Alle kinderen vinden het leuk om trampoline te springen. Het is dus ook niet zo gek, dat veel gezinnen een trampoline in de tuin hebben staan. Toch zijn ouders voorzichtig met het aanschaffen van een trampoline. Niet alleen de prijs van een goede trampoline houdt ze soms tegen, maar ook de veiligheid wordt soms in twijfel getrokken. Dartel Trampolines wil niet zeggen dat trampoline springen 100% veilig is, maar BERG en Avyna (onze merken), houden rekening met de veiligheid van het kind. De veiligheid is ook erg afhankelijk van het gebruik. Het opstellen van regels met uw kinderen is dus erg belangrijk!

De trampoline plaatsen

Helaas zien wij vaak dat een trampoline niet op de ideale plek wordt geplaatst. Plaats een trampoline niet dichtbij een hekwerk, huis of andere obstakels. Zorg er dus altijd voor dat er genoeg ruimte is rondom de trampoline. Een trampoline kan ook beter niet onder een boom geplaatst worden, omdat vallende takken de springmat kunnen beschadigen en boomblad de trampoline in de herfst gauw vies zal maken.

Let er ook op ,dat u de trampoline in het zicht zet. Op die manier heeft u het snel genoeg in de gaten als de kinderen "dingen" uithalen die niet zo verstandig zijn. En minstens net zo belangrijk: uw kinderen willen natuurlijk dolgraag laten zien wat ze allemaal kunnen.

Veilig trampoline springen = een trampoline ingraven

Hoe kleiner de valhoogte, hoe veiliger het is. Door de trampoline in te graven, kunt u dit realiseren. Kinderen stappen nu makkelijker op en weer van de trampoline af. Daarnaast wordt ook voorkomen, dat kleine kinderen onder de trampoline kruipen, om bijvoorbeeld speelgoed te pakken. Ook lijkt een ingegraven trampoline optisch veel kleiner als deze opgaat in het gazon dan wanneer de trampoline hoog staat.

Een safety-net voor uw trampoline

Is het ingraven geen optie of is de ruimte erg beperkt? Dan kan er ook een trampoline safety-net worden aangeschaft. Dit is een net rondom de trampoline om er voor te zorgen, dat kinderen niet van de trampoline kunnen springen.

Regels opstellen met de kinderen

Om het trampoline springen zo veilig mogelijk te houden, kunnen ouders regels opstellen met kinderen. Dartel Trampolines raadt dit sterk aan. Een aantal van deze regels kunnen zijn:

  • Let op je kleine broertje of zusje. Door het gewichtsverschil kun je deze lanceren. Alleen rustig springen als er ook kleintjes op de trampoline staan.
  • Er mogen alleen trucjes worden gedaan als je alleen op de trampoline staat
  • Kinderen mogen niet met schoenen, ballen en ander speelgoed op de trampoline
  • Er mag alleen gesprongen worden met makkelijke kleren en sieraden moeten worden afgedaan.
  • De trampoline moet helemaal droog worden gemaakt voor het springen
  • Kinderen mogen niet springen met slecht weer of als het helemaal donker is
  • De trampoline is geen goedkoop speelgoed. Laat kinderen helpen het regelmatig schoon te maken en wees er zuinig op.

Door deze afspraken na te leven is het trampoline springen leuk voor het hele gezin en garandeert de trampoline jarenlang speelplezier!

Kwaliteit van de trampoline

Sommigen trampolines beschikken over een betere kwaliteit dan andere trampolines. Dit is niet zo gek, want trampolines verschillen ook heel erg in prijs. Een van de belangrijkste dingen is dat de trampoline stevig staat en over een stevig trampoline randkussen beschikt. Het trampolineframe moet dus stevig zijn en tegen slecht weer kunnen. Bij het randkussen is het belangrijk dat het breed genoeg is, zodat alle veren bedekt zijn, óók tijdens het springen. Hierdoor zal een kindervoetje niet makkelijk tussen de veren kunnen komen. Daarnaast moet het randkussen goed bevestigd zijn en voldoende dik schuim hebben zodat een val op het randkussen gedempt wordt en dus geen pijn doet. Als laatste, maar zeker niet het minst belangrijke, is de kwaliteit van het randkussen. Een goedkoop randkussen van PE kunststof zal hooguit enkele jaren meegaan, een PVC randkussen al gauw een jaar of vijf en een Bisonyl randkussen kan wel 15 jaar meegaan. Let hier dus ook op bij het aanschaffen van een trampoline!

Welke tips heeft u rondom het thema veilig trampoline springen? Welke regels heeft u met uw kinderen opgesteld?