douglas schommel Modernplay: lange levensduur en garantie

Op de ModernPlay schommel geven we de volgende garantietermijn:

  • Blank douglas: 8 jaar
  • Blank douglas met deklijst: 10 jaar
  • Zwart douglas: 8 jaar
  • Zwart douglas met deklijst: 10 jaar
  • Geïmpregneerd douglas: 10 jaar
  • Geïmpregneerd douglas met deklijst: 15 jaar
  • Eiken: 15 jaar
  • Eiken met deklijst: 20 jaar

Levensduur van de douglas schommels

Onze verwachting van de levensduur van de ModernPlay schommels is dat ze meer dan 20 jaar mee gaan. Langer dan dat het gemiddelde huishouden op dezelfde plek woont. Het douglas hout waar we de schommels mee maken wordt namelijk erg hard en gaat daardoor niet snel rotten (mits geïmpregneerd).

Het hout moet echter wel goed kunnen drogen op de plek waar je de schommel installeert. Na een regenbui moet het hout goed op kunnen drogen. En het hout mag niet langdurig vochtig zijn (bijvoorbeeld door langdurig contact met vochtige aarde).

Daarom is het zo belangrijk dat schommel juist wordt geplaatst: het hout moet via de stalen grondankers boven de grond zweven, zodat de onderkant van de palen continue ventilatie heeft.

Waarom slechts 8-10 jaar op een schommel zonder deklijst?

Douglas hout wordt keihard als het uitgedroogd is. Daardoor gaat het niet snel rotten. In principe gaat de schommel dus gerust een jaar of 20 mee. Echter dit kunnen we niet garanderen in de meest nadelige situaties, bijvoorbeeld: als de douglas schommel in een bosrijke omgeving staat, er blad op de bovenbalk komt te liggen wat gaat composteren in de kieren van het hout.

Als het hout van het schommelframe de kans krijgt om na vochtig weer snel op te drogen, krijgt houtrot amper een kans.

Daarom is voor een dergelijke situatie een Modernplay deklijst ook zo'n verstandige aanschaf: deze garandeert dat de bovenbalk van de schommel veel langer goed blijft.

Uitzonderingen op de garantie

Geen garantie als de schommel te laag is geplaatst & het hout van de palen in contact komt met de grond. Je moet er ook voor zorgen dat de palen aan de onderzijde kunnen blijven ventileren.

Geen garantie op breken van de grondankers als ze onvoldoende ver in het beton staan.

Scheuren van hout. In hout zit altijd van nature aanwezige spanning, wat tot scheuren leidt. Bij droog weer zal de scheur breder worden en bij vochtig weer wordt de scheur weer smaller en minder zichtbaar. Een scheur is wel een garantiegeval als het hout volledig is doorgescheurd.

 

Meer over schommels

Wil je een schommelframe kopen? Bekijk alle schommels in onze webwinkel.

Alles voor aan de schommel: Schommelzitje - schommelhaak - trapeze - turnringen en andere schommelaccessoires.