Als u de benodigdheden hebt, de afmetingen van de kuil berekend hebt en de plek hebt voorbereid, kunt u beginnen met graven. Onderschat dit karwei niet, het is meer werk dan u denkt. Het is handig als u voor een paar helpende handen zorgt.

Manier van graven

Aan de rand moet u overal minstens 20 cm uitgraven en in het midden minstens 60 cm. Kijk in de tabel bij afmetingen kuil berekenen voor de precieze maten, dit ligt namelijk aan de grootte van uw trampoline.

Steek de grond vanaf de rand los, zodat er een mooie ronde (of rechthoekige) vorm ontstaat. U kunt de kuil verder als een kom uitgraven, door vanaf de rand schuin naar het midden te graven. Bij de poten moet de kuil echter dieper zijn. Op de vier plekken waar de poten komen (de plaats van de poten is niet van belang) moet een langwerpig, rechthoekig gat gegraven worden. Het is handig om deze plekken van tevoren te markeren.

Plekmarkeren

Als u de kuil wilt voorzien van drainage (zie waterafvoer) kunt u dit meteen bij het graafproces betrekken.

 

Zwakke rug?

Kijk bij het graven wel uit voor uw rug. U kunt snel last krijgen als u niet op de goede manier of te lang achter elkaar graaft met een schop, zeker als u dit niet gewend bent. Het is zeker niet handig als u gaat graven als de grond bevroren is. Door de kou is de grond veel harder dan normaal en dit graaft nog zwaarder.

Als u een zwakke rug heeft of het werk alleen moet doen, is het wellicht verstandig om een graafmachine te huren. Op internet kunt u kijken welk bedrijf bij u in de buurt (het goedkoopste) graafmachines verhuurt. Let hierbij wel op dat de graafmachine de plek waar de kuil moeten komen makkelijk kan bereiken. Er zijn graafmachines te huur die door een (schuur)deur passen.

minigraafmachine

Ook kunt u het werk uitbesteden. U huurt dan een bedrijf in dat het werk voor u doet. Kijk voor verdere informatie bij aandachtspunten -> uitbesteden.

Ingraven met een bekisting

Ligt de grond erg los in uw tuin, bijvoorbeeld omdat u een nieuwbouwhuis hebt gekocht? Dan kan een simpele ondiepe bekisting handig zijn. Dit is bij de meeste inground trampolines echter niet nodig. Door de wand schuin af te graven krijgt u niet snel last van een wand die inzakt.

Als u wel last krijgt van een inzakkende wand, dan is een ondiepe bekisting voldoende. Bijvoorbeeld een plank rondom van 15-20 cm hoog.

Inbouwkit

Als de kuil gegraven is en de plekken van de poten zijn uitgegraven, kunt u, als u er een hebt aangeschaft, uw inbouwkit plaatsen. Een inbouwkit zorgt ervoor dat er niets onder de trampoline kan rollen, maar ze hebben ook een functie bij het stutten van de kuil. De wanden willen, zeker als u ze steil hebt uitgegraven, nog wel eens instorten. Zeker bij rulle zandgronden kan dit een probleem vormen. De inbouwkit plaatst u aan de randen van de kuil, een stuk ingegraven en elkaar overlappend. Kijk voor verdere informatie bij accessoires -> inbouwkit.

Worteldoek aanbrengen

Als u klaar bent met graven is het nuttig om een worteldoek in de kuil te leggen. Dit is tegen het onkruid, wat anders hoog opgroeit in de kuil. U kunt het doek vastleggen door er stenen of grond op te leggen of het vastzetten met grondpennen. Zie hiervoor ook bij aandachtspunten -> worteldoek.