Waar moet ik op letten bij het kopen van een voetbaltafel?
Auke Dijkstra 4 oktober 2016

Je eigen toernooitjes organiseren. Of gewoon samen een leuk potje tafelvoetbal spelen wanneer je maar wilt. Het wordt tijd om een voetbaltafel aan te schaffen! Maar waar moet je op letten bij het kopen van een voetbaltafel? En wat zijn de verschillen tussen al die modellen? In dit artikel leggen we je uit wat de verschillen zijn tussen voetbaltafels.

Welke soort voetbaltafel?

Eerst is het belangrijk om na te denken over de soort voetbaltafel. Daarbij zijn twee keuzes belangrijk:

Outdoor voetbaltafel of indoor voetbaltafel

Wil je een voetbaltafel die je alleen binnen kunt gebruiken? Dan is een indoor voetbaltafel geschikt voor jou. Natuurlijk kun je een outdoor voetbaltafel ook binnen gebruiken, maar je hebt het niet nodig. Wil je een voetbaltafel die ook geschikt is om buiten te gebruiken? Kies dan altijd voor een outdoor voetbaltafel. Als je een outdoor voetbaltafel altijd buiten laat staan is het slim om hem schoon te houden en extra te beschermen met een voetbaltafelhoes.

Inklapbare voetbaltafel of voetbaltafel met vaste poten

De meeste voetbaltafels hebben vaste poten, je kunt ze dus niet inklappen. Er zijn ook tafels met inklapbare poten te koop. Bij deze tafels klap je de poten weg onder het speelblad. De tafel kun je vervolgens op z’n kant (op de korte zijde, niet op de lange zijde met de stangen) wegzetten. Zo’n inklapbare voetbaltafel is handig voor als je beperkte ruimte hebt, je kunt de voetbaltafel dan compact opbergen.

Kwaliteit voetbaltafel: wat zijn de verschillen?

Ook in de kwaliteit van tafelvoetbaltafels zit veel verschil. Een aantal punten waar je op kunt letten:

Materiaal voetbaltafel

Natuurlijk is het van belang van welk materiaal de voetbaltafel is gemaakt. Bij de meeste goede voetbaltafels is het kabinet gemaakt van MDF. Let hierbij ook op de dikte van het materiaal. Over het algemeen geldt deze vuistregel: hoe zwaarder de tafel, hoe beter de kwaliteit. Voor een zwaardere/sterkere tafel heb je meer materiaal nodig. Een fabrikant zal niet veel materiaal willen verwerken in een budgetvoetbaltafel.

Voetbaltafel met telescopische stangen

Verschillende voetbaltafels hebben telescopische stangen, dat betekent dat de stangen aan de andere kant niet door kunnen schieten. Dit is vooral belangrijk voor de veiligheid van kinderen, zij kunnen de stangen anders tegen hun hoofd krijgen. Telescopische stangen schuiven in elkaar, zodat dit gevaar niet aanwezig is. Spelen er vooral volwassenen op een voetbaltafel, dan is het juist beter om geen telescopische stangen te nemen: solide stangen zijn sterker. En er iets niets zo vervelend als spelen met verbogen voetbaltafelstangen.

Geschroefde of gegoten poppen

Dan is er ook nog de manier waarop poppen aan de stangen zijn bevestigd. Een tafel waarbij de poppen om de stangen heen gegoten zijn is steviger dan een tafel waarbij de poppen aan de stangen zijn geschroefd. Op een vastgeschroefde pop zit namelijk altijd wel een beetje speling. En die speling kan groter worden na veel gebruik. Een gegoten pop zit strak om de stang en kan daardoor niet gaan wiebelen. Je hoeft ook niet bang te zijn dat een gegoten pop van de stang afbreekt: dan moet je grof geweld gebruiken.

Bijna alle Garlando voetbaltafels hebben de poppen aan de stang gegoten. Bij de voetbaltafels van Deutscher Meister zitten de poppen aan de stang geschroeft.

Speelveld voetbaltafel: afwasbaar laminaat of gezandstraalde glasplaat

Het speelveld van de voetbaltafel is van bijzonder belang voor de speeleigenschappen. Afwasbaar laminaat is een veelgebruikte ondergrond bij voetbaltafels van kwaliteitsmerken. Dit is eenvoudig schoon te houden en heel sterk. De professionelere voetbaltafels beschikken over een gezandstraalde glasplaat. Dat biedt optimale speeleigenschappen.

Voetbaltafel met kogellagers en nylon geleiders

Een voetbaltafel die is uitgerust met kogellagers en nylon geleiders heeft een veel fijnere draaibeweging dan een tafel die dat niet heeft. Het is absoluut de moeite waard om eens verschillende voetbaltafels te proberen om het verschil te merken, kom gerust eens langs in onze showroom als u twijfelt.

Pootjes in hoogte verstelbaar

Duurdere voetbaltafels hebben vaak leg levellers waardoor u de poten van de tafel in hoogte kunt verstellen. Hierdoor staat de tafel perfect waterpas, dat komt het spel natuurlijk ten goede.

Voetbaltafel met glasplaat en muntinworp

Ben je op zoek naar een voetbaltafel voor een vereniging, school of horecagelegenheid. Dan is het raadzaam om te zoeken naar een voetbaltafel met glasplaat boven de tafel. Ook een muntinworp behoort tot de opties. Optioneel kun je de meeste voetbaltafels met een muntinworpsysteem ook op vrijspel zetten. Je schakelt het muntsysteem hiermee uit, zodat er onbeperkt met de tafel gespeeld kan worden.

Voetbaltafel prijs

De prijs van voetbaltafels varieert behoorlijk. Wij verkopen alleen voetbaltafels waarvan we zeker weten dat u er langdurig plezier van hebt. Bent u op zoek naar een voordelige voetbaltafel, dan is de Garlando F-10 wat voor u. Als u wat meer opties wil, zoals gegoten poppen en kogellagers, kijk dan eens naar de Garlando G-2000. Wilt u een tafel die alle eigenschappen heeft van een professionele voetbaltafel, dan is de Garlando Pro Champion de juiste keuze. Dit zijn nog maar wat voorbeelden. Op onze website vindt u allerlei tafels in verschillende stijlen, soorten en maten. Zo is er ook een XXL voetbaltafel voor wel 8 personen en een speciale voetbaltafel voor mindervaliden! Komt u er niet uit? Neem dan gerust contact met ons op via 0342-443437 of mail naar verkoop@vaneebuitenspeelgoed.nl

Auke Dijkstra
Auke Dijkstra

Berichten

Your email address will not be published. Required fields are marked *