douglas pergola met ankers tegen houtrot
Modernplay douglas pergola. De Modernplay grondankers beschermen het douglashout tegen houtrot.

Verschillende soorten hout & houtrot

Houtrot krijg je als je hout langdurig blootstelt aan zuurstof en water. Tropisch hardhout is hier beter bestand tegen: daarom zijn houten kozijnen vaak van langzaam groeiend hardhout. En ook tuinmeubels zijn vaak van hardere houtsoorten gemaakt.

Zachtere naaldhout soorten zoals vuren, grenen, lariks en douglas zijn gevoeliger voor rot en daarom onbehandeld minder geschikt voor gebruik buitenshuis. Als je dit hout echter impregneert, verbeter je de resistentie tegen houtrot en schimmels en kun je deze houtsoorten prima gebruiken voor tuinmeubels, buitenverblijven, overkappingen en schuttingdelen.

Douglashout: duurzame keuze door goede beschikbaarheid

Douglas is naaldhout: hout van snelgroeiende naaldbomen en daardoor betaalbaar en goed verkrijgbaar in Nederland. Doordat de boom zo snel groeit, maak je een duurzame keuze door je tuinoverkapping of schutting van douglashout te maken. De impact (door o.a. transport) is beperkt doordat je kiest voor lokaal hout.

Door de snelle groei en lokale beschikbaarheid ook een hele duurzame keuze: maak liever een schutting of tuinoverkappig van douglashout dan van hardhout uit een tropisch woud aan de andere kant van de aarde.

Hoewel douglas in zijn categorie met snelgroeiende dennen een hardere houtsoort is, blijft het toch naaldhout. En naaldhout valt onder de zachte houtsoorten die gevoeliger zijn voor rot. Door de snelle groei heeft het hout een grovere structuur en is het hout erg kwetsbaar voor rot op plekken waar het voortdurend in contact staat met zuurstof en water.

Douglashout rot binnen 1-2 jaar als je een douglaspaal onbehandeld in de grond zet. Bij een dikkere paal duurt het wat langer dan bij een dunne douglas paal voordat de paal volledig is doorgerot, maar het verschil valt mee.

Impregneren helpt maar beperkt tegen houtrot in de grond. Impregneren is een goede keus om de levensduur te verlengen, maar geen oplossing voor het beschermen van douglashout wat voortdurend in contact is met zuurstof en water.

Oplossingen tegen houtrot

Voor tuinoverkappingen en tuinconstructies: betonpoeren. Een betonpoer kan de constructie dragen. Zo'n poer is niet geschikt voor verticale krachten. Je bevestigd de paal immers aan de poer met een dun schroefdraad. Maar voor het dragen van tuinhuizen en douglas overkappingen in je achtertuin zijn betonpoeren erg geschikt.

Voor hekwerken: postsaver. Dit is een soort plastic vuilniszak die je om de paal heen krimpt. Prima oplossing voor hekwerken, om de levensduur van de palen te verlengen. Aantasting van het plastic kan er echter wel voor zorgen dat het hout wordt aangetast door rot. Dat maakt de postsaver een goede goedkope oplossing voor niet-kritieke toepassingen van douglas palen in de grond zoals palen van afrastering rond weilanden. Bij een hekwerk blijft de schade immers beperkt als er ergens een paal doorrot.

Nadeel van het gebruik van een postsaver voor douglas in je tuin: blijft altijd een rand van de 'vuilniszak' zien. Want de zak mag niet volledig de grond in: hij moet minimaal een centimeter of 10 boven het maaiveld uitsteken om te functioneren.

Zo plaats je een postsaver zak om een paal met een gasbrander of hetelucht pistool.

Douglas palen met hardhouten deel. Deze combipalen bestaan uit een hardhouten onderzijde die de grond in gaat en douglas deel wat boven de grond uit steekt. Nadeel: je gebruikt alsnog hardhout.

Daarnaast zijn er ook andere paalbeschermers zoals bitumen wat je over het hout heen schildert. Risico blijft hiermee gelijk: hout werkt (zet uit bij natte periodes en krimpt als het een poos erg droog is), waardoor je scheurtjes in het hout krijgt. Door die scheurtjes kan er alsnog water naar binnendringen en gaat het hout rotten.

Alternatief is vloeibaar rubber zoals Bison rubberwax. Voordeel hiervan is dat het elastisch is waardoor het betere bescherming biedt bij het krimpen en uitzetten van het hout.

Dit is geen oplossing

Douglas paal in beton zetten. Het hout werkt (krimpt, zet uit). Daardoor kan het beton scheuren, waardoor je paal niet langer stevig vast staat in de grond.

Water komt alsnog in aanraking met het hout, waardoor je houtrot krijgt.

Wat is de schade als jouw douglas paal gaat rotten?

Je leest deze pagina omdat je op zoek bent naar een specifieke oplossing voor jouw project met douglas hout. Afhankelijk van je toepassing is een van de bovenstaande oplossingen voldoende om het douglashout te beschermen.

Maar ondanks een behandeling van het hout, kan het hout altijd alsnog gaan rotten. Bijvoorbeeld door water wat in houtscheurtjes blijft staan. Hout werkt. Scheurtjes in het hout staan soms verder open en op andere momenten minder open. Hierdoor kan de beschermlaag open gaan & kan vocht het hout binnen dringen.

Je palen insmeren met een zwart goedje (bitumen, rubber seal) is een prima goedkope oplossing voor hout van schuttingen. Maar voor speeltoestellen is het onveilig. Ondanks de behandeling kan het hout alsnog gaan rotten. En het laatste wat je wilt is dat de zware douglas houten in je tuin na een paar jaar omvalt terwijl je zoon of dochter aan het schommelen is.

Voor Modernplay hebben we daarom een compleet andere oplossing ontwikkeld.

Voor de Modernplay pergola's en schommel laten we het douglashout daarom geen contact maken met de aarde. De douglas balken van 15x15 cm zweven op circa 5 cm van de grond door onze oplossing met zware grondankers. Deze ankers hebben we ontwikkeld en getest op de krachten die het houten frame moet weerstaan bij intensief schommelen.

We laten het hout bewust zweven: als je het hout met de ankers samen de grond in laat gaan, dan zijn de ankers slechts een pleister voor het probleem. Want het hout zal alsnog gaan rotten en wordt zacht. Daardoor komt na een paar jaar alsnog de hele constructie in beweging: het heeft onvoldoende houvast in de grond.

Door de ankers volledig vast te storten met beton, krijg je een bijzonder sterke verankering van de constructie in de grond.

Meer over Modernplay

Inspiratie en ideeën voor pergola's

Hoe je zelf je douglas schommel maakt

Garantie op Modernplay douglas schommels

douglas schommel Modernplay: lange levensduur en garantie