Minimumleeftijd: 4 jaar

Doorgaans wordt geadviseerd om kinderen pas vanaf 4 jaar te laten springen op een trampoline. Op die leeftijd hebben ze sterkere botten en een betere grove motoriek, waardoor ze minder snel zullen vallen.

Vanaf 2 jaar worden kinderlichamen sterker. Hun babyvet wordt minder, spieren nemen toe in omvang en botten worden steviger. Geleidelijk krijgen kinderen vanaf dan ook meer controle over hun lichaam. Kinderen van 3 vallen minder snel en ontdekken hoe ze op één been moeten staan en hoe ze bijvoorbeeld de trap op kunnen lopen.

Vanaf vier jaar weten kinderen ook beter hoe ze zich staande moeten houden op een trampoline. Ze leren hoe ze moeten anticiperen op het terugveren van de springmat na een sprong. Door te springen op een trampoline ontwikkelen ze een beter gevoel voor evenwicht en krijgen ze stevige spieren.

Kinderen jonger dan 4

Ook kinderen onder de 4 jaar kunnen plezier beleven aan een trampoline. Echt springen wordt nog niet aangeraden. De lichamen zijn nog niet voldoende stevig om goed te kunnen anticiperen op de terugvering en de krachten die daarmee gepaard gaan. Doe dit zeker niet met meerdere kinderen tegelijk, omdat de terugvering van de springmat dan helemaal anders werkt en uw kind harder neer komt dan wanneer hij of zij alleen zou springen.

Maar trampolines zijn ook zeer geschikt om op te rollen, liggen en te kruipen. Zo worden kinderen, zelfs de allerkleinsten, zich meer bewust van het eigen lijf en hoe het reageert op beweging. Daarnaast werkt de constante beweging bij zachtjes springen rustgevend.

Voor de website Mamaplaats schreven we een uitgebreid artikel over de minimumleeftijd voor trampolinespringen.