In een uitgegraven kuil groeit snel onkruid. Ook al staat er een trampoline in de kuil en houdt die het zonlicht aardig tegen, het onkruid komt toch op. Het is niet zo’n mooi gezicht om een kuil vol onkruid te hebben en het springt ook niet prettig, als de planten in de weg zitten.

Om te voorkomen dat er onkruid groeit in de kuil kunt u worteldoek aanschaffen.  Worteldoek is een geweven plastic doek wat in verschillende maten verkrijgbaar is. Het heeft de eigenschap dat het wel water doorlaat (waardoor het niet in de kuil blijft staan), maar geen (UV-)licht en wortelgroei. Door het licht weg te nemen is de kans een stuk kleiner dat het onkruid zal groeien. En als het groeit, kan het niet door het worteldoek heen, zodat het niet hindert bij het springen

U kunt dit doek in de kuil leggen en vastleggen door er grond overheen te gooien en er stenen op te leggen. Door dit te gebruiken krijgt u een mooi afgewerkte kuil en heeft u geen last van onkruid.

worteldoek

Worteldoek is verkrijgbaar bij verschillende bouwbedrijven en klusmarkten. Ook kunt u het op internet bestellen bij bijvoorbeeld gronddoek.com, zandbestellen.nl of goedkoopworteldoek.nl.

Worteldoek kopen

Let bij het kopen op een paar dingen:

  • Worteldoek is verkrijgbaar in de kleuren zwart en wit, maar het witte doek is minder geschikt om de onkruidgroei tegen te gaan.
  • Let op de afmetingen. Meestal is het worteldoek op een rol met een breedte van 1 of 2 meter verkrijgbaar. U kunt dan zelf de lengte bepalen. Ook kunt u los opgevouwen stukken kopen met vaste afmetingen. Sommige verkopers hebben alleen rollen van bijvoorbeeld 100 m. U heeft lang niet zoveel nodig voor alleen de kuil, dus het moet dan zelf op maat worden geknipt. Het is het handigste als u afmetingen neemt die het beste bij uw kuil passen, zodat u geen onnodig doek overhoudt.
  • U heeft de keuze uit 50 grams, 100 grams, 120 grams of 130 grams worteldoek. Hoe zwaarder het doek, hoe meer stevigheid.
  • De prijzen liggen gemiddeld rond de €1,10 per m2

Als u het worteldoek hebt aangeschaft en het past niet precies in de kuil, kunt u de randen eraf knippen. Als u meerdere doeken heeft is het verstandig om ze minstens 10 cm te laten overlappen, zodat het onkruid er niet tussendoor kan groeien.