Een trampoline is in de eerste plaats een plek voor de kinderen om plezier te maken, te spelen en hun energie kwijt te kunnen. Daarnaast is een trampoline ook zeer geschikt om te ontspannen. Investeren in buitenspeelgoed als een trampoline doe je niet voor een speelperiode van enkele maanden. Het is een redelijk dure aankoop en daarom is het logisch dat u wilt dat uw kinderen er veel gebruik van zullen maken.

Bij een ingegraven trampoline is dit succes meer verzekerd dan bij een trampoline die niet is ingegraven. Een lage trampoline nodigt veel meer uit om te gaan springen, hij is veel toegankelijker. Uw kinderen betrekken het speeltoestel zo sneller in hun spel. Zo heeft u nooit voor niets een trampoline gekocht en ingegraven!

inbouwtrampoline

De trampoline ingraven heeft verschillende voordelen. Om het overzicht duidelijk te houden, hebben wij ze allemaal voor u op een rijtje gezet. Als u deze uitzet tegen de nadelen kunt u gemakkelijker een beslissing nemen.

Voordelen

  • Het ziet er mooier uit om een trampoline in te graven dan om hem gewoon op de ondergrond te plaatsen. De trampoline valt minder op omdat hij niet zo uitsteekt en is niet zo’n sta-in-de-weg. Je kijkt er makkelijker overheen en het ziet er vriendelijker uit. Als u een kleine tuin heeft, ziet die er ook groter uit.
  • Het is veiliger, de kinderen kunnen minder diep naast de trampoline vallen. Ook kunnen de kleine kinderen zonder toezicht springen. Wel is het raadzaam om niet met een grote sprong op de grond naast de trampoline te springen. Deze is veel harder en veert niet mee, zoals de trampoline waar eerst op gesprongen werd. Dit kan gevaarlijk zijn voor de spieren en gewrichten, als ze opeens zo’n schok krijgen.
  • De kinderen gaan makkelijker op de trampoline, de drempel om erop te gaan springen is lager. Ook omdat ze minder bang zijn om te vallen gaan ze er sneller op, voor kleine kinderen lijkt een hoge trampoline vaak eng, terwijl ze wel op een ingegraven trampoline durven.
  • Er kunnen meer spellen gedaan worden op de trampoline, omdat ook de grond eromheen erbij kan worden betrokken. Als de trampoline niet ingegraven is, moet er moeite gedaan worden om erop te klimmen en is de kans kleiner dat de kinderen er creatieve spellen omheen verzinnen (zoals bijvoorbeeld een trampoline erboven spannen, waar ze overheen kunnen springen).

Nadelen

  • Het is veel en zwaar werk om een kuil te graven, zeker als de trampoline wat groter is en er een grote en diepe kuil moet komen. Verkijkt u zich hier niet op en huur zo nodig een graafmachine. Ook een container voor de afgegraven grond is handig. Die kan de grond dan afvoeren.
  • Als het nodig is om de trampoline weer te demonteren en op te bergen, blijft er een (soms behoorlijk groot) gat achter in de tuin. Om dit weer op te vullen is veel grond nodig.
  • Doordat hij in de grond zit slijt het frame en het zeil sneller. Dit komt door het vocht dat in de grond zit, dit tast het frame aan, waardoor het minder lang meegaat. Er komt ook sneller vuil, ongewenste objecten (bijvoorbeeld huisdieren en kleine kinderen) of scherpe voorwerpen op het doek. Als er scherpe voorwerpen op komen en er wordt op gesprongen kunnen er gaten ontstaan.
  • Er is minder luchtverplaatsing onder de trampoline, omdat de lucht minder goed weg kan. Als er gesprongen wordt en de lucht kan helemaal niet weg wordt de ruimte gedeeltelijk vacuüm gezogen, waardoor de sprongen gedempt worden.