Overweeg je een BERG trampoline te kopen? Dat is een goede keuze. Met een product van BERGtoys haal je namelijk een kwalitatief hoogwaardig speelgoed in huis. Lees echter vooral verder. Want hoewel BERG een goede naam heeft; niet elk product van BERG is even goed.

Waarom heeft BERG zo'n goede naam?

In het kort: je kunt met een gerust hart een BERG trampoline kopen. Want BERG is een van de bekenste trampolinemerken. En een merk met een grote naam heeft iets te verliezen. Daarom kun je er van op aan dat BERG doorlopend bezig is met het beter maken van hun producten.

Wij (Van Ee Buitenspeelgoed) verkopen al sinds medio 2001 BERG skelters en trampolines en hebben een goede relatie met het bedrijf.

Sterke punten die wij dagelijks ervaren bij BERG:

  • innovatief, lopen voor op de concurrentie. Bijvoorbeeld met hun hoogwaardige Airflow Pro doek
  • Uitstekende afhandeling van garantieaanvragen. Bij elke merk gaat er wel eens wat mis. BERG wijst niet alle aanvragen toe (zoals schade door verkeerd gebruik), maar lost problemen erg goed op.
  • Lange beschikbaarheid van reserveonderdelen. Daarmee kun je ook oudere producten weer opknappen en daarmee langer gebruiken.

Welke trampolines heeft BERG?

BERG heeft drie trampolinelijnen: Favorit, Champion, Elite en de Pro Bouncer. Vroeger bestond er ook nog de BERG Talent. Maar deze goedkope trampolines worden gelukkig niet meer gemaakt. De kwaliteit van de Talent was namelijk niet erg hoog.

  • De BERG Favorit is de instaplijn van BERG. Dit zijn de goedkoopste trampolines bij aanschaf, maar duurder op lange termijn. Lees verderop waarom
  • De BERG Champion is het paradepaard van BERG. De Championlijn heeft de meeste keus in modellen trampolines
  • De BERG Elite is een BERG Champion trampolineframe met een zwaardere kwaliteit beschermrand
  • en Pro Bouncer: professionele trampolines voor trampolinespringer op niveau, geen kinderspeelgoed

Verder lees je binnen het assortiment ook nog over Grand en Ultim. Dit staat voor respectievelijk ovale en rechthoekige BERG trampolines.

Andere termen zijn nog:

Inground: ingraaf trampoline, steekt iets boven de grond uit

Flatground (ingraaf trampoline, vlak ingegraven),

SPORTS: sport trampolines, niet gecertificeerd als kinderspeelgoed

Airflow: verbeterd springdoek wat meer lucht door laat

Airflow Pro: verbeterd springdoek, laat nog meer lucht door dan Airflow.

Twinspring: schuin gespannen trampolineveren

Twinspring Pro: schuin gespannen trampolineveren, langer formaat

Favorit: voordelig bij aanschaf, duurder in gebruik

De Favorit is het instapmodel. Hiermee koop je een BERG trampoline die vriendelijk is voor je budget op het moment dat je hem koopt.

Als je vlak ingegraven trampoline wilt, dan is de Favorit geen optie voor je: er is namelijk geen Flatground BERG Favorit trampoline.

De beschermrand van de Favorit biedt enige bescherming. Levensduur is beperkt. Onze ervaring is dat de Favorit rand na 4 jaar wel versleten is. Dat maakt de trampoline niet erg geschikt voor kopers die langer dan 5 jaar van de trampoline willen genieten.

Wil je een trampoline kopen en er 8 jaar of langer van genieten? Koop dan geen Favorit maar investeer in een degelijke trampoline. Dit verdien je terug doordat je minder onderdelen hoeft te vervangen.

Champion: beter dankzij Twinspring en Airflow

Belangrijke reden om de Champion te kopen i.p.v. de Favorit: hij springt beter. De Champion heeft een springdoek wat de lucht beter doorlaat. En een beter verensysteem dan de Favorit.

Daarnaast is de levensduur van de BERG Champion ook langer: een dikker stalen frame. Betere kwaliteit trampolinerand. En langere garantie vanuit BERG op de onderdelen.

Vergelijking BERG Favorit en Champion

BERG FavoritBERG Champion
VerensysteemGoldspring
Conische veren van XX cm lang
Twinspring verensysteem
Niet-conische veren, gespannen in een V-vorm tussen mat en frame.
SpringdoekRegulier Permatron springdoekAirflow (50% beter luchtdoorlatend)
AirFlow Pro (150% beter luchtdoorlatend) bij alle Flatground trampolines (modeljaar 2022 en later)
FrameDegelijke stalen frames, buisdiameter en wanddikte verschilt tussen de trampolines onderling.
Antiroestbehandeling: verzinking
Antiroestbehandeling: verzinking + bij sommige modellen is ook een deel van het frame gepoedercoat.
BeschermrandKussen met vulling van 2 cm schuim boven de toprail en 1 cm boven de veren in een omhulsel van dun PVC
levensduur van 3-5 jaar
Dikker en breder kussen van 3 cm schuim in een omhulsel van gesneden PVC
levensduur van minimaal 5 jaar
Garantie

Het PVC omhulsel van de beschermrand van zowel de Favorit als de Champion zijn van PVC. Maar die worden op verschillende manieren geproduceerd. PVC is een soort zeil. Doordat PVC van zichzelf niet sterk genoeg is, versterk je het zeilmateriaal met een dun canvas van polyester draden. Die polyester draden kunnen een hoge trekkracht aan en voorkomen dus dat dat het doek scheurt.

Bij de Favorit is dit gelaagd PVC-materiaal: een polyester canvas membraan (soort gaas of net) met aan beide zijden een 'coating' van PVC. Die coating blijft plakken door lijm en/of door verhitting. Een soort tosti dus: PVC-canvas-PVC. Het polyester canvas maakt het zeildoek sterker en voorkomt scheuren.

Dit type gelamineerde PVC is goedkoper om te maken en daarom veelgebruikt voor bootzeilen, spandoeken en dus ook trampolineranden. Belangrijkste nadeel van gelamineerd PVC is echter de hechting: het blijft een product van meerdere op-elkaar-geplakte laagjes. Daardoor zie je bij een trampolinerand van gelamineerd PVC vaak na een aantal jaar dat de bovenste laag PVC afbrokkelt en het polyester canvas bloot komt te liggen.

Voorheen had de Champion ook een trampolinerand van gelamineerd PVC, hoewel van iets betere kwaliteit dan de Favorit.

Het PVC omhulsel van de rand van de in 2022 aangepaste BERG Champion heeft 'knife-coated PVC'. Dit type PVC is duurder om te maken, maar ook duurzamer met een langere levensduur. In het productieproces van 'knife-coated' PVC ligt het polyester canvas membraam namelijk in vloeibaar PVC, waarbij een mes de preciese dikte bepaalt van de PVC coating.

De in 2022 vernieuwde BERG Elite heeft daarovenop een UV-coating op het PVC die de levensduur significant verlengt.

BERG Champion vs. BERG Elite: weinig verschillen

Vroeger verschilde de BERG Elite trampoline nog sterk van de BERG Champion. Deze lijn had toen nog de naam 'Elite+'. Deze trampolineserie had een ander trampolineframe dan de BERG Champion, een ander type veiligheidsnet en een zware kwaliteit beschermrand. Echter ook bij de Elite+ was de springmat en het (Twinspring) verensysteem al gelijk aan de BERG Champion.

In [JAARTAL] heeft BERG afscheid genomen van het ontwerp van de Elite+ trampolines en heeft BERG de Elite lijn geïntroduceerd. Het enige verschil is op dit moment de beschermrand: deze heeft bij de Elite een langere levensduur dan bij de Champion.

Hoe is de Elite trampoline beter dan de BERG Champion?

De beschermrand zal langer meegaan. Het materiaal van de vulling is gewoon closed cell foam, net als bij de Champion. Maar dankzij het betere kwaliteit zeildoek zal de rand minder snel vergaan door invloed van zonlicht.

Vergelijking kosten over tijd

Hier een korte vergelijking in Excel van de levensduur.

Aannames + onze ervaring:

  • De beschermrand van de BERG Favorit gaat zo'n 3-4 jaar mee. Daarom rekenen we er op dat je die in het 4e jaar vervangt. En ook in het 7e jaar. En als je Favorit trampoline dan nog goed is, dan nogmaals in het 10e jaar.
  • De rand van de Champion gaat zo'n 5-6 jaar mee. Daarom vervangen we die in het rekenvoorbeeld in het 6e en 11e jaar
  • De beschermrand van de Elite gaat minimaal een jaar of 10 mee. We kennen praktijkvoorbeelden van trampolineranden die 15 jaar mee gingen, maar we willen voorzichtig zijn met het beweren dat een rand zo lang mee gaat, want:
  • Levensduur is niet absoluut maar wisselt per gebruiker, per trampoline. De een vind het bijv. prima als de Champion beschermrand nog beschermt, maar er versleten uitziet en laat hem er 7 jaar op liggen. Een ander wil dat de trampoline er altijd tiptop uit ziet en vervangt de rand van zijn Champion al na 4 jaar.
  • En ook: het gebruik is bij de ene trampoline veel intensiever dan bij de andere, waardoor de onderdelen vanzelfsprekend harder of minder hard slijten.
Als je een BERG Favorit of andere goedkope trampoline koopt en hem lang gebruikt, betaal je uiteindelijk net zo veel als wanneer je een goede trampoline koopt.
Prijzen zijn adviesprijzen van BERG - juni 2023.

We maken deze vergelijking alleen met de trampolinerand, maar ook andere onderdelen zijn van betere kwaliteit als je een betere trampoline koopt. Goedkopere trampolines hebben minder goede roestwerende veren. En bij betere trampolines krijg je ook nog eens extra voordelen van een beter springdoek (bijv. met Airflow).

Hoe zijn trampolines van BERGTOYS vergelijkbaar met andere merken?

De Champion is vergelijkbaar met de Premium trampolines van Etan en met de Orbit trampolinelijn van Akrobat. Ook de Avyna Pro-Line is van vergelijkbare goede kwaliteit.

De Elite heeft een betere rand, waardoor die vergelijkbare voordelen heeft als de Akrobat Primus.

De BERG Favorit kun je o.a. vergelijken met de Etan Sky-flyer.

Een vergelijking gaat echter altijd mank. BERG ontwikkelt veel zelf dankzij hun grote R&D-afdeling in Nederland. Zo heeft BERG met hun Airflow Pro doek bijvoorbeeld een springmat van materiaal wat ze volledig zelf hebben ontworpen. Merken als Etan en Akrobat kopen bestaand doekmateriaal in bij bestaande producenten in Europa.

Wat is de beste BERG trampoline?

De beste BERG trampoline is afhankelijk van wat jij nodig hebt.

Beste BERG trampoline voor kleine achtertuinen: rechthoekige BERG trampoline zoals Ultim 280 en Ultim 330

Voor sporters, fanatieke springers: Ultim 410, Ultim 500 en BERG Ultim Pro Bouncer.

BERG trampolines met de beste prijs/kwaliteitsverhouding

Dat zijn de ronde trampolines: die zijn naar verhouding goedkoper dan rechthoekige trampolines.

Verder lezen over trampolines

Flatground vs inground trampoline: welke kiezen?

Verschillen tussen trampolines van BERG en Akrobat

Verschillen tussen Akrobat Orbit en Primus

Lees meer over het Airflow springdoek van BERG

Lees meer over Twinspring veren van BERG

Goedkope trampolines: goedkoop kopen is uiteindelijk duur

De beste merken trampolines

Wat is de beste trampoline?