Bij het ingraven van een trampoline komt er veel grond vrij. Dit zult u ergens kwijt moeten. Als u van uw overtollige tuinaarde af wilt, kunt u wel de volgende dingen proberen:

  • Je tuin verhogen. Als je een ruime tuin hebt, kun je misschien nog wel ergens een laag grond kwijt.
  • Iemand in je kennissenkring er blij mee maken. Ken je nog iemand die grond nodig heeft? Dan kun je het eenvoudig oplossen.
  • Op Marktplaats zetten. Dit kan in de categorie Aarde en Zand. Er staan ook regelmatig advertenties op waarin om tuinaarde wordt gevraagd.
  • Naar de milieustraat brengen. In sommige gemeenten kan dit gratis. Bij veel gemeenten kun je echter maar beperkt aarde brengen(bijv max 1 m3 per keer) of kost het inleveren geld.
  • Een container huren.

Een container huren

Een container huren is waarschijnlijk de eenvoudigste optie als je geen ruimte hebt voor de overtollige aarde in je tuin. Zeker ook vanwege het gewicht van de grond. Vochtige grond weegt ongeveer 2 ton per kubieke meter. Het is veel werk om dat in en uit een aanhangwagen te laden en meerdere keren heen en weer te rijden naar de milieustraat. Een container kunt u eenvoudig online bestellen. Afhankelijk van de grootte van de container, betaalt u tussen de 150 en 300 euro. Voor dit bedrag wordt de container geplaatst en opgehaald en bent u uw overtollige tuinaarde kwijt. Huur een container waar de grond eenvoudig in past. De uitgegraven aarde zet namelijk uit en neemt daardoor veel ruimte in.

Een container huren lijkt duur, maar dit valt wel mee. Voor het huren van een aanhangwagen bent u al snel 25 euro kwijt voor een dag, u hebt een trekhaak nodig aan uw auto plus het bezit van een rijbewijs BE. Verder zult u heen en weer moeten rijden, het geheel in en uit moeten laden, enzovoort. Met het huren van een container bespaart u zich deze moeite.

 

Ik kan het toch ook ergens in een sloot dumpen?

Nee. De overtollige tuinaarde dumpen in openbare ruimte is illegaal. Hier kunt u een boete voor krijgen.

Hoeveelheid grond berekenen

U kunt de hoeveelheid grond die u ongeveer uit moet graven voor een ronde trampoline berekenen met de formule π·straal2·1/3. Dit is de berekening voor een kegelvormig gebied, maar omdat er voor de poten ook grond moet worden weggegraven klopt dit wel ongeveer, bij een ronde trampoline. Bij een rechthoekige trampoline moet u ook nog het rechte stuk in het midden meerekenen.

Let er wel op dat uitgegraven grond meer ruimte in beslag neemt. Het zit dan niet meer zo dicht opeen gepakt.

Ronde trampoline

Diameter trampoline Hoeveelheid grond
180 cm
250 cm 1,6 m3
300 cm 2,4 m3
330 cm 2,9 m3
370 cm 3,6 m3
430 cm 4,8 m3

Rechthoekige trampolines

Diameter trampoline Hoeveelheid grond
250 cm 1,6 m3
300 cm 2,4 m3
330 cm 2,9 m3
370 cm 3,6 m3
395 cm 4,1 m3
410 cm 4,4 m3
430 cm 4,8 m3
480 cm 6,0 m3