Minimumleeftijd: 6 jaar

Als je de handleiding van een trampoline openslaat, dan zie je dat trampolinemerken het gebruik van de trampoline afraden voor kinderen onder de zes jaar. Dat is niet voor niets: Trampoline springen is zeer actief spel waarbij je als kind de grenzen van je eigen lichaam opzoekt. Dat opzoeken van grenzen is goed! Door risico's leer je als kind hoe ver je kunt gaan.

Het is echter onze taak als ouder om die risico's te beperken tot een acceptabel niveau. Het is prima als een kind zich bezeert tijdens het spel. Schrammen en butsen horen bij het leerproces wat het kind doormaakt. Maar een bot breken gaat verder dan wat acceptabel is.

Het springen op de trampoline vraagt veel van je lichaam en je evenwicht. Echter bij jonge kinderen is de grove motoriek minder ver ontwikkeld, waardoor ze sneller vallen. En vallen geeft kans op letsel.

Maar waarom dan geen ondergrens van 4 jaar?

Dat is geen gekke vraag. Een kind van vier heeft een veel verder ontwikkelde grove motoriek dan een kind van twee of drie jaar. Het belangrijkste tweede argument is de grotere kans op botbreuken. Het bot van jonge kinderen is zachter en meer elastisch dan bij volwassenen. Een bot van een kind is meer als een spons: je kunt het meer samendrukken. Maar als er te veel kracht op komt te staan dan  het breken. Hoe jonger het kind is, hoe zachter het bot.

Vooral bij zeer jonge kinderen zijn de botten elastisch. En daardoor kan hun lichaam de krachten van het springen minder goed opvangen.

Kinderen jonger dan 6

Trampolinespringen voor kinderen 2 jaar, 3 jaar, 4 jaar of 5 jaar oud bevelen we dus gewoon niet aan. Ja, jonge kinderen kunnen ook veel plezier beleven aan een trampoline. Maar deze jonge kinderen laten springen raden we niet aan: daar is hun lichaam simpelweg nog niet stevig genoeg voor.

 

 

Vanaf welke leeftijd in een trampolinepark?

Voor trampolineparken geldt hetzelfde advies als voor tuintrampolines: niet geschikt voor kinderen jonger dan 6 jaar.

Hoe kan ik het springen veiliger maken?

Onderzoek toont aan dat:

  • ouderlijk toezicht maakt het springen veiliger
  • met meerdere personen tegelijk springen is een belangrijke bron van ongelukken. Spring dus altijd met 1 persoon tegelijk (en houd hier als ouder actief toezicht op).

Bron: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0929693X1930096X

Verder: doe geen salto's op je thuistrampoline. Doe dit alleen onder professionele begeleiding bij bijvoorbeeld een gymnastiekvereniging.

Tot welke leeftijd is een trampoline leuk?

Een tuintrampoline is niet alleen een speeltoestel. Met dat je kinderen ouder worden veranderd hun gebruik. Jonge kinderen zie je vooral actief spelen op de trampoline. Maar voor pubers voelt dit kinderachtig. Dat betekent niet dat tieners de trampoline niet meer gebruiken. Vooral bij ingegraven trampolines zie je het gebruik veranderen: de trampoline wordt nu een plek om te zonnen of om een boek te lezen. En daarmee is de trampoline nog steeds de eigen plek van je kind in de tuin.

De laatste jaren zie je ook een nieuwe categorie trampolines ontstaan: de semiprofessionele trampolines voor fanatieke springers.

 

Meer lezen:

Artikel uit het wetenschappelijke tijdschrift Pediatrics: https://publications.aap.org/pediatrics/article/130/4/774/30158/Trampoline-Safety-in-Childhood-and-Adolescence