Let op: deze pagina is geschreven voor het ingraven van trampolines op poten. Bij de nieuwe inbouw trampolines en vlag ingegraven / flatground trampolines hoef je niet langer het gehele frame in de kuil te plaatsen!


Bij iedere nieuwe trampoline zit een duidelijke handleiding waarin staat hoe hij in elkaar gezet moet worden. Hier staan meestal duidelijke tekeningen bij die goed gebruikt kunnen worden.

Trampolineframe in elkaar zetten

Het frame moet naast de kuil in elkaar worden gezet, niet in de kuil zelf. Zorg dus voor voldoende ruimte naast de kuil waar u het frame op de grond kunt leggen.

Leg de poten en eventueel de tussenstukken in een vierkant op de grond, met het horizontale deel van de poten naar het midden. Leg de buizen met de T-stukken (in de afbeelding pootsokkel genoemd) en de andere rondgebogen buizen er als een cirkel omheen. De buizen met de T-stukken moeten tussen de ene poot en de andere, de andere rondgebogen buizen moeten tussen de ene kant van een poot en de andere kant. Zet de poten rechtop en bevestig eerst de buizen met de T-stukken. Bevestig daarna de andere rondgebogen buizen aan de buizen met de T-stukken. Zorg dat het frame overal goed op elkaar is aangesloten en alles stevig in elkaar zit.

frame

 

Tape aanbrengen

U kunt eventueel nog tape plakken op de naden waar de buizen elkaar aansluiten, om te voorkomen dat er vocht in de buizen komt. Als de buizen straks in de grond zitten, kunnen ze worden aangetast door het vocht, de tape kan dit slijten tegengaan.

Stenen in de kuil

Plaats op de plekken waar de poten komen in de kuil een paar stenen. Kies hiervoor niet te kleine stenen en zorg dat ze niet kunnen verplaatsen. Leg ze stevig in de grond. Deze stenen zijn tegen het verzakken van de trampoline. Als er op gesprongen wordt, is het mogelijk dat de trampoline naar één kant zakt, waardoor hij niet meer waterpas staat, dit is gevaarlijk.
ingegraven-tramp

Kuil stutten

Als u het nodig acht, kunt u nog houten of kunststof platen tegen de zijkanten van de kuil aanbrengen, voor de stevigheid. Als u de trampoline diep heeft ingegraven en de wanden van de kuil erg steil zijn bestaat de kans dat ze inzakken. De grond rond de poten zakt dan weg, de kuil in, en de poten kunnen hierdoor gaan verschuiven, omdat ze niet meer stevig verankerd staan. Dit kan gevaarlijk zijn bij het springen. Als u denkt dat het nodig is om de wanden te verstevigen, kunt u het beste houten platen nemen en deze stevig in de grond zetten, tegen de wanden van de kuil aan.

Frame plaatsen

Plaats het frame in de kuil. Als u het met een paar mensen tegelijk optilt is het gemakkelijk om het in zijn geheel in de kuil te plaatsen. Zorg dat het frame precies op de stenen wordt geplaatst. De poten staan alleen met de uiteinden op de grond, niet in het midden. Ze moeten dus alleen met de uiteinden op de stenen komen.

 

Trampoline waterpas zetten

Let er hierna op dat de trampoline goed waterpas komt te staan. Is dit niet het geval dan kunt u onder de kant die het laagste staat nog wat grond aanbrengen (onder de stenen). Het is van belang dat de trampoline helemaal recht staat, omdat het gevaarlijk is om op een scheve trampoline te springen.

Heb je geen waterpas die lang genoeg is? Dat is niet zo vreemd, zeker niet bij een trampoline van 430 cm doorsnee. Handige tip: leg je waterpas op een lange balk. Leg die balk vervolgens overdwars over het trampolineframe.

Een trampolineframe wat erg scheef staat kan er ook voor zorgen dat de lasnaden breken. Die naden zijn namelijk ontworpen op druk van boven, niet op diagonale belasting. Door het frame waterpas te zetten voorkom je dus ook dat die lasnaden doorscheuren.

Grond rond de poten

Voor de stevigheid kunt u hierna nog grond aanbrengen langs de poten. Het is niet nodig dat de kuil hier diep wordt, omdat er zo dicht bij de rand niet hard kan worden gesprongen. U kunt de poten helemaal inbouwen met zand, zodat ze goed en stevig verankerd staan. Kijk daarna weer of de trampoline waterpas staat!