Bij het ingraven van een trampoline is een kuil nodig die redelijk diep is. U moet hiervoor rekening houden met een aantal dingen, wat betreft de grond(soort).

  • Het water moet wel in de grond kunnen wegzakken als het bijvoorbeeld hard geregend heeft. Bij kleiachtige zandgronden en normale lichte zandgronden is dit meestal geen probleem, maar mij kleiige of zware grond is dit anders. Deze grond heeft weinig poriën en is dus erg massief, het water kan niet makkelijk weglopen, waardoor er een plas water in de kuil kan blijven staan. Ook is deze grond vaak moeilijk uit te graven, dit is zwaarder werk dan zandgrond.
  • Als u op de zogeheten ‘hoogdragende klei’ woont is het misschien ook niet verstandig om uw trampoline in te graven. Deze grond houdt het grondwater hoog vast, waardoor er water in de kuil kan blijven staan en de poten aangetast kunnen worden door het vocht.
  • Bedenk ook dat de kuil gegraven moet worden. Dit kan een aardig karwei worden als het moet gebeuren in grond die erg vast en zwaar is. Vooral in kleigronden kan dit erg zwaar en lastig werk zijn.

Soorten grond in Nederland

Op dit plaatje kunt u de verschillende grondsoorten in Nederland zien en erachter komen op wat voor soort grond u woont.

  • Zandgrondzandgrond is een lichtgekleurd en korrelig soort grond wat geen water vasthoudt. Dit is dus een geschikte grondsoort om een kuil te graven om uw trampoline in te graven. Het regen- en grondwater blijft niet in de kuil staan, maar zakt de grond in, en de grond is niet erg zwaar om te graven.

 

  • Veengrondveengrond is sponsachtig en zwart van kleur. Het is vaak een natte grondsoort die het water goed vasthoudt, zodat het niet wegzakt. Hierdoor is het misschien verstandig om een drainage aan te leggen in de kuil.

 

  • (Rivier)kleigrond kleigrondbestaat uit harde kluiten, wat erg zwaar kan zijn om te graven. Zeker in natte perioden is deze grond moeilijk te bewerken, omdat de natte delen aan elkaar kleven. Het houdt het water goed vast en daardoor is het ook hierbij misschien verstandig om drainage aan te leggen.

 

  • Lössloss grond is een grondsoort tussen zand en klei in. Het is dus redelijk geschikt om een trampoline in te graven, omdat het water redelijk goed wegzakt en het niet zulke zware grond is.

 

  • Zavelzavel grond is een grondsoort die door heel Nederland verspreid voorkomt. Deze soort is erg geschikt om in te graven, omdat hij het water goed doorlaat, makkelijk te bewerken is en een laag kleigehalte heeft.