Na het plaatsen van de trampoline, kun je aan de slag met de afwerking rondom. Afhankelijk van jouw type trampoline heb je verschillende opties.

Altijd belangrijk: een veilige valzone rondom je trampoline.

 

Inbouwkit - voor ingraven trampoline op hoge poten

Bij het ingraven van een hoog model trampoline (dus een trampoline op hoge poten), laat je de trampoline altijd minimaal 20 cm boven de grond uitsteken. De lucht moet immers weg kunnen tijdens het springen. Dat regel je het beste door zo'n trampoline niet volledig in te graven.

Nadeel hiervan is de grote kier: Huisdieren kruipen onder de trampoline. Speelgoed rolt makkelijk in de kuil, etc. En vooral dat laatste is lastig: je haalt de spullen niet zomaar meer onder de trampoline vandaan. Hiervoor moet je namelijk de springmat volledig losmaken. Voor een keer niet erg, maar vervelend als dat vaker gebeurd.

Een mooie oplossing hiervoor is een trampoline inbouwkit van Etan. Zo'n kit bestaat uit een set platen van kunststof waarmee je de zijkant van de trampoline afwerkt. En doordat je de platen deels in de grond zet, hebben ze een bijkomend voordeel. De inbouwkit verstevigd de rand van de kuil, waardoor de grond rondom de trampoline minder snel de kuil in zakt.

inbouwkit detail

Een inbouwkit bestaat uit platen van polyethyleen en montageschroeven, en is verkrijgbaar voor de meeste gangbare formaten trampolines. De platen zien eruit als golfplaten en er zitten gaten in om de lucht door te laten. Je kunt de platen eenvoudig buigen, en zodoende de vorm van de trampoline volgen.  Een losse plaat meet 50 bij 110 cm. Circa 20 cm laat je boven de grond uitsteken. De resterende 30 cm graaf je in. Je bevestigd de platen met zelftappende schroeven aan het trampolineframe: dit zijn schroeven met een boorpunt. Een soort boortje en schroef in één.

Een inbouwkit ziet er mooi verzorgd uit en is handig, omdat er niets onder de trampoline terecht kan komen (ook geen huisdieren of kleine kinderen!).

inbouwkit

Bekijk alle inbouwkits in de categorie trampoline inbouwkit.

Deze inbouwkits zijn alleen geschikt voor de regulier trampolines op poten. Heb je een inground trampoline (met korte pootjes van niet meer dan 27 cm hoog) of een vlak ingegraven flatground trampoline? Dan heb je geen inbouwkit nodig.

Verstevigen van de kuil

Is het nodig om je kuil te verstevigen? Meestal hoeft dit niet.

Vroeger werden trampolines altijd ingegraven in een bak: een kuil met rechte wanden. Met een houten bekisting zorgde je er voor dat de kuilen niet instortten.

Met de komst van speciale inground en flatground trampolines hoeft dit niet meer. Je graaft nu een kuil in de vorm van een soepkom: met schuine wanden. Doordat de wand schuin afloopt, is instorten minder een probleem.

Dit kan echter anders zijn bij nieuwbouwhuizen, of andere plekken waar de tuin net is opgehoogd met een partij aarde. De grond biedt dan mogelijk onvoldoende stevigheid. Soms heb je dan wel extra versteviging nodig.

Je kunt met de jaren ook last krijgen van erosie: dat het regenwater de grond wegspoelt, waardoor de randen iets inzakken.

Een simpele oplossing hiervoor is bijvoorbeeld een borderrand van hout. Dat zijn strips van hardhout van ongeveer 10 cm hoog. Plaats deze rondom aan de rand van de kuil. Door de geringe dikte van ongeveer 6 milimeter, kun je deze borderrand strips eenvoudig buigen rondom een ronde trampoline.

Valzone: veilige zone rondom je trampoline

De valzone is het directe gebied om de trampoline waar springende kinderen terecht kunnen komen als ze vallen. Ook bij een ingegraven trampoline blijft dit een gevaarlijk gebied waarop ongelukken kunnen gebeuren. Het is dus van belang dat hier geen obstakels te vinden zijn en dat dit gebied een valdempende werking heeft, voor de veiligheid.

Je kunt door het gebruik van bijvoorbeeld kunstgras, rubberen tegels of een heg om de trampoline de veiligheid in de valzone verhogen. De kinderen vallen dan op het gras, de tegels of de heg. Deze objecten hebben een valdempende werking, omdat ze van zachter materiaal zijn dan bijvoorbeeld natuurgras of tegels.

Plaats je een trampoline voor kinderen? Kies dan altijd voor een veiligheidsnet. Dit is verplicht bij alle ingraaftrampolines die niet vlak liggen met het maaiveld. Alleen bij vlak ingegraven flatground trampolines heb je een alternatief: het aanleggen van een zone rondom de trampoline met valdemping. Dit gebied moet minimaal 1 meter breed, gemeten vanaf de binnenkant van de trampolinerand (dus bij een rand van 35 cm breed, moet je minimaal een strook van 65 cm breed valdempend materiaal rondom de trampoline installeren). Zie ook de info op de pagina met verschillen tussen inground en flatground trampolines.

Je kunt hierover meer lezen bij accessoires en bij aandachtspunten -> valzone.