel op zijn plek blijft. Nee, juist andersom. En daarom zet je een kanon goed vast en maak je een kanon zwaar zodat hij niet verschuift als je hem afschiet. Zo is het ook met je trampolineframe: als jij op de trampoline springt, dan mag het frame geen kik geven en meebewegen.

Als laatste heb je nog slijtagefactoren

Je veren kunnen wat uitgerekt raken met de tijd. Als je de trampoline te zwaar hebt belast (bijvoobeeld door er met de hele vriendengroep tegelijk op te springen) dan kan het zijn dat je veren zelfs ver zijn uitgerekt en daardoor niet goed meer veren.

De gaatjes in het frame kunnen uitgescheurd zijn. Dat zie je vaak bij oudere trampolines.

Het springmat kan iets uitgerekt zijn.

Dit zijn allemaal geen grote verschillen, maar samen zorgen ze ervoor dat een oude trampoline net wat minder fijn springt dan een gloednieuwe trampoline.

Veert de trampoline minder goed, of ligt het ergens anders aan?

Houd er ook rekening mee dat jij verandert. Kinderen worden ouder en zwaarder. Een trampoline springt niet voor elk gewicht gelijk. De meeste trampolines hebben een optimaal gebruikersgewicht. Als je lichter of zwaarder bent dan dat gewicht dan springt de trampoline minder optimaal.

Dus mogelijk springt de trampoline nog wel goed voor de jongere-jij, maar niet meer voor de 5 jaar oudere jij die een stuk is gegroeid in lengte en daarmee ook zwaarder is dan toen.

Hoe kun je je trampoline weer goed laten veren?

Dat hangt af van de oorzaken, die heb je hierboven kunnen lezen.

Zorg sowieso dus voor een ondergrond die zo min mogelijk dempt.

Springt de trampoline slechter of zijn jouw eisen aan de trampoline hoger geworden? in dat laatste geval kun je overwegen om een nieuwe trampoline te kopen die geschikt is voor veeleisende gebruikers zoals de Akrobat Primus trampolines. Dat zijn professionele sporttrampolines, vanaf 14 jaar.

Als de veren ver uitgerekt zijn dan kun je overwegen om die te vervangen. Onze ervaring is echter dat het lang niet altijd de veren zijn die het verschil maken. Vaak is er meer versleten aan de trampoline (dus zoals ook de gaatjes in de toprail van het trampolineframe die uitgescheurd zijn). Daardoor heeft het vervangen van de veren lang niet altijd het beoogde effect.

lees verder

BERG Airflow (Pro): wat is het effect op een trampoline?

Grote trampolines: is groter altijd beter?

Springen over meerdere trampolines naast elkaar – goed idee?

Goedkope trampoline? Zonde van je geld

Geluid trampoline beperken

BERG Twinspring: Wat bieden deze trampolineveren?