Hoe hang je een schommel op?

Je hangt niet elke dag een schommelzitje op. Gelukkig is het niet lastig.

Schommelzitje ophangen aan een carport

schommelhaak schroefdraad

De carport voor de auto heeft meestal een plafond met houten draagbalken van minimaal 9 cm dik. Hier kun je gerust een schommel aan ophangen die gebruikt wordt door kinderen.

Dit is niet moeilijk. Koop een set marathonhaken of indraaihaken met houtdraad schroefdraad. Boor voor de houtdraad schroeven een gat voor wat kleiner is dan de diameter van het schroefdraad. Hiermee voorkom je dat de balk van het plafond kan gaan splijten.

Let er op dat de balk van het carport minimaal 9 cm dik moet zijn.

Let op dat er voldoende 'zwaai' ruimte is voor de schommel.

Ophangen aan een plafond van beton

Gebruik voor een betonnen plafond zowel een schroef als een plug. Een schroef heeft op zichzelf onvoldoende mogelijkheden om zich stevig vast te klemmen in beton of steen. Met een plug zorg je ervoor dat de schommelhaak zeer goed vast komt te zitten.

Beton is erg hard en vormt de constructie van het huis. Daardoor draagt beton het geluid van de schommelhaak door het hele huis heen. Kies daarom bij voorkeur voor een bevestiging met een goede lager. De Marathon schommelhaken zijn hiervoor erg geschikt.

Bevestigen aan een speeltoestel of balk van een schommel

Aan speeltoestellen zit soms een schommelaanbouw. Deze zijn meestal gemaakt van standaardmaten rondhout of vierkant houten balken. Doordat deze balken soms relatief dun zijn, is het niet altijd handig om hier een schommelhaak in te draaien. Een goed alternatief is dan een schommelhaak met een beugel. Op de foto rechts ziet u zo'n set met een beugel voor een vierkant houten balk.

De beugel vouw je om de balk heen. Voorkom dat de beugel gaat schuiven of draaien & gebruik het gat in de zijkant van de beugel om hem vast te zetten met een schroef.

Iets ophangen aan een boomtak

Een schotelschommel, schommelzitje, klimtouw, etc. ophangen aan een boomtak? Gebruik dan bij voorkeur een set schommelhaken die je met een spanband vastmaakt om de boomtak. De boomtak blijft groeien: haal de band daarom ieder jaar even los en verplaats hem eventueel een stuk. Zo voorkom je dat je met de band de tak af gaat knellen.

Voor een schommelzitje gebruik je hiervoor twee marathon schommelhaken met spanband. Voor het ophangen van een schotelschommel of een hangstoel (met slechts één ophangpunt) kun je een draaioog + spanband set gebruiken.

Hangstoel of schommel ophangen aan boomtak met draaioog en spanband

Hangstoel of schotelschommel ophangen aan een boomtak: gebruik een spanband met een draaioog wat 360 graden kan draaien.

schommelzitje aan boomtak ophangen met spanband en schommelhaak

Voor het ophangen van een schommelzitje aan een boomtak kun je de marathonhaak + spanband set gebruiken. Voor een schuine tak kun je hier een schuin verbindingsstuk tussen plaatsen.

hangmat ophangen aan boom

Een hangmat ophangen tussen twee bomen kan ook met de marathon schommelhaken met spanband.

Welke schommelhaken zijn goed?

Koop geen krulhaken

Er zijn veel verschillende schommelhaken op de markt. De meeste zijn prima geschikt. Blijft echter weg van de zogenaamde 'krulhaken'. Deze schommelhaak heeft geen lager. Hangt u een schommelzitje (met een metalen ring bovenin het touw) op aan een krulhaak, dan riskeert u dat de ring of de haak zal breken.

Schommelhaak met (kogel)lager

Kies daarom altijd voor een schommelhaak met een lager die het contact van staal op staal voorkomt. Dat mag een een duurder kogellagering systeem zoals bij de Marathon schommelhaak zijn, maar ook een voordelig nylon lager.

Bekijk alle schommelhaken.

Multi Kids Hangmatschommels

Schommelhaak voor binnen vs buiten

Hier zit weinig verschil in qua materiaal. De meeste haken zijn gegalvaniseerd en daarmee roestwerend. Deze kunt u binnen gebruiken maar ook prima buiten hangen.

Voor sterk corrosieve omgevingen (bijvoorbeeld aan zee) raden we RVS schommelhaken aan.

Hoe ver hang je de schommelhaken uit elkaar?

Hou voldoende afstand tussen de haken, bij voorkeur iets meer ruimte dan dat het schommelzitje breed is.

Een goede richtlijn is 60 cm afstand tussen de schommelhaken.

Houdt minimaal 45 cm ruimte vrij tot de zijkanten van het schommelframe.

Hangstoel ophangen

Bij het ophangen van een hangstoel houd je rekening met:

de hangstoel moet kunnen draaien. Dus zorg voor een gaffelwartel of een oogwartel. Of koop een schommelhaak met een draaioog.

Liefst natuurlijk een gelagerde variant: kogellagers zorgen voor minder frictie en minder geluid.

Een gelagerd wartel met snapsluiting is handig om de hangstoel eenvoudig los te maken van het ophangpunt.

Zorg ervoor dat de stok van de hangstoel geen meubels/muren of andere objecten kan raken tijdens het draaien.

Trapeze of turnringen

Het ophangen van ringen, een rekstok of trapeze is vergelijkbaar met het bevestigen van een schommelzitje.

  • Hoogte van de ringen: afstemmen op de gebruiker. Ideaal is als de gebruiker goed bij de ringen kan komen, zonder de arm volledig te strekken (dus met je elleboog licht geknikt).
  • Hoogte van een trapeze: afstemmen op de gebruiker
  • Afstand tussen de turnringen: circa 50 cm.

Let op: in deze instructies gaan we er vanuit dat je ringen ophangt voor een kind. Voor gebruik voor een volwassene hebt u mogelijk zwaarder materiaal nodig.

Piepende of krakende schommelhaken oplossing

Hebt u al een schommel, maar maakt hij veel geluid? Of hebt u een schommelzitje ergens opgehangen en piepen of kraken de schommelhaken? Dan hoort u waarschijnlijk het geluid van metaal wat over metaal schuurt.

Dit kunt u oplossen door gebruik te maken van schommelhaken met een lager.

Veiligheid: hoogte schommel van de grond

Hang voor de veiligheid een schommelzitje nooit te laag op. In de touwen van schommelzitjes zitten nagenoeg altijd verstelschalmen waarmee je het touw kunt instellen op de juiste lengte. Hang daarmee het schommelplankje zo op dat hij niet vlak over de grond gaat, maar idealiter er zo'n 40 cm boven hangt. Als een kind valt, moet hij onder de schommel kunnen liggen zonder dat het schommelzitje hem/haar raakt.