Grondwaterpeil

In Nederland is het in sommige gebieden nodig om een drainage aan te leggen als u een kuil graaft. In sommige gebieden is de grondwaterpeil erg hoog en/of regent het veel. Als u bijvoorbeeld in een gebied woont dat onder zeeniveau ligt, is het grondwaterpeil hoger dan in gebieden die boven zeeniveau liggen. Hierdoor kan er veel water blijven staan in de kuil die u gegraven heeft om de trampoline in te bouwen. Het is mogelijk dat dit water niet – of heel langzaam – wegloopt. Als u hier last van heeft is het mogelijk om een buizenstelsel aan te leggen, om het water af te voeren.

Let hierbij ook op de grondsoort waarop u woont. Als u bijvoorbeeld op kleigrond woont kan het water in de kuil blijven staan, bij veel neerslag. Voor meer informatie hierover zie aandachtspunten -> soorten grond.

Horizontale en verticale drainage

Er is horizontale en verticale drainage mogelijk.

DraingeHorizontaal

    • Horizontale drainage is mogelijk als u op dezelfde hoogte in de grond een afvoerleiding (riool) hebt liggen. U kunt dan een buis aanleggen van het gat naar dit buizenstelsel en de buis hierop aansluiten. Het water wordt dan door de buis afgevoerd. Ook als u bijvoorbeeld in de buurt een sloot hebt liggen, of een vijver, is het mogelijk. U kunt de buizen dan uit laten komen in de sloot/vijver, zodat het water hierin kan lopen. Zorg er hierbij wel voor dat de buizen niet helemaal horizontaal in de grond liggen, maar iets aflopen naar het riool, de sloot of de vijver. (klik op de afbeelding om hem te vergroten.)

verticale drainage

  • Bij verticale drainage wordt er een buizenstelsel aangelegd vanuit de kuil naar boven. Dit kost veel geld en is meer werk. (klik op de afbeelding om hem te vergroten.)

 


Randen van de kuil verhogen

Een andere mogelijkheid om een laag water in de kuil te voorkomen is om de uitgegraven grond op de randen van de kuil te leggen, zodat de kuil minder diep hoeft en de trampoline hoger ligt dan de rest van de tuin, maar toch helemaal is ingegraven. U heeft dan minder last van het hoogstaande grondwater.

 

Natte gebieden in Nederland

In de volgende gebieden van Nederland is meestal drainage nodig vanwege het hoge grondwaterpeil:

  • (lijst wordt binnenkort toegevoegd)

 

Drainage per grondsoort

Bij zandgrond loopt het water beter weg dan in plakkerige kleigrond. Of u drainage nodig hebt, kan per grondsoort verschillen.