Je geniet het meest van een potje tafelvoetbal als je als speler een gevoel van controle hebt over de bal. Controle krijg je door een goed stel stangen, een prettig speelveld maar vooral ook de bal zelf.

Als je een voetbaltafel koopt dan krijg je er 5 tot 10 ballen bij. Dit is lang niet altijd veel soeps. Bij goedkopere tafels krijg je soms balletjes met richels, of je krijgt simpele gladde ballen van kunststof. De gladde afwerking maakt de bal klemmen tussen je pop en het speelveld niet eenvoudig.

We hebben echter goed nieuws voor je: De bal is het onderdeel van de voetbaltafel wat je het simpelst zelf kunt vervangen!

 

Wat maakt een goede voetbaltafelbal?

Zoals gezegd: een spekgladde bal is niet optimaal; het klemt niet makkelijk waardoor je geen gevoel van controle hebt. Je wilt liever een bal die iets is opgeschuurd. Dit maakt het oppervlakte ruwer, waardoor je er grip op hebt met de pop.

De bal moet een kleur hebben die contrasteert met de omgeving. Dus geen groene bal op een groen speelveld. Daarom zijn de meeste balletjes wit of oranje.

De bal past idealiter goed bij jouw voetbaltafel. Vervang de bal door een model met ongeveer dezelfde diameter als de ballen die origineel bij je voetbalspel werden geleverd. Een te groot formaat bal kan namelijk voor een verstopping zorgen in het afvoersysteem onderin de tafel. De meest gangbare maat is ongeveer 35 mm.

Nog erger: de ballen bij goedkope voetbaltafels (denk aan de goedkope kindermodellen van 100 euro, of een tafelmodel voetbalspel wat je op een eetkamertafel legt). Deze hebben het uiterlijk van een reguliere voetbal & groeven tussen de vlakken. Dit maakt de bal niet alleen lastig te beheersen (de groeven beïnvloeden immers het pad wat de bal aflegt); het maakt deze balletjes ook lawaaierig.

Niet onbelangrijk: de bal moet rond zijn. Weinig zo ergerlijk als een bal die onvoorspelbaar rolt, doordat je een te goedkope set balletjes hebt gekocht bij de Action, Intertoys of Blokker. Als je professionele ballen koopt van een gerenommeerd tafelvoetbalmerk als FAS Pendezza of Garlando, ben je verzekerd van perfect ronde voetballetjes.

Zijn er ook ballen die minder geluid maken?

Jazeker, goed dat je het vraagt! Geluid is vaker een ergernis voor gezinsleden (die niet meespelen uiteraard) of als de tafel op kantoor staat: collega's die in de buurt proberen te werken. Naast het geschreeuw van fanatieke spelers en supporters maakt vooral de bal veel geluid. O.a. het rollen over het speelveld & het kaatsen tegen de wanden en de achterzijde van de goal.

Balletjes van Kurk

Dit geluid kun je dempen met ballen van zachter materiaal. Bijvoorbeeld balletjes gemaakt van kurk. Tafelvoetbalballen van kurk kun je kopen in meerdere kleuren. Ze zijn meestal lichter dan kunststof ballen, waardoor ze anders spelen. Kurkballen zijn niet geschikt voor officiële wedstrijden.

balletjes van kurk voor tafelvoetbalspel

Je kunt deze kurk tafelvoetbal balletjes kopen in onze webwinkel.

Lees ook ons artikel over geluid van de voetbaltafel verminderen.

 

Heb je een ander type voetbal nodig voor een outdoor kickertafel?

Voor een voetbaltafel die buiten staat gebruik je liever geen kurk. De reguliere kunststof ballen voldoen hiervoor prima.

Professionele ITSF ballen voor wedstrijden

Voor wedstrijden gebruik je altijd ITSF gekeurde ballen. Deze zijn meestal 27-35 gram zwaar en 35 mm in diameter. De afwerking van een ITSF bal voor tafelvoetbal heeft altijd een ruwe afwerking en is te herkennen aan vermelding van de ITSF naam op de bal (bijvoorbeeld er op gedrukt of in de bal gegraveerd). Hieronder enkele voorbeelden van wedstrijdballen:

Garlando bal voor tafelvoetbaltafelvoetbal bal Roberto sportballetje voor tafelvoetbal met ITSF keur van Bonzini

In onze webwinkel vind je de Speed Control ballen van Garlando. Deze hebben het ITSF logo.

En we verkopen ook de professionele ballen van JGC, ook ITSF gekeurd:

ITSF professioneel tafelvoetbal balletje JGC wedstrijd kickertafel bal

Bekijk ook de bijpassende ITSF gekeurde professionele voetbaltafels van Garlando.

Schoonmaken van de balletjes

Bij veelvuldig gebruik worden de ballen na verloop van tijd vies. Je kunt praktisch alle balletjes schoonmaken met lauwwarm water en wat zeep. Uitzondering zijn kurkballen, deze zullen het water opnemen. Gebruik voor het schoonmaken van kurk alleen een goed uitgewrongen vochtige doek en poets niet te hard.

 

Dus samenvattend, de beste bal voor tafelvoetbal:

  • is perfect rond zonder groeven of oneffenheden;
  • is ongeveer 35 mm in diameter;
  • is ietwat ruw voor goede grip;
  • contrasteert qua kleur met het speelveld;
  • maakt slechts bescheiden geluid tijdens het spel.

 

De beste balletjes voor je voetbalspel kopen

In onze webwinkel kun je tafelvoetbal balletjes kopen.