Een trampoline koop je voornamelijk om er op te springen. Daarom is het belangrijk dat u goed let op de kwaliteit van de veren. De veren van de trampoline bepalen namelijk voor 90% hoe fijn de trampoline springt (de vorm van de trampoline, de grootte en de springdoek wegen ook mee hierin). Over het algemeen hebben duurdere trampolines de beste veren. Budgettrampolines hebben meestal kortere veren die na enkele jaren al beginnen te roesten.

veer-roest

Soepelheid van de sprong

Dit zorgt ervoor dat je soepeler kunt springen op de trampoline:

De lengte van de veren

Korte veren zijn stugger dan langere veren. Een korte trampolineveer rekt minder ver uit. Daardoor veert de springmat minder diep naar beneden als een springer er op springt. Ter vergelijking: bij een budget trampoline van 3,7 meter zullen de veren circa 16-18 cm zijn. Bij een betere trampoline is de lengte van de veren bij deze grootte meestal 21-23 cm. In een langere veer zit meer staaldraad (en verenstaal is duurder dan gewoon staal). Hierdoor is hij duurder om te produceren.

 veren

De dikte van de veer

Een dikkere veer heeft langere omwenteling en kan dus verder uitrekken.

Is de veer van de trampoline conisch?

Een conische veer is een veer die taps toeloopt naar de einden toe. Deze veer rekt als eerste uit in het dikkere deel van de veer (want: langere omwentelingen) en vervolgens pas in het dunnere deel aan de uiteinden (want: kortere omwentelingen). Deze veer verspreidt zijn kracht hierdoor beter, hij rekt gelijkmatiger uit. Dit resulteert in soepele sprongen op de trampoline.

 veer-conisch

Duurzaamheid van de veren

Uiteraard wilt u soepele veren in de trampoline die u koopt. Hiernaast is het echter ook belangrijk om te letten op de duurzaamheid. Aan een soepele veer die al snel weg roest, hebt u weinig. Om de kwaliteit van de veren te bepalen, kunt u letten op de volgende zaken:

Roestbehandeling

Veren van budgettrampolines krijgen een minder goede roestbehandeling dan die van trampolines van de betere merken. Het is aan de veer zelf echter erg moeilijk te zien wat de kwaliteit van de roestbehandeling is. U kunt er echter van uitgaan dat lange veren beter zijn behandeld (het zou onlogisch zijn om een duurdere veer een goedkope behandeling te geven).

Kwaliteit van het gebruikte staal

De kwaliteit van het staaldraad bepaalt hoe goed de veer weer terug veert in zijn originele positie. Aan een veer die blijvend uitrekt, hebt u niets. De kwaliteit van het gebruikte staal is echter lastig te meten. Alleen bij de duurdere trampolines kunt u er van op aan dat de kwaliteitseisen voor de veren erg hoog liggen.

Veren vervangen

Zijn er enkele veren aan het roesten? Dan kunt u ze het beste vervangen. Lees verder over het kiezen van de juiste veren voor uw trampoline →